Росія провела навчання у Чорному морі на тлі маневрів "Сі Бриз"

Росія провела навчання у Чорному морі на тлі маневрів "Сі Бриз"

У той час, як Україна, США та ще 30 країн проводять міжнародні військові навчання "Сі Бриз" (Sea Breeze), російські військові літаки навчань відпрацювали сценарій бомбардування ворожих кораблів в Чорному морі, заявила російська влада.

Як повідомив Чорноморський флот Росії, "екіпажі літаків Морської авіації і ППО Чорноморського флоту спільно з авіацією Південного військового округу провели тренувальні польоти над акваторією Чорного моря з відпрацюванням завдань із нанесення ракетних і бомбових ударів по кораблях умовного противника".

У навчаннях були задіяні багатоцільові винищувачі Су-30СМ і фронтові бомбардувальники Су-24М, винищувачі-бомбардувальники Су-34 і винищувачі-перехоплювачі Су-27.​


Sea Breeze 2021

Раніше Росія закликала скасувати маневри "Сі Бриз", пославшись на їхній буцімто "явно агресивний характер", а також на те, що навчання "заохочують мілітаристські настрої у Києві" та "підвищують ризики ненавмисних інцидентів".

А минулого тижня неподалік незаконно окупованого Росією Криму стався інцидент довкола есмінця Defender британських королівських ВМС. Москва заявила, що застосувала попереджувальний вогонь у відповідь на те, що британський корабель "перетнув державний кордон Російської федерації", і що він буцімто не реагував на російські попередження у зв’язку з цим.

У Лондоні заперечили твердження росіян про "попереджувальні постріли" з боку російського патрульного судна і про те, що російський військовий літак скинув бомби на шляху Defender. Британське міноборони наголосило, що корабель Defender рухався в українських водах Чорного моря.

Після інциденту військовики США заявили, що очікують від Росії професіоналізму у Чорному морі під час проведення військових навчань "Сі Бриз". Капітан ВМС США Кайл Гантт підкреслив, що Чорне море не є власністю жодної країни: "Ми маємо переконатись, що усі погоджуються, що Чорне море буде відкритим для усіх націй для безпечних та професійних дій".

А речник Пентагону США Джон Кірбі наголосив, що "Сі Бриз" підтримують стабільність у регіоні через поліпшення взаємодії країн-членів НАТО та партнерів і не спрямовані на провокації.

4 липня із нагоди Дня ВМС України президент Володимир Зеленський під час робочої поїздки на Одещину відвідав есмінець "Росс" військо-морських сил США, привітав зі святом українських військовослужбовців і відзначив внесок навчань "Сі Бриз" у зміцнення обороноздатності країни.

Навчання «Сі Бриз – 2021» стали наймасштабнішими за всю історію існування. У них взяли участь багато країн – членів @NATO і партнерів