"Сьогодні ми трошки побомбим на тематику БПЛА" - Олександр Карпюк

"Сьогодні ми трошки побомбим на тематику БПЛА" - Олександр Карпюк

Сьогодні ми будемо критикувати тих, кого зазвичай ми звикли підтримувати. А саме- виробників БПЛА. Бо бачу треба, лікувальна пиздюліна іноді робить дива. А за всієї моєї любові та поваги до наших виробників, все ж таки прийшов час коли треба потикати носом, а то що ж ми тільки в державі бачимо пройоби, а свої- ніт.

До 2022 року світ БПЛА в Україні не сильно розвивався, бо був режим припинення вогню, лінія була стабільною, глибинна розвідка була не особо потрібна, корегування арти теж, бо арти не було...

Потім широкомасштабне вторгнення, і всі кинулися робити дрони. Крила, фпв, бомбери...Виробники, які до цього виробляли дрони і мали виробництво отримали великі замовлення та почали масштабування. Два роки війни, великий досвід бійців, багато ідей та пропозицій...і ніхера. Таке відчуття що основна міссія це"зробити те що можемо, а не те що потрібно армії, продати волонтерам чи державі, нахер щось міняти, і таке куплять".

Навіть те, що не працює вже давно. І все йде до того, що нашим виробникам вже влом щось розробляти, вони просто чекають що якийсь конкурент розробить якесь рішення, відтестить його, підбере компонентну базу, і вже потім можна дешево спиздити технологію. Самім розробляти? Ні, нахер, нам потрібен прибуток та гроші на масштабування. Ми масштабуємось з дронами, які морально застаріли ще на 2022 рік?

А все одно куплять.

І це вже трохи починає зайобувати. Ми вас дуже поважаємо, наші виробники, ми вас підтримуємо та вчіпляємось у критику влади кожен раз коли вас чіпляють.

Але треба тверезо вже і на свої пройоби подивитися.

Виробники крил.

Коли на початку війни держава законтрактувала сотні комплексів у кого тільки можна, я чекав що разом з масштабуванням будуть інвестовані гроші в розробки. Про деякі ми розмовляли з виробниками ще у 2022 році. Вже 2024 і на це все покладений хер.

Будемо приводити приклади.

Звʼязок.

Скажіть будь ласка, скільки ви будете впарювати той сраний і непрацюючий на половині ділянок фронту діапазон 2.4? У пігдогів половина методічки по подавленню українськіх бортів про подавлення 2.4.

Сука все на 2.4. Хочеш давити мавікі? Задави 2.4. Хочеш задавити крило- бінго, дави просто 2.4, ці великі технарі купу бортів на них побудували,

Про це кажуть виробникам крил з 2022 року. Попереджали що ситуація з 2.4 буде погіршуватися. Зараз на деяких ділянках фронта мавікі, за рахунок того що вони літають низько, долітають далі ніж крила на 2.4. Тобто мавік з подвійною батареєю та підсиленими антенами може проводити розвідку в 6-7 км за ЛБЗ, а крило втрачає відеозвʼязок вже при наближенні до ЛБЗ. Тільки мавік коштує три штуки баксів, а ваше крило- 40-50 тис баксів. Можна запитати, нахер воно таке потрібно?

Виробникам крил військові другий рік розповідають про цю проблему. Закуплено та зафрахтовані сотні комплексів на майбутнє. Може виробники зрозуміли що їх вироби морально застарілі, провели дослідження та розробили алгорітм перехода на звʼязок на нестандартних частотах та з ППРЧ, з можливістю поміняти частоту у повітрі, та ще й з ще й в діапазоні так 800-1000 мегагерц, щоб ніякий РЕБ тебе не міг покласти?

Та нахер треба. Куплять і так. Це ж всього навсього звʼязок, це що, така важлива річ для борта?

Так!

Це блд, це основне в дроні!!!

У росіян на 2.4 працював Орлан. Зали вже пішли на нестандартних частотах, з ППРЧ. Тобто є приклад росіян, як треба робити, але наші виробники забили хер. Через пару місяців погода налагодиться і знов полетять крила. Ось тільки ми вже деградували по звʼязку, а росіяне дуже виросли по РЕБу, по 2.4 на одній ділянці фронту іноді працює по 5-7 перешкод одночасно.

То що там у вас з заміною зв'язку, хлопці? Може виділити частину грошей, щоб зробити ваші вироби сука стабільно працюючими і відійти нарешті від 2.4 та 900?

Ой не чує бабка. Другий рік вже не чує. На масштабування гроші є, а на те щоб зробити виріб згідно того що просять військові- ой не чує.

Гімби. Це взагалі проблема. Скільки досвіду вже отримано за ці два роки, а скількись реалізовано його? Наскільки я знаю, лише один виробник БПЛА за ці два роки зробив щось нове та покращене в свойому виробі, непоганий теплак зробив. На цьому нажаль все, іновації скінчились.

Гімби на ДВС то взагалі дупа повна, наскільки повна що ДВСні борти на фронті не живуть завдяки тому що ЕПР високій, ще й тепло виділяють, російські ЗРК їх бачуть і збивають з 7-10 км. А гімбу ставлять на ці дрони з 20-30 кратним оптичним зумом, що дозволяє виглядувати цілі на дистанції 5-7 км, тобто ЗРК збиває такий дрон, який коштує доречі втричі як мінімум дорожче ніж електричка (і має такі ж гімби, як електричка, ось тільки електричкі ЗРК бачать з 3-4 км, тобто електричка побачить ЗРК раніше, ніж ЗРК побачить ії, якщо пілоти норм).

Тобто ДВСні дрони зараз, якщо не брати якихось специфічних задач специфічних підрозділів, це коштовна корова, за яку екіпаж більше мудохається щоб не збили борт, ніж думає про результати бойової роботи.

Казали ще у 2022 році, що на ДВСні борти треба ставити гімби з більш якісними камерами та тепловізорами, щоб дати ім можливість виконувати задачі не входячі в зону роботи ППО.

Як ви вважаєте, це було зроблено?

А хер там. Хоча ДВСні борти досі продають, вони коштують дуже дорого, і становляться все більш беспонтовими іграшками.

Окремо прикольно виходить коли роблять ДВС на гімбі з 20-30 кратністю, та ще й на 2.4. І це продають по вартості геленвагена. Ну ми ж з богатої сімʼї, ми ж купимо і таке, ага?

Про більш складні теми, типу позіціонування борта по нейронке яка аналізує відеопоток, чи щось таке, що потрібно на вчора- і знов нічого. Зробили синтетичні тести і поклали хер. Будемо чекати що пігдогі зроблять, а ми не хочемо, в нас лапки.

Зате ми масштабуємось. Щоб виробляти ЩО?

Зараз такі золоті часи, і великі замовлення, і досвід бойових екіпажів, і купа ідей, і де воно все?

Судячи зі всього, поки з фронта не повернуться бойові пілоти і не реалізують всі задуми, більше ніхто за це не візьметься. Ну якщо люди не можуть запропонувати ніяку іншу частоту, крім 2.4, то про які більш вагомі технології ми говоримо?

Я б на місці ГШ та Мінцифри повісив би на кабінетах плакат "Дрони на 2.4 не купляємо, йдіть нахер", великими буквами. Може тоді дійде.

Бомбери.

Скільки різних бомберів зроблено. І коптери, і крила, і фпв, і сука досі ми кидаємо бомби рандомно стараючись кудись влучити. Два роки йдуть розмови що потрібен боєприпас, яким ти можеш влучати гарантовано. Тобто керований боєприпас. Ваші бомбери палять машини вартістю в сотні тисяч, в то і мільони долларів, невже не можна зробити керований боєприпас, щоб раз залетів, не наближаючись до цілі скинути його, довести до цілі, та звалити? Ні, це не наш шлях. На висоті 50-100 метрів (а вище ніяк, бо хер влучиш) на дроні який гуркотить як гвинтокрил на 3-4 км, треба зависнути над цілью, пристрілятись, влучно скинути та звалити. А якщо не влучив- то прилетіти ще раз. Ой, якийсь пігдог, в якого є вуха, і який в тиші ночі не може не чути такий гул, просто бере калаш та збиває дрон, який чутно та видно навіть вночі. Бо він непалевно кружляє на висоті 100 метрів над його танком. Чи можна влучити в півтораметровий коптер з дистанції 100-150 метрів? Відповідь очевидна. Але керований боєприпас, який можна скидувати не заходячи в зону ураження стрілкової зброї- то занадто складно. Простіше втрачати великі коптери сотнями. Все одно прийдуть і ще куплять. Та ж сама ситуація з крилами які бомблять. Така класна вундервафля б була з керованим боєприпасом. Але...Причому такий боєприпас в сучасних умовах- це прям сучасне Ельдорадо, черга б стояла купляти такі боєприпаси. Але нам влом щось розробляти . І так піде.

FPV. Це окрема моя біль. Бо в більшості виробників судячі зі всього є задача наробити цих FPV як можна більше. Або держава купить, або волонтери.

Хтось все одно купить. А те що якість все гірше та гірше, десь горять двигуни, десь відеомодулі нестабільні, десь ще щось. Кітайські фпв вже не кажуться такими неякісними, якщо порівнювати з нашими. Більш того- деяким виробникам би хоч до неякісних китайськіх виробів добратися.

І стадія "ой не чує бабка" там теж суцільна.

Вже рік армія просила у виробників fpv, це тільки я що пам'ятаю:

1) Нічні fpv.

2) Ретранслятор fpv який можна вішати на дрон.

3) Дрон обладнаний платою ініціації, яка б активувалась з пульта.

4) Систему донаведення до цілі.

5) Цифрові fpv які б можна було використовувати як бомбери чи мавіки.

Але, як то кажуть, хер там плавав. Десь хтось окремі якісь рішення розробив, але точково і не масово. Навіть не поміняли частоти керування, все тіж самі 900 частота, яку вже бійці самі переробляють, ставлять інші прошивки, міняють антени. Ну бійцям же це простіше робити, ніж виробнику. Ось вам дрон 1.3/5.8 відео та 915 керування, а і посрати що з 10 таких дронів на вашому участку до цілі долітає 0, ну ви там щось придумаєте. І так, ми закупимо і на наступні партії модулі з частотою керування 915, бо бабка не чує, і чекає поки хтось з конкурентів протестує/розробить дрон на інших компонентах, а там ми в нього спиздимо як це зробити. Армії треба вже дрони на нестандартних частотах? Ну то армії треба, а в нас бізнес. Вам що, дрони не треба? Беріть що дають.

І беруть. Бо дефіцит. Ну а відео з дронами, яким задавили керування і які десятками нікуди не долітають, вони ж в тг-канали не попадають. А було б непогано, якби такі відео викладали. Можливо б виробники почали якось про щось думати. А суспільство більше цікавить тема "чи можна зробити мільон дронів" (можна), зате "а яких саме дронів і чи будуть вони конкурентоспроможними на полі бою"- це питання нікого не хвилює.

Але для того щоб розробити виріб, який буде мати вікно можливостей на сучасному полі бою, тобі треба вже мати розроблений прототип, перепрофілювати під новий виріб виробництво, замовити компоненти (які почнуть приходити через декілька місяців), потім зробити тестову партію, потім ії масштабувати. Це десь рік.

Проблема в тому, що здебільшого нових виробів немає навіть на стадії прототипу. Тобто навіть якщо хтось з виробників зараз вирішить що так жити не можна, і армії потрібен сучасний дрон відповідаючий викликам сучасної війни- то він його зможе надати армії через рік-півтора. А як армії зараз воювати? На застарілих виробах які законтрактовані до 2025 року?

А потім ми дивуємося, що пігдогі нас обгоняють по впровадженню новітніх рішень в дронах. Ну так а хулі, якщо виробники роблять дрони не по принципу "Я буду робити ті дрони, яких потребує армія", а по принципу "Я роблю те, що вмію робити, і буду це робити і далі, бо мені так простіше"- то нас пігдогі і догонять, і бо-бо зроблять.

Режим хейтера off.

Цей пост написаний не для того, щоб обісрати когось з виробників. Багатьох я знаю, багато з ким спілкуюся, є і ті, хто старався робити щось нове і впроваджувати, хтось не робить це вже котрий рік, і буду і надалі взаємодіяти щоб вплинути на покращення виробів. Я вас всіх люблю та поважаю. Але прошу і мене зрозуміти- критика потрібна. Особливо тоді, коли помилки в отраслі набувають вже всі ознаки системи. В нас велика кількість класних інженерів, бойових пілотів, патріотичних керівників підприємств. Але ви можете краще. Набагато краще. І ваша залученість в те, щоб надати армії як казав главком "новий порох" - недостатня. Цей рік показав що ви можете краще. Маю велику надію, що в 2024 році ви це продемонструєте.

P.S. Цей пост вказує на "середню температуру по лікарні". Не всі виробники хуйовничають. Хтось щось нове придумав. Хтось щось доробив. Хтось зробив якийсь виріб згідно запросів армії. Але системно ми дуже відстаємо по темпам розробки та впровадження. І про це треба розмовляти вже зараз.