Сандерс все? Про шанси конкурента Байдена представляти демократів на виборах президента США 2020

Сандерс все? Про шанси конкурента Байдена представляти демократів на виборах президента США 2020

У вівторок чотири американських штати провили праймеріз Демократичної партії. Вони відбулися на тлі останніх успіхів колишнього віцепрезидента Джо Байдена в інших штатах і його впевненого виступу на дебатах із сенатором Берні Сандерсом.

Чи лишаються в Сандерса, який у 2016 році програв Гілларі Клінтон номінацію від Демократичної партії (це супроводжувалося скандалом та наступними закидами, що Сандерса "злив" істеблішмент демократів - прим/ ГА )на виборах президента 2016 року, шанси представляти демократів на виборах у листопаді й позмагатись за президентство із Дональдом Трампом?

"Бай-бай Берні" - із таким заголовком вийшла стаття у виданні Politico, де зібрано думки американських політичних оглядачів.

Професор історії Джорджтаунівського університету Майкл Казін вважає, що Сандерс знову не стане номінантом від демократів, але він назавжди змінив цю партію.

Він обіцяє запровадити медичне страхування для всіх, повністю перейти на “зелені” джерела енергії, скасувати студентські борги та збільшити податки для багатіїв

"Послідовно сперечаючись за урядові зміни у галузі охорони здоров'я, довкілля, оподаткування й праці, він надихнув мільйони американців, особливо молодь, і змусив Байдена обрати набагато прогресивніші позиції, ніж ті, яких він дотримувався протягом своєї кар'єри", - говорить Казін.

Берні Сандерс визначає себе, як “демократичного соціаліста” і у передвиборчій програмі основний акцент робить на соціальній політиці. В своїй програмі він обіцяє запровадити медичне страхування для всіх, повністю перейти на “зелені” джерела енергії, скасувати студентські борги та збільшити податки для багатіїв.

"Проблема Берні Сандерса завжди була у тому, щоб розширити його базу підтримки", - розповідає Марк Лонгабо, колишній стратег команди Сандерса, - пише The Guardian. "Одна з його сильних сторін в його послідовності - він посилав один і той самий сигнал певною мірою із 70-х років. Але це також шкодило йому, обмежуючи його потенціал до зростання".

За опитуваннями, Байден має ширшу підтримку серед афроамериканців та старшого населення, натомість Сандерса більше підтримували люди до 45 років та латиноамериканці.

Чарльз Еллісон, політичний стратег, вважає, що до поразки Сандерса на останніх праймеріз додалась ситуація довкола пандемії коронавірусу, що проявилось під час дебатів Байдена і Сандерса. "У Байдена було те, чого глядачі хотіли більше: лідера у кризовій ситуації. Байден представив план відповіді коронавірусу, поки Сандерс представив щось розпливчасте і використав ситуацію, щоб наполягати на медичному страхуванні для всіх.... Це не та розмова, яку більшість хоче зараз... Виборці хочуть стабільності", - каже Еллісон.

Сандерс "представляв людей, який списували з рахунків більшість їхнього життя, яких не чули, маргіналізували, які відчували, що система не працює для них, - він був їхнім голосом", - вважає конгресмен Ро Ханна із команди Сандерса. На його думку, сенаторові просто не вистачило часу об'єднати своїх прибічників, враховуючи, що чимало висуванців від демократів нещодавно швидко зняли свої кандидатури й підтримали Джо Байдена.

Байден - це "тип кандидата із великим серцем", - каже Ньют Гінгріч, конгресмен-республіканець зі штату Джорджия. Для виборців, "рішучих анти-трампівців", "Байден був єдиною альтернативою, якщо вони відчували, що Сандерс надто радикальний для виборів у 2020".

Голос Америки повідомляв раніше, що Сандерс є одним з кількох американських сенаторів, які жодного разу не підтримали реального виділення військової допомоги Україні. З 2015 року її закладали в проекти оборонного бюджету США. Берні Сандерс щоразу голосував “проти”, а останні два роки не був присутній на розглядах оборонного бюджету.