Росія відправила свою передову систему ППО С-300 з Сирії назад додому на тлі її вторгнення в Україну- The Times of Israel

Росія відправила свою передову систему ППО С-300 з Сирії назад додому на тлі її вторгнення в Україну- The Times of Israel

ImageSat International (ISI) опублікувала знімки, на яких видно, що система С-300, яка розміщена поблизу міста Масьяф на північному заході Сирії, була розібрана в останні тижні. Вона знаходилася у цьому районі протягом кількох років.

За даними ISI, радар системи було вивезено на російську авіабазу Хмеймім на заході Сирії, а батарею С-300 було доставлено до порту Тартус, де її завантажили на російський корабель, що прямує до чорноморського порту Новоросійськ.

За даними компанії, очікувалося, що корабель причалить у російському порту у п'ятницю.

За оцінкою ISI, батарею було перевезено до Росії для зміцнення її протиповітряної оборони, яка, як повідомляється, була пошкоджена під час бойових дій в Україні, куди Москва вторглася у лютому.

У травні російські війська відкрили вогонь ізраїльськими літаками, що використовують передову систему, наприкінці атаки ізраїльських ВПС на цілі в районі Масьяф.

"Це був поодинокий інцидент", - сказав міністр оборони Ганц.

Цей інцидент ознаменував перше застосування С-300 проти ВПС.

Оскільки сирійські батареї С-300 перебувають у віданні російських військових і не можуть бути запущені без їхнього дозволу, це стало тривожною подією для Ізраїлю, який завдав сотні авіаударів територією Сирії під час громадянської війни в країні та після неї, націлившись, за його словами, на постачання зброї для ліванського терористичного угруповання "Хезболла", яке підтримує Іран, та інших пов'язаних з Іраном об'єктів.

За повідомленнями, Ізраїль завдав численних авіаударів у Сирії після травневого інциденту, востаннє в четвер, за збігом, також поблизу Масьяфа.

Вважається, що район Масьяф використовується як база іранських сил і проіранських бойовиків і останніми роками неодноразово ставав об'єктом атак, що приписуються Ізраїлю. Супутникові знімки, зроблені після травневого удару, показали, що підземний об'єкт було повністю знищено.

Ізраїль опинився у суперечці з Росією, оскільки він все більше підтримує Україну в умовах російського вторгнення, водночас прагнучи зберегти свободу пересування у небі Сирії, яке значною мірою контролюється Москвою.

В останні роки Ізраїль та Росія встановили так звану гарячу лінію деконфліктності, щоб сторони не заплуталися та випадково не зіткнулися над Сирією.

У 2018 році Росія безкоштовно надала сирійським військовим передову систему ППО С-300, передавши режиму Асада три батальйони з вісьмома пусковими установками в кожному, незважаючи на запеклі заперечення Ізраїлю та США.

Постачання Росією системи С-300 до Сирії послідувало після того, як сирійські війська збили російський літак-шпигун, відповівши на ізраїльський удар по повітряному простору Сирії. Росія звинуватила Ізраїль в інциденті, внаслідок якого загинули 15 членів російського екіпажу.

Ізраїль та його союзники багато років переконували Росію не надавати Сирії та іншим регіональним гравцям системи С-300, стверджуючи, що це обмежить можливості Ізраїлю щодо нейтралізації загроз, у тому числі з боку "Хезболли".

Крім надання Сирії своїх систем ППО, Москва також має в своєму розпорядженні сучасні системи С-400 для захисту своїх власних об'єктів у Сирії, але ніколи не застосовувала їх проти ізраїльських літаків.