"Що чекає Європа і без чого всі розмови про членство лише балачки:" - Борислав Береза

"Що чекає Європа і без чого всі розмови про членство лише балачки:" - Борислав Береза

Мої зустрічі у Стразбурзі закінчилися. Вони були цікаві та пізнавальні. Багато цікавої інформації. А головне... Підтвердилися мої думки про те, що ми зараз далі від членства у ЄС, ніж були під час отримання кандидатства у члени, 23 червня 2022 року. Я про це розповім трохи згодом. А поки можу сказати, що у Європі бачать та розуміють все, що відбувається в Україні і не роздмухують це публічній площині на Заході, щоб не дати Росії можливість через це атакувати Україну в інформаційному просторі.

Також європейці сподіваються, що вони та суспільство дотиснемо владу до боротьби з корупцією та хабарництвом на всіх рівнях, тому що під час війни це сприймається, як мародерство. А ще я почув головне, що допомога Україні буде тривати стільки скільки це буде потрібно для перемоги, тому що колективний демократичний Захід не може дозволити собі програти новому Гітлеру. І це додає оптимізму. І навіть якщо щось не оприлюднюється у публічних специфікаціях, то це не означає, що цього ми не отримаємо. Це для розуміння багато чого. І вони теж розуміють, що війна може тривати довго, якщо не станеться диво.

І ще одне. У спілкуванні з політиками та суддями ЄСПЛ я почув цікаві думки на рахунок того, що в Європі втомилися дивитися на правовий нігілізм в Україні. Поки про це теж мовчать, але коли війна скінчиться... Тож треба розуміти, що все треба робити в правовій площині, а не в ім'я революційній доцільності. І навіть якщо це б'є по рейтингам треба робити.

А ви поки подумайте про те, що значать умови, які ми повинні виконати, щоб стати членами ЄС, а не залишитися вічними кандидатами. Ось що чекає Європа і без чого всі розмови про членство лише балачки:

1️⃣реформа Конституційного суду

2️⃣продовження судової реформи

3️⃣антикорупція, включно з призначенням керівника САП

4️⃣боротьба з відмиванням коштів

5️⃣втілення антиолігархічного закону

6️⃣узгодження аудіовізуального законодавства з європейським

7️⃣зміна законодавства про нацменшини.

Кожен з цих пунктів це час, зусилля та політична воля. А останній пункт - це взагалі для багатьох буде важко зрозуміти через безглузде багаторічне промивання мізків. Але це стандарти ЄС і без їх дотримання нас не бачать у євроспільноті. Тому все це важко буде зробити, але необхідно, якщо хочемо жити на рівних у ЄС. Головне дійсно все робити і йти у ЄС, а не імітувати та звинувачувати наших партнерів, що вони не хочуть нас швиденько прийняти і забути про умови. Не забудуть. Треба виконувати.