"Сьогодні в світі Топ-10 новин огляду - 15.05.2019" - Влад Пономар

"Сьогодні в світі Топ-10 новин огляду - 15.05.2019" - Влад Пономар

Доброго дня! «Топ-10 новин огляду»:

— Зі знаком "Плюс":
1. Голову Конституційного суду України Станіслава Шевчука звільнили 14 травня.
Нагадаємо, 13-го березня Шевчук зустрічався з адвокатом олігарха Ігоря Коломойського і представником Зеленського Андрієм Богданом. І вже незабаром у порядку денному КСУ стояло питання скасування люстрації. Про що ж домовлявся Богдан під час таємної зустрічі з Шевчуком?
Після визнання положення закону "Про очищення влади" неконституційними, вже не було б перешкод для призначення Богдана (який перебуває під люстрацією як чиновник часів Януковича, а тому не може бути держслужбовцем) на посаду голови адміністрації президента. В нещодавньому інтерв'ю Коломойський вже «призначив» Богдана головою АП.
Раніше повідомлялося, що 18-го квітня у порядку денному КСУ вже стояло питання скасування люстрації, але після розголосу інформації про зустріч Богдана з Шевчуком – його відклали. Також повідомлялося, що Шевчуку відмовили у візі США.

Вчора, 14 травня, Конституційний суд України відклав розгляд закону про люстрацію. Суд мав продовжити розгляд справи, в якій нардепи просять визнати положення закону "Про очищення влади" неконституційними.

2. Порошенко анонсував амбітний саміт Україна-ЄС і запевнив НАТО в незмінності курсу України до Альянсу.
Україна збереже послідовність курсу на європейську інтеграцію, зокрема, вже зараз формується «дуже амбітний» порядок денний для майбутнього саміту Україна-ЄС, який відбудеться влітку цього року. Про це у Брюсселі заявив Президент України Петро Порошенко, який бере участь у заходах з відзначення 10-ї річниці програми ЄС «Східне партнерство».

3. Британські депутати обурилися відсутністю санкцій проти Росії. Британські депутати хочуть від уряду нових санкцій проти РФ.
Закон Магнітського діє в Британії близько року, однак не був використаний проти порушників прав людини і не були введені санкції проти РФ через отруєння Скрипалів. Про це у зверненні до глави Форін-офісу Джеремі Ханта заявили члени палати громад Британії.
"Зволікання з реалізацією санкцій Магнітського не відповідає інтересам національної безпеки", - йдеться в заяві.

4. Цены на газ в Европе скатились к минимуму за 13 лет .
Цены на газ в Европе продолжают снижаться на фоне избытка газа в хранилищах и массированного ввода новых мощностей по производству СПГ.
На главном европейском газом хабе - TTF в Нидерландах - котировки газовых контрактов вплотную приблизились к минимумам 2006г. Спотовые сделки в понедельник заключались по $160 за тысячу кубометров. Ниже в последние годы цены падали лишь однажды - весной 2016-го, когда газовый рынок просел вслед за обвалом нефти, а российский газ на границе с Германией стоил $147 за тысячу кубов.
В Великобритании на хабе NBP газ уже котируется в диапазоне $140-150 за тысячу кубометров. Чуть больше чем за полгода газовые цены в Европе обвалилась более чем вдвое. Их текущий уровень на 40% ниже официального прогноза МЭР РФ, который заложен в бюджет-2019 - это $250 за тысячу кубов.
Сказывается теплая зима, после которой в хранилищах осталось слишком газа.
Происходящее на европейском рынке - лишь отражение глобальных процессов: в мире стремительно увеличивается производство сжиженного газа, отмечают аналитики BloombergNEF. По их оценке, в 2019г будут запущены мощности по сжижению на 33 млн тонн. Это формирует перепроизводство, которое давит на котировки.
«Рынку будет трудно переварить избыток», - говорит аналитик BloombergNEF.
Все крупнейшие производители СПГ наращивают мощности - Австралия увеличила экспорт в 2018г на 22%, до 69,6 млн тонн; США - 53%, до 22,7 млн тонн.
Цены на газ в Азии, которая остается крупнейшим потребителем СПГ в мире, рухнули на 55% с осени прошлого года, а в первом квартале не только сравнялись с европейскими, но и ушли ниже.
В результате поставлять СПГ в Европу стало выгоднее, чем на азиатский рынок, отмечает Паттерсон из ING. В марте импорт СПГ через европейские порты вырос на 289% и превысил 4 млн тонн. Мощность экспортных терминалов в США в 2020г вырастет вдвое, до 112 млрд кубометров в год.
Чтобы остановить приток СПГ, «Газпрому» придется идти на дальнейшее снижение цен - стоимость спотовых контрактов на TTF должна опуститься до $4 за млн британских тепловых единиц, или $140 за тысячу кубометров, считают аналитики Energy Aspects.

5. Непотрібна труба? З «Турецького потоку» йде газ.
Заповнюваність нової труби під питанням: Туреччина другий рік знижує споживання російського палива, все частіше закуповуючи СПГ і газ в Ірані і Азербайджані. Крім того, Анкара і Москва все ще не домовилися про ціну на енергоносій.

6. Переговори в Словаччині щодо забрудненої нафти минули безрезультатно, - Reuters.
Під час переговорів у Братиславі між нафтотранспортними компаніями РФ і Європи його учасники не змогли знайти рішення проблеми «брудної» нафти у нафтопроводі «Дружба». Про це повідомив Reuters з посиланням на два джерела, які були присутні на зустрічі.

7. Россияне в апреле 2019 г. сократили свои повседневные траты на 7,7% по сравнению с мартом.

— Зі знаком "Мінус":
8. Госсекретарь США Майк Помпео по итогам своего визита в Сочи назвал «позитивным шагом вперед» встречи с Путиным и Лавровым.

9. Трамп привержен цели улучшить отношения с РФ, заявил госсекретарь США Майк Помпео в Сочи в ходе встречи с главой МИД России Сергеем Лавровым.

10. Російські хакери зламали дві бази виборців у Флориді в 2016.
Напередодні президентських виборів 2016р в США російські хакери отримали доступ до баз даних виборців у двох округах штату Флорида. Про це заявив губернатор-республіканець Рон Десантіс.

— Огляд преси:

*The New York Times Россия нацелена на европейские выборы. Так же, как и крайне правые подражатели.

Накануне решающих выборов в Европарламент группа сайтов и аккаунтов в соцсетях, связанных с РФ или крайне правыми, распространяет дезинформацию, подкрепляя разногласия и недоверие к центристским партиям, которые правили десятилетиями.

*Foreign Policy "Лукашенко по частям продает Беларусь России".

*Les Echos Перевернутая дипломатия Путина.

*Süddeutsche Zeitung Страна ужесточений и запретов.
Ситуация в частном секторе российской экономики ухудшается.

*Libération SukhoiSuperjet 100, рассказ о российском фиаско.
Самолет, который загорелся в Москве, в результате чего погиб 41 человек, должен был стать символом обновления авиации страны. За человеческой катастрофой стоит промышленный провал.

*Handelsblatt ЕС делает ставку на восток.
В Брюсселе отмечают юбилей проекта "Восточное партнерство", благодаря которому были улучшены отношения с шестью восточными соседями.

Гарного дня!

Влад Пономар