Розвиток подій може бути таким

Розвиток подій може бути таким

Путін каже, що спецоперацію з «демілітарізації» України успішно закінчено та виходить на перемовини з Зеленським. Санкції вже дуже б‘ють по РФ.

Ключова вимога «нейтральний статус відносно НАТО», який «у них вписан в Конституцию!» - цитата Путіна. Ще може роззброєння.

Тобто те саме що і було раніше до війни, яку він нам оголосив і зробив кривавою, коли ми не підкорилися стати ще однією Білоруссю.

Тези про нейтральний статус поширювали слуги народу дуже активно. Навіть казали, що «НАТО в Конституції незаконно». Вони ж були на заходах комуністичної партії Китаю. Нагадаю, що Китай знав про наміри Путіна напасти на Україну та попросив відкласти до закінчення Олімпіади. Китай досі не назвав Росію агресором.

Давайте чесно, за останні 2,5 роки Україна мало що (нічого) зробила до наближення до стандартів НАТО.

Втомлені війною українці можуть вимогу про нейтральний статус підтримати, щоб це все скоріше закінчилося. На умовному рефендумі в Дії, наприклад.

Монобільшість або перевибори та нова монобільшість можуть внести зміни в Конституцію, якщо буде така установка від Зеленського. Супроводжуватися буде медійною компанією «НАТО нас не захистило. Небо не закрило». «Треба домовлятися з Путіним».

Ключове питання: хто гарантує, що Росія буде тримати забов‘язання, вважаючи на визнання ними ОРДЛО та сьогоднішню тезу Путіна, що він прийшов «денацифікувати» Україну, щоб захистити ОРДЛО.

Гарантом Будапештського меморандум був багато хто. Мінські домовленості теж були.

І шо? Анексований Крим, напад на Донбас, напад на всю Україну.

Путін одноосібно приймає рішення і буде їх приймати поки живий, аргументуючи захистом ОРДЛО, російськомовних чи ще чимось.

Тиснути на нього можна лише санкціями, силою ЗСУ та тиском на наших партнерів, щоб вони робили ще більше. Це робота влади та дипломатів.

Відмова від курсу на членство в НАТО не дасть захисту від Путіна, а навпаки - дасть йому ще більше важилів впливу на Україну.

Kateryna Roshuk