"Саботаж" - Павло Вернівский

"Саботаж" - Павло Вернівский

Нещодавно дізнався одну шокуючу правду, яка нажаль зараз залишається поза увагою.

Виявляється, що росіяни регулярно виходять на працівників наших ключових підприємств ВПК і переконують тих саботувати виробництво зброї.

І дуже часто їм це вдається. По досить банальним причинам.

Зараз в переважній частині цих підприємств працюють в основному люди пенсійного віку, які зараз часто сумують за СРСР, коли їх підприємства мали замовлення і це давало цим людям роботу та зарплату. Коли сама робота була престижною і ці люди вважались елітою держави.

І розпад СРСР для них став особистою трагедією.

Бо після здобуття незалежності втратили все, що вони мали тоді. Бо за 30 років незалежності вони нікому не були потрібні. І навіть зараз коли держава прокинулась і почала вимагати від них якогось результату, то їх роботу і їх вклад ніхто не цінує. Коли навіть зараз вони отримують мінімальні зарплати…

Тому ця ситуація створює дуже гарне підгрунття для російських спецслужб, які в обмін на саботаж обіцяють їм після перемоги Росії повернення статусу, визнання їх заслуг, забезпечення замовленнями та високих зарплат….

І мені це розповіла людина, яка отримала таку «пропозицію».

Звичайно, не всі купуються на ці обіцянки, але є дуже велика кількість людей, які на це ведуться…

І безумовно ця ситуація є однією з причин, чому в нас такі проблеми з виробництвом зброї.

Знаєте, я спеціально не давав власних оцінок попередньому посту, бо особисто вважаю проблему досить складною.

З однієї сторони, сам факт державної зради, в незалежності від мотивів, це безумовний злочин.

Однак, тут треба звернути увагу, що саботаж це різновид держзради, який дуже важко довести в юридичній площині. Особливо, якщо нема жодних доказів існування зради, а сам фахівець має цілком обґрунтувану власну версію неможливості вирішення проблеми або затягування питання.

Також саботаж важко довести, оскільки він полягає в бездіяльності в певних напрямках, особливо якщо людина може цю бездіяльність пояснити необхідністю вирішення інших питань.  

І я підозрюю, що саме по цій причині саботаж є більш прийнятнішим і безпечнішим способом співпраці з ворогам, ніж будь-які активні дії, наприклад передача якоїсь таємної інформаціі або наведення ракет на завод, що також має місце.

З іншої сторони, розуміння мотивів це також важливий момент, оскільки дозволяє зрозуміти чому саме людина пішла на зраду. І звичайно ж, в свою чергу, саме це розуміння мотивів дозволить усунути певні проблеми, які в певні моменти можуть спровокувати інших.

І на останок хочу нагадати Інструкцію ЦРУ по саботажу 1944 року. Ось як вони радили здійснювати саботаж виробничого процесу, але при цьому не викликати підозр:

Не замовляйте нові робочі матеріали, поки ваші поточні запаси не будуть практично вичерпані, тому найменша затримка виконання вашого замовлення означатиме припинення роботи.

Замовляйте якісні матеріали, які важко дістати. Якщо ви не зможете їх дістати, то доказуйте що вони необхідні. Попередьте, що неякісні матеріали означатимуть неякісну роботу.

Виконуючи робочі завдання, завжди спочатку виписуйте неважливі роботи. На важливі роботи призначайте неефективних працівників і погане виробниче обладнання.

Наполягайте на ідеальній роботі відносно неважливих продуктів; відправляйте назад на доопрацювання ті, які мають найменший недолік. Схвалюйте інші дефектні деталі, недоліки яких не видно неозброєним оком.

Робіть помилки в маршрутах, щоб деталі та матеріали відправлялися не в те місце на заводі.

Навчаючи нових працівників, давайте неповні або оманливі інструкції.

Знижуйте моральний дух, а разом з ним і виробництво, заохочуючи неефективних працівників; дайте їм незаслужене підвищення. Дискримінуйте ефективних працівників; несправедливо критикуйте їх роботу.

Проводьте конференції та наради, коли потрібно зробити більш важливу роботу.

Збільшуйте кількість паперової роботи правдоподібними способами. При можливості створюйте дублюючу звітність.

  Збільште кількість процедур і дозволів, пов’язаних із видачею інструкцій, виплатою чеків тощо. Дивіться, що троє людей повинні погоджувати все, де б це міг робити один.

Нижче в коментарях я залишу посилання на сам файл на сайті ЦРУ, щоб у вас не було сумнівів в достовірності таких інструкцій