Що ми знаємо про ВИНОГРАД

Що ми знаємо про ВИНОГРАД

Багатство краси винограду радує не тільки наші очі, але і смак. Виноград, добре відомий як ключовий інгредієнт для виробництва вина, буває самих різних форм, кольорів і розмірів, а його смак - це ціла палітра відтінків від кислого до солодкого.

Більшість сортів винограду відносяться до сімейства Vitis vinifera, які багаті корисними для здоров'я антиоксидантами. Саме через ці антиоксиданти існує думка, що вино корисне для серця. Хоча це твердження дещо перебільшено, свіжий виноград залишається хорошим вибором для натуральної солодкої закуски, насиченою вітамінами C, K та іншими корисними речовинами.

У 150 грамах винограду міститься 104 калорії. У ньому практично немає жирів і білків, але кількість вуглеводів доходить до 27 на 150 грам. Більшість вуглеводів представлені цукрами. Одна виноградина містить близько 1 грама вуглеводів. Виноград має низькій глікемічний індекс (близько 53) – показник того, наскільки швидко їжа підвищує рівень цукру в крові.

Щоб отримати збалансовану і ситну закуску виноград добре поєднувати з сиром і горіхами, які є хорошими джерелами білка.

Виноград - відмінне джерело вітаміну К і марганцю. Вам також буде корисна здорова доза вітаміну С, яка допомагає підтримувати хороший імунітет і сприяє загоєнню ран.

Виноград – це солодкі та нежирні ласощі, які добре замінюють печиво й цукерки. Більшість корисних властивостей винограду пов'язана з нутрієнтами, які він містить:

  1. Одна чашка (150 гр) винограду забезпечує понад чверть рекомендованої добової норми жиророзчинного вітаміну К, життєво важливого для згортання крові і здоров'я кісток.

  2. Виноград містить велику кількість фитонутриентів, особливо таких флавоноїдів, як ресвератрол (міститься в шкірці червоного винограду). Ресвератрол допомагає знизити ризик високого рівня холестерину, високого кров'яного тиску, утворення тромбів і серцевих захворювань. Виноград також містить флавоноїд кверцетин, що захищає наші клітини від ушкоджень, проявляє протизапальні, противірусні та антиоксидантні властивості.

  3. Виноград покращує настрій, здоров'я мозку і пам'ять у людей будь-якого віку. Є дослідження, де споживання ресвератрола (іноді у вигляді добавок) підтримувало когнітивні функції у літніх людей.

  4. Деякі дослідження показали, що ресвератрол регулює рівень цукру крові і може бути корисний людям з діабетом 2 типу. Ресвератрол допомагає поліпшити здатність організму використовувати глюкозу і знизити резистентність до інсуліну.

  5. Люди з синдромом подразненого кишечника і хворобою Крона можуть відчувати неприємні симптоми, коли вони споживають продукти з високим вмістом певних короткоцепочечних вуглеводів «FODMAP» (оліго-, ді-, моносахариди і поліоли, що викликають бродіння). Так ось, виноград - це фрукт з низьким вмістом FODMAP.

Виноград може мати всередині одну або кілька хрустких кісточок гіркого смаку. Для більшості людей при споживанні в невеликих кількостях кісточки нешкідливі, їх можна жувати і ковтати. З подрібнених виноградних кісточок виробляють популярні для здоров'я продукті - олію та екстракт виноградних кісточок.

Існують дослідження, які показали, що екстракт виноградних кісточок має розріджуючі кров властивості, а це може заважати прийому ліків, що розріджують кров, або бути небезпечним для людей з порушенням згортання крові. Завжди радьтеся зі своїм лікарем, щоб обговорити потенційні ризики.

В даний час ідентифіковано п'ять основних алергенів, присутніх у винограді. Симптоми алергії на виноград можуть включати кропив'янку, висип, набряк або більш серйозні реакції. Крім того, якщо у вас є алергія на інші фрукти, може виникнути реакція і на вживання винограду.

Існує багато сортів столового винограду: від білого, чорного, зеленого до червоного. Кожен сорт винограду має особливий аромат. Виноград з кісточкою, як правило, ароматнішій, але більшість людей вважають за краще сорти без кісточок.

Темно-фіолетовий, червоний і чорний виноград більш багаті на антиоксиданти, ніж зелений виноград. В цілому різниця в поживний цінності сортів винограду невелика.

Промислові виноградні соки, джеми і желе зазвичай містять більше цукру, ніж свіжий виноград, оскільки цукор зазвичай додають при приготуванні. Тому читайте етикетку з інгредієнтами. Наприклад, столова ложка виноградного желе містить 10 грамів цукру.

Те, що продається в продуктовому магазині, залежить від пори року і місця вашого проживання, тому що влітку і восени збирають різні сорти винограду.

Уникайте виноград з цвіллю або зморщений, вибирайте виноград насиченого кольору. Зелений виноград найбільш солодкий і ароматний, коли він жовто-зеленого кольору. Червоний і чорний виноград найкращій, коли має глибокий, насичений колір.

Невеликий білий наліт, який зустрічається у деяких сортів винограду не є хворобою. Це така біологічна особливість, природна речовина, яке захищає виноград від втрати вологи і гниття. Іноді наліт нелегко змити, але виноград можна їсти.

Виноград вживають як закуску, окремо або додають у фруктовий салат. Свіжий виноград також може додати солодкості в солоні салати і доповнити солоність асорті сирів та оливок, створивши апетитну закуску. Ви навіть можете запекти виноград в духовці і використовувати його для м'ясних страв.

Цілісний виноград становить небезпеку задухи для дітей у віці 4 років і молодше. Перед подачею маленьким дітям нарізайте виноград на четвертинки.

При правильному зберіганні виноград можна тримати в холодильнику кілька тижнів. Щоб підтримувати оптимальну свіжість, виконайте наступні дії:

  • Перевірте наявність ознак цвілі, зморщування або поганого кріплення до стебла. Виноград з цими ознаками, ймовірно, зіпсується швидше і вплине на інші.

  • Виноград найкраще зберігається в холодному стані. Помістіть його поруч із задньою стінкою холодильника (в найхолоднішому місці) і подалі від гострої їжі, такою як цибуля, оскільки виноград добре поглинає запахи.

  • Зберігайте оригінальну упаковку. Це запобіжить здавлюванню. Крім того, контейнер, в який він був поміщений, зазвичай має достатнє покриття і вентиляцію, щоб продовжити термін зберігання.

  • Як і багато фруктів, виноград слід зберігати немитим. Промивання перед зберіганням може збільшити вологість і прискорити процес розкладання. Замість цього промийте виноград прямо перед вживанням.

  • Заморозте виноград, щоб додавати в смузі, коктейлі або просто для прохолодної освіжаючої закуски.