«Щедрик». Відома пісня з невідомою історією

«Щедрик». Відома пісня з невідомою історією

«Щедрик» звучав та продовжує звучати і в українських домах, і на кращих концертних майданчиках світу. Щедрівка, на основі якої композитор Микола Леонтович створив легендарну пісню, підкорила світ. Але мало хто знає, що вона ще й стала символом багаторічної боротьби українців за незалежність від Р*сії. У 2022 році виповнюється 100 років від дня американської прем’єри «Щедрика» та 145 років із дня народження геніального композитора Миколи Леонтовича.

Розповідаємо досі невідому історію однієї з найвідоміших у світі пісень. Ця розвідка стала можливою завдяки опрацюванню архівних матеріалів, доступ до яких був заборонений більш як на пів століття. За справу взялася Тіна Пересунько — наукова співробітниця Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. Грушевського НАН України, засновниця Інституту Леонтовича та авторка книги «Культурна дипломатія Симона Петлюри: “Щедрик” проти “р*сского мира”. Місія капели Олександра Кошиця (1919–1924)». Вона вперше дослідила історію інтернаціоналізації «Щедрика» й показала, як події столітньої давності відгукуються досі.

Разом із авторкою досліждення та Українським Інститутом (@UkrainianInstitute) розповідаємо історію української обрядової пісні, що в обробці Миколи Леонтовича стала легендарною.