"SAS, Уроборос та Українське Військо" - Вальдэ Хан

"SAS, Уроборос та Українське Військо" - Вальдэ Хан

В цьому році вийшов веселий серіальчик про народження британського SAS. Про те, як у Другу Світову з’явився хрещений батько майже всіх ССО західного світу.

В серіалі показують як проблемні, несистемні, жахливо недисципліновані, але відважні шибайголови роблять смерть ворогам в темпах і масштабах, які і не снилися звичайній армії. Це такий тренд масової культури про всіляких спецпризначенців - контрсистемні але круті чуваки, що клали “будвайзер” на правила поведінки, звичні тактики і оці всі штуки.

Чортова масова культура, і серіал в тому числі, не уточнюють важливий контекст - професійні вояки, яких довго і старанно вчили, які розуміють правила за котрими працює бій та війна, можуть собі дозволити ці правила порушувати. Бо вони, завдяки досвіду і тренуванням гарно РОЗУМІЮТЬ де правила непохитно працюють, а де їх треба обходити, задля успіху. Без цієї ремарки герої-сасівці виглядають як купка деструктивних довбойобів.

Тепер, зверніть увагу на фото. Крім бескінечно малого відсотка випадків, носити “турнікети” в упаковці - дурня. Боєць (можливо, дуже смілий чувак і афігенська людина) на фото, почепив таких два і навіть встиг із ними сфоткаться та потрапити до офіційного пабліку. Йому або НІХТО фахово не зміг пояснити, що так робити не треба, - тобто, навкруги не знайшлося людини, що розбирається в одному із критичних навичок для військового: такммеді, - або він вирішив що всі дурачки, а він як ті сасівці за замовчуванням знає як правильно.

Мої друзі якось були на полігоні. Приїхали якісь чуваки, що вирішили стрільнути із 82го міномета. Не вкопавши і взагалі ніяк не укріпивши плиту (це аналог запакованих турнікетів у мінометників). Мої друзі їм ввічливо на це вказали і були послані за рос кораблем, бо чуваки і так все знають. Постріл, полетіло хрін зна куди, а міномет перекинувся на навідника (навіть відео є). Чому так вийшло? Бо дядєчкі вирішили, що навкруги дурачки, а вони як ті сасівці за замовчуванням знають як правильно. Просто для вашого розуміння: якби вони так стріляли в бойовій обстановці, то могли би впаяти бурячка по своїх… тобто, їх агресивна некомпетентність, та небажання діяти за правилами, може коштувати життя якомусь вашому другу, що зараз у війську, бо завтра вони так стрілятимуть над його головою.

Якби я сам цього не бачив, то не повірив би… посадка в реально гарячій місцині, літає там все, що є у ворога. В посадці (скоріш біля неї) стоїть джипчік. ВІдблискує всіма блискучими частинами на осінньому сонці - на капоті лежить ОДНА ГІЛОЧКА. Така… сантиметрів 30. Наче глузування над вашим протоколом 7S. Бо замість купити (так, купити, а не чекати поки дадуть і не випрошувати у волонтерів) масксітку, чуваки вирішили що всі дурачки, а вони як ті сасівці за замовчуванням знають як правильно.

В якийсь момент, коли війна змінює свої правила, війську треба до цієї зміни адаптуватися. Колись, коли конвенційні підрозділи, що чітко дотримувалися правил, не могли відповісти на виклики війни, з’явилися ті, хто правила порушував і цим досягав успіху. Зовнішньою ознакою фаху і крутості, завдяки маскультурі, стали зневага до дисципліни і правил.

В нашому війську змій Уроборос вкусив себе за хвіст (нещасна рептилія намагалася розібратися в документах однієї стройової частини…) і, завдяки тим хто не вкопує плиту, не маскує ТЗ і носить от так турнікети, показником фаховості стала дисципліна (не плутайте із затягами, ви ж не ДФТГшник), слідування правилам і планування “по книжці”.

Вчитися військовій науці важко. Чим глибше ти в неї занурюєшся тим більше розумієш яка це грандіозна галузь знань. Наслідувати нахабну браваду сасівців із серіалу НАБАГАТО легше. В окремих випадках можна просто брехати про постріли на 3.5 км, та збиті вертольоти. За небажання таких як ті мінометники вчитися Україна платить смертями наших військових. Я реально вірю, що 8 з 10 загиблих, що я бачив після 24го, могли би бути живими, якби їх діям передували би правильне планування, логістика і спиралися на правила, протоколи й алгоритми.

Якщо у вас є хтось, хто саме зараз на фронті, подумайте, що він може загинути від неправильної медичної допомоги тих, хто не бажав вчитися, його можуть вбити ті мінометники, він може згоріти в такому самому джипі, котрий не захотіли маскувати. Некомпетентність і брехня вбиває на цій війні більше, ніж будь-яка російська зброя. І це далеко не вичерпується тупим і злобним комбатом, бо починається в той момент, коли взвод не хоче слухати госпітальєрів, що вчать їх правильно пакувати турнікети.

P.S. В якості післямови, історія від госпіків, котрих попросили навчити якийсь трошний підрозділ: протягом заняття чувачки сидять із кислими, зверхніми пиками (госпікам про це вірю, бо сам таке бачив) і не бажають щось там відпрацьовувати. В кінці хтось із них каже, що це все фігня і такому вони вчитися не хочуть. “Ось якби ви радянські алгоритми нам показували, тоді б так, а це все фігня”... Наскількі взагалі можна казати про радянські алгоритми мед.допомоги?

P.P.S. І бронежилет треба носити вище, ніж на фото.