"РОСІЯ ПРОТІКАЄ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"РОСІЯ ПРОТІКАЄ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

В Росії у Туапсе на чорноморському узбережжі стався розлив нафти. У соцмережах 24 травня стали писати, що вся берегова смуга вкрилася нафтовими розводами, а на березі жахливо смерділо хімією. Доступ на пляжі закрили. Прокуратура заходилася шукати винних.

Взагалі-то прямо біля розливу знаходиться Туапсинський нафтопереробний завод, що належить «Роснафті». Але після доби пошуків прокуратура таки знайшла винних – виявилося що нафтопродукти вилилися… з каналізаційного колектора. Ні, ну справді, що ж тут, хороших людей з «Роснафти» штрафувати? А каналізація, справа така – хто його зна, хто там у Туапсе в каналізацію нафту тонами зливає?

Можна було б на цьому завершити, але мою увагу привернула одна деталь. Це далеко не переший розлив нафти який стався в Росії останнім часом.

19 травня сталася пожежа на Самотлорському родовищі на Югрі, біля Нижневартовська. Постраждали чотири людини – у двох 27-річних молодиків опіки по 25% тіла. Власник родовища – «Роснефть».

12 травня в республіці Комі був введений режим надзвичайної ситуації через появу плівки кольору веселки на ріці Колва. Причина появи плівки – розлив нафти з колектору свердловини Ошського родовища, що належить компанії «Лукойл-Комі». Місцева влада бадьоро відрапортувала про ліквідацію розливу, але вже 17 травня надзвичайний стан було оголошено зразу в двох районах республіки і місті Усинськ. Нафта з ріки Колва потрапила до рік Уса і Печора. Обсяги розлитою нафти складно навіть уявити. Характерно, що «Лукойл-Комі» не вперше розливає нафту – він досі судиться за штрафи накладені на компанію після розливу у серпні 2020 р.

Того ж 17 травня стався виток 20 тис. кубов палива на Таймирі, на підприємстві «Норнікеля». Причина витоку – ємкість роз’їло іржею.

14 травня на Ямалі стався розлив 3 тис. кубів нафти на Карамовському родовищі фірми «Газпромнефть-Ноябрьскнефтегаз».

І це так – за два останні тижні. Звісно в масштабах Росії такі розливи погоди ніби й не роблять. Але от розумієте, кожен розлив це приблизно як пожежа на фабриці, що друкую долари. Російські нафтові компанії втрачають шалені кошти через розливи, плюс – немалі штрафи від судових органів. Причина – очевидна, зношення інфраструктури.

А це називається простим словом – деградація. Росія протікає, тому що в оновлення приладів гроші не вкладаються. Гроші потрапляють… та почитайте про корупційні скандали навколо президента «Роснефти» Сечіна. Ви все збагнете. А там і крім Сечіна – семеро з ложками. Ми через нашу корупцію ремствуємо, але до російської нам ще як до неба пішки. І слава Богу.

Росія мріє захопити Україну… Росія просторікує про «Рускій мір»… Вам зрозуміло, як сталося, що Москва підтягнула до кордону з Україною війська – і зразу запалав військовий табір? Одного дня так запалає вся Росія.

Бо діри в нафтопроводах латати треба, а не геополітикою марити.