Що треба знати про Великий піст?

Що треба знати про Великий піст?

Кожного року дати початку і завершення Великого посту змінюються, бо вони визначаються датою Великодня. Початок посту відбувається рівно за 7 тижнів до свята Великодня і триває 48 днів - до суботи перед Христовим Воскресінням.

У 2024 році Великий пост розпочнеться 18 березня і триватиме до 4 травня.

Як кажуть, важливо не те, що до рота, а те що з рота. Піст напоказ, або ж з метою схуднення - це зовсім не піст. Вживати лише пісну їжу, розказувати, що ви постите і в той же час робити недобрі вчинки, обмовляти, обговорювати інших, насміхатися - хіба ж це піст? Піст - це щось особисте, з чого не варто робити показуху або ж вихваляння. Можете обмежити себе в їжі, якщо вам дозволяє стан здоров'я - обмежуйте, але без фанатизму. Можете обмежити себе в чомусь іншому, що не завдасть шкоди ні вам, ні комусь іншому - робіть це, тільки не розказуйте про це на кожному кроці.

Весь період посту поділяється на:

- Святій Чотиридесятниці, що складається з 5 седмиць (тижнів) та 5 днів;

- Лазареву суботу;

- Вхід Господній в Єрусалим (Вербна неділя);

- Страсну седмицю перед Великоднем, що має тривати 6 днів.

Під час передвеликоднього посту дотримання ряду правил є важливим- вони сприяють не лише фізичній, а й духовній чистоті:

- Збільшити частоту молитви та читання Святого Письма;

- Частіше відвідувати храм для зміцнення духовного життя;

- Визнати свої помилки і каятися перед Богом;

- Слідкувати за своїми думками та вчинками, утримуючись від лестощів, заздрощів та осудів.

Крім того, під час Великого посту важливо бути щедрим, допомагати тим, хто потребує допомоги, та приділяти час родині та близьким.

У час Великого посту за церковними правилами слід утримуватися від їжі тваринного походження, такої як м'ясо, яйця та молочні продукти. Важливіше відмовитися від шкідливих звичок та слідкувати за своїми думками, мовою та вчинками.