"Саботаж реформ = допомога агресору" - Віктор Бобиренко

"Саботаж реформ = допомога агресору" - Віктор Бобиренко

Над Україною нависла смертельна небезпека з боку російського агресора: 100-тисячна армія Російської Федерації посилює ультиматум Кремля до країн Заходу й України. Відповіддю НАТО було рішуче "Ні!" і підтвердження можливих євроатлантичних перспектив України.

Водночас очільники Альянсу навіть у цей загрозливий час звертають увагу, що Україна ще не готова до отримання Плану дій щодо членства. При цьому Брюссельський саміт НАТО у червні 2021 р. чітко визначив формулу, згідно з якою Україна у майбутньому може стати членом Альянсу. Ключовий елемент цієї формули - здійснення рішучих реформ, передбачених Річною національною програмою під егідою комісії Україна-НАТО.

Головною перешкодою на шляху країни до НАТО є, окрім негативної позиції окремих країн-членів, відсутність прогресу в проведенні необхідних реформ. При цьому забезпечення євроатлантичного вибору України – це не питання внутрішньополітичної дискусії, а питання виживання нашої країни.

Громадськість та провідні експерти шляхом консультацій та публічного обговорення визначили шість пріоритетних кроків, необхідних для рішучого просування по євроатлантичному шляху:

1. Судова реформа

2. Розблокування роботи антикорупційних органів

3. Реформа СБУ

4. Реформа оборонних закупівель та припинення розкрадання армії

5. Забезпечити справжню енергетичну незалежність

6. Розпочати справжню боротьбу з олігархами, розпочавши реформу антимонопольного законодавства

Саме ці кроки передбачені світоглядом, цілями й завданнями організації Північноатлантичного договору. На це очікують від нас союзники, на це очікують від нас українці. Саботаж «натівських» реформ означатиме допомогу агресору. Ми вимагаємо, щоб Президент негайно вніс ці пропозиції до РНП на 2022 рік та розпочав їх виконання.

Ця вимога була оформлена у Зверненні Ради громадського нагляду за виконанням Річної національної програми під егідою Комісії Україна-НАТО та скерована Президенту України. Нагадаємо, що Президент Володимир Зеленський після 31 січня 2022 року має затвердити Річну національну програму під егідою Комісії Україна-НАТО.

Закликаємо вас поширити цю інформацію та здійснювати активний громадський вплив на Президента України.

Довідково:

Рада громадського нагляду (РГН) за виконанням Річної національної програми під егідою Комісії Україна-НАТО є широкою громадською ініціативою, створеною суспільством для сприяння більш ефективному та прозорому виконанню Річних національних програм. До Ради увійшли експерти, науковці та лідери суспільної думки. Рада залучила провідних експертів для оцінки ефективності виконання РНП і прийшла до висновків, які були покладені в основу звернення громадянського суспільства та експертного середовища до Президента.