"Що таке жити у країні, яка до Вови повернулася передом, а до тебе задом" - Тамара Горіха Зерня

"Що таке жити у країні, яка до Вови повернулася передом, а до тебе задом" - Тамара Горіха Зерня

Пам’ятаєте байку про чоловіка, який повернувся додому і застав страшний розгардіяш, все вивернуто, діти голі і негодовані повзають по двору, собака скавчить, кози мекають, а дружина лежить на дивані? «Любий, ти завжди говорив, що я вдома нічого не роблю. Ну от я сьогодні дійсно нічого не робила.»

Скільки разів ми чули, що «Порошенко нічого для мене не зробив» або «що для мене зробила ваша Україна?». Що ж, Вова нам посланий для того, щоб анекдот втілити у життя. Щоб кожен українець на власному горбі відчув, як це – коли Президент для тебе нічого не робить. Щоб запам’ятав різницю.

Що таке жити у країні, яка до Вови повернулася передом, а до тебе задом.

Уряд зажадав повного переоформлення документів на субсидію, і у самий розпал пандемії більш 3 мільйонів українців бігали по конторах, збираючи довідки. Але зараз уже 18 червня, а виплати досі не відновили. Тому що у «зелених» скляна кулька зламалася, тобто ПО для субсидій не запрацювало.

Це їхня стандартна модель покращення: береться щось працююче і «удосконалюється», доки повністю не здохне.  Так було з медициною, ЗНО, шкільною реформою, забезпеченням армії, укрупненням районів, культурними фондами – з кожною сферою нашого з вами життя, про яку згадала або дізналася нова влада.

Звичайно ж, так буде і з податками. Не маю сумніву, що «пересічний» іще до кінця року отримає благу вість. Буде вам і податок на землю, і податок на житло, і «легалізація» нерухомості, причому тарифи легалізації зростатимуть залежно від апетитів молодих та ранніх, тобто у геометричній прогресії.

Як ви гадаєте, чи підуть вони на зменшення гарантованої законом мінімальної зарплатні? Взагалі, це неправильне питання. Половина державного бюджету формується за рахунок дорогих кредитів із коротким плечем повернення. А другу половину доїдають миші.

Тому у зовсім близькій перспективі питання зарплат відпаде саме собою, разом із зарплатами. Знаєте, як в ордло зараз процвітають? Як лізуть у копанки за тисячу гривень на місяць? Ну от, у нас такі самі «кріпкі господарники» керують. Мадам «браковані діти» Третякова уже підрахувала, що для «фізіологічного виживання» вистачить 5 тисяч гривень на місяць.

А якщо підтиснути, достатньо буде і п’ятисот. Правда, Вова? Чисто щоб на пачку солі і пляшку олії вистачило. А на друге і компот хай кору гризуть.

Ми ще згадаємо найстрашніші роки початку війни та розгрібання авгієвих стаєнь після Януковича як найкращий і найситніший період у новітній історії. «Бабо, а розкажіть іще раз, як ви при тому страшному Порошенку цукерки їли. Які вони були, солодкі? А що таке солодкі?»

Тамара Горіха Зерня