«Сьогоднішня історія може стати поштовхом до дуже маштабних історичних процесів з очищення США» - Олег Пономар

«Сьогоднішня історія може стати поштовхом до дуже маштабних історичних процесів з очищення США» - Олег Пономар

Побачив питання читачів, чому я кажу про 18 місяців розслідування спецпрокурором США Мюллером?

По-перше, це просто мінімум — від травня 2017 до листопада 2018.

По-друге, обсяг розслідування величезний. Під лупою у Мюллера більше 30 осіб і кількадесят компаній. Це вимагає купи часу.

По-третє, у листопаді 2018 у США пройдуть вибори до Конґресу. Зрозуміло, що теперішнє розслідування дуже б'є по рейтингу республіканців. І теперішній особистий рейтинг Трампа 33% (попри чудові показники економіки) — найкраще підтвердження цьому. Тому після виборів до Конґресу позиції демократів можуть посилитись. І через це до виборів якісь доленосні для США події є малоймовірними.

По-четверте, якщо взяти трохи ширше та глибше, ніж саме розслідування Мюллера... Московський спрут дуже глибоко просочився в США. І сьогоднішня історія може стати поштовхом до дуже маштабних історичних процесів з очищення США. Не впевнений, що всім відомо, що Комісія Палати представників щодо розслідування анти-американських дій (House Un-American Activities Committee, HUAC) діяла з 1938 до 1975 року. Це окрім постійної сенатської підкомісії з розслідувань (Permanent Subcommittee on Investigations, PSI), заснованої у 1941 році, особливо відомої своїм очільником у 1950 роках — республіканцем Джозефом Маккарті, чиїм іменем названо деякі американські закони щодо боротьби з комуністичним та шпигунським спрутом у США (писав раніше статтю про нього).

Тому, враховуючи всі наведені арґументи, вся ця історія буде тривалою. Але позитивною та самоочисною. І Україна та Революція Гідності зіграли в ній дуже важливу роль. І ще зіграють.

Олег Пономар