Розвідка Ізраїлю попереджає: Іран та Росія розширюють співпрацюю в сфері озброєння

Розвідка Ізраїлю попереджає: Іран та Росія розширюють співпрацюю в сфері озброєння

У четвер керівник ізраїльського розвідувального відомства Моссад заявив, що Іран прагне розширити поставки сучасної зброї Росії.

Попередження від Девіда Барні надійшло після того, як цього місяця Сполучені Штати висловили занепокоєння щодо «повномасштабного оборонного партнерства» між Тегераном і Москвою, яка вторглася в Україну в лютому минулого року.

У листопаді Тегеран визнав, що відправив безпілотники до Росії, але наполягав, що поставив їх до вторгнення.

“Ми застерігаємо від намірів Ірану, які вони намагаються тримати в таємниці, поглибити та розширити постачання передової зброї до Росії, розширити проект збагачення урану та посилити свої напади на дружні мусульманські країни в регіоні”, - процитували слова Барні під час церемонії з нагоди єврейського свята Ханука.

Наприкінці жовтня президент Ізраїлю Ісаак Герцог заявив, що поділився з Вашингтоном інформацією, яка, за даними ізраїльської розвідки, свідчить про використання іранських безпілотників у війні в Україні.

9 грудня Вашингтон заявив, що Іран і Росія співпрацюють із поставок такого обладнання, як гелікоптери та винищувачі, а також безпілотники, причому ці поставки спонукали США запровадити нові санкції.

Представник Москви в ООН Василь Небензя відповів у Радбезі, що російський військово-промисловий комплекс «не потребує нічиєї допомоги», і заявив, що звинувачення в поставках безпілотників були неодноразово спростовані.

Минулого тижня міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі заявив, що режим Тегерана, який пережив понад три місяці громадянських протестів, «уклав мерзенні угоди» з Москвою «у відчайдушній спробі вижити».

Безпілотники іранського виробництва, що постачаються в Росію, відіграють центральну роль в атаках на цивільні об’єкти в Україні, заявили в Управлінні закордонних справ і розвитку Великої Британії.

Міністерство закордонних справ Ірану в неділю заявило, що не потребує «жодних дозволів» на розширення відносин з Росією.

"Співпраця між Іраном і Росією в різних сферах, включаючи оборону, розширюється в рамках спільних інтересів... і не спрямована проти будь-якої третьої країни", - заявив речник МЗС Насер Канані.

Іран та Ізраїль роками вели тіньову війну. Ізраїль звинувачує Іран у прагненні отримати ядерну зброю, що Тегеран заперечує.