"Що приніс день 14?" - Віталій Гайдукевич

"Що приніс день 14?" - Віталій Гайдукевич

Тут краще скажуть люди, які детально відстежують хід подій – читайте уважно, в перших коментарях викладаю кілька оглядів від Роніна, Viktor Kevliuk, Roman Ponomarenko тощо.

І знову про «закрите небо»…

Вимога закрити небо, це вимога, щоб літаки, гелікоптери і ракетні розрахунки НАТО не лише стежили за чистотою неба, а й карали (збивали) порушників (російське залізо). Іншими словами вимогу «закрийте небо» можна написати «вступайте у війну разом із нами». Чому Альянс (нехай буде словов «поки») не хоче вступати у війну, ми вже проговорювали вчора. Просто не забуваємо цей момент.

Інший фактор – добро на No-Fly Zone має дати Радбез ООН, а там у нас членом є хто? Росія. І Росія заблокує це рішення. Нагадаю, що рішення про закрите небо над Югославією в 1992 році ухвалював Радбез ООН. Рішення про закрите небо над Лівією, коли «приземляли» Каддафі, також ухвалював Радбез ООН. Правда під час кампанії в Іраку питання неба США і союзники вирішили на власний розсуд, але… НЕ НАТО, а саме (!) США і союзники по коаліції. Відчуваєте різницю?

Інший фактор – кількість сил, котрі потрібно задіяти, щоб контролювати небо на територією України - це дуже багато усього. «Закрите небо» — це потужна військова система активної багатошарової оборони НАТО проти балістичних ракет та ударних бойових літаків Active Layered Theater Ballistic Missile Defence (ALTBMD), пише видання https://armyinform.com.ua/.../shho-oznachaye-termin.../ .

…і от виходячи із цієї статті, якщо Альянс вмикає «закрите небо», Путіну зносить башню остаточно і світ однією ногою стає в ядерне протистояння.

Можливо постійний тиск на тему «закрийте небо» не для того, щоб отримати «закрите небо» силами Альянсу? Тоді для чого? Варіантів два: хороший – підштовхувати Захід надати дієву альтернативу… і поганий – розповісти українському суспільству, що Захід боїться захищати цінності західної цивілізації, а значить треба йти на вимоги Москви. Вкид в інфопростір ідеї «ми готові оговорювати позаблоковість» і пушинг «розчарованої» риторики щодо НАТО, можуть бути інформаційною підготовкою до сценарію №2. Так чи ні, треба стежити за тим, що говорить і робить в політичній площині офіційний Київ і тверезо оцінювати поле для маневру Заходу.


Про позаблоковість і «компроміси» з Росією.

Коли почалася окупація Криму, Україна була позаблоковою нейтральною країною. Усі 8 років війни ми лишалися нейтральною позаблоковою країною. Чи зупинило це Росію? Росію, яка (чомусь про це забувають) була ТАКИМ ЖЕ гарантом недоторканності і безпеки в Будапешті, як і США. Чому дехто готовий ляпнуть «США, ви нам обіцяли» , але забуває - Росія обіцяла також. До слова, міждержавними угодами Росія визнавала Україну в кордонах і т.д. – на все це був покладений великий що? Отож. То як тепер сприймати «компроміси, в яких будуть враховані інтереси Москви»?

Уявіть собі – Друга Світова - Черчилль, Сталін і Рузвельт ведуть переговори із Гітлером з позицій, щоб були враховані інтереси Третього Рейху. Ну, типу, щоб Адольфушка не надто гнівався – домовитися посередині, можливо таки подарувати Німеччині Польщу, якщо Вермахт погодиться не окуповувати Францію. Брєдово звучить? Що зараз може сприйматися як «норм» в темі переговорів?

Парламент на удальонкє

Здається Банкова хоче віддіджиталізувати Верховну Раду – голосування дистанційні. Під час війни? Ризикована ідея – 1. Хто дасть гарантії невтручання? 2. А як же жмут регламентів і законів, які чітко визначають, яким має бути голосування народного депутата? 3. Що заважає парламенту збиратися очно? Це буде демонстрація, що влада є, ось вона, вона активна і в центрі подій – це вселяє впевненість в громадян.

Чи «дистанційні» депутати потрібні, щоб легітимізувати якісь неприйнятні речі? Які? Ідею (як і ідею охолодження до НАТО) вкинуто в інфопростір і (скоріш за все) відстежують реакцію суспільства.

Не ведіться на маніпуляції – єднайтеся довкола допомоги ЗСУ, волонтерам, біженцям. Допомагайте доставці вантажів на лівий берег і в Київ. Відкидайте емоцію і спирайтеся на «причина-наслідок». Знайдіть 10-15 хвилин (ті, хто в тилу і мучається новинами) щоб загуглити статті на потрібну Вам тему – це прибере багато інфо-полови.

Ceterum censeo Carthaginem delendam esse

This is the way