Румунія і Молдова засудили чергові російські обстріли українських портів

Румунія і Молдова засудили чергові російські обстріли українських портів

Румунія і Молдова засудили нічну російську атаку 3 вересня, здійснену на портову інфраструктуру Дунаю в Одеській області.

"Я рішуче засуджую брутальний напад Росії на портову інфраструктуру Одеської області. Росія має відповідати за кожний зруйнований об’єкт інфраструктури. Мої думки з усіма постраждалими. Молдова твердо стоїть з Україною", - заявила у своєму дописі в мережі Х президентка Молдови Мая Санду.

Внаслідок атаки, здійсненої за допомогою безпілотників Shahed-136/131 принаймні двоє людей постраждали. 22 з 25 безпілотників були збиті, але також відбулися влучання у портові об’єкти.

Міністерство оборони Румунії, заяву якого цитує британське видання The Guardian, зазначило, що напади були "невиправданими та глибоко суперечили нормам міжнародного гуманітарного права".

Також румунське Міністерство оборони зауважило, що удар російських безпілотників не створив загрози національній території чи територіальним водам Румунії.

Напад стався напередодні зустрічі турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана з Володимиром Путіним, запланованої на понеділок, 4 вересня. Як очікують, на зустрічі буде обговорено відновлення Чорноморської зернової угоди, яка дозволяла України експортувати своє збіжжя морським шляхом, і з якої Росія вийшла у липні 2023 року. Туреччина відігравала активну роль в укладенні угоди у липні 2022 року і послідовно виступає за її відновлення.