ЄС оновив список країн, для громадян яких відкриті кордони Шенгену

ЄС оновив список країн, для громадян яких відкриті кордони Шенгену

Базуючись на епідеміологічній ситуації, Євросоюз оновив список «безпечних» країн, громадянам яких дозволений в’їзд на його територію. Оновлений список, затверджений 16 липня, опублікували на сайті Ради ЄС.

Нових країн до цього нового переліку, однак, не додали. Навпаки, вилучили 2 країни – Сербію і Чорногорію, мешканців яких раніше, у перші два тижні липня, пропускали на територію Євросоюзу.

Отже, подорожувати до ЄС з 16 по 31 липня зможуть громадяни Австралії, Канади, Грузії, Японії, Марокко, Нової Зеландії, Руанди, Південної Кореї, Таїланду, Тунісу, Уругваю, а також Китаю (у разі взаємного зняття заборон).

Головним критерієм «безпечності» залишається кількість нових випадків COVID-19 за останні 14 днів на 100 тисяч населення: цей показник має бути не вищим за середній по ЄС.

Знову переглянути встановлені обмеження Євросоюз обіцяє через 2 тижні.

Отже, для українців заборону на в’їзд продовжено принаймні до кінця липня. Утім, заборона стосується лише мандрівок, які не є критично важливими. Обмеження не поширюється також на окремі категорії українців – скажімо, тих, хто подорожує з метою навчання, транзитом та ін.

Водночас до списку країн, куди для українців в’їзд відкритий, додалася Болгарія. Про це повідомив у четвер міністр інфраструктури Владислав Криклій. Як він написав у своєму Телеграм-каналі, «Республіка Болгарія відкриває свої кордони для українських туристів без проходження 14-денного карантину і тестування на COVID-19».

Раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомляв про 25 країн, де чекають українців. Це Туреччина, Сербія, Албанія, Північна Македонія, Чорногорія, Білорусь, Велика Британія, США, Мексика, Єгипет, Туніс, Республіка Корея, Ірак, Іран, Афганістан, Південний Судан, Ефіопія, Сомалі, Кенія, Замбія, Танзанія, Бурунді, Сейшельські острови, а також Багамські острови і Ліван.

У Міністерстві закордонних справ України радять, перш ніж планувати мандрівку, ретельно перевірити інформацію щодо тієї або іншої країни за інтерактивною мапою МЗС.