"Щоб закінчити війну, потрібно думати наперед" - Валерий Калниш

"Щоб закінчити війну, потрібно думати наперед" - Валерий Калниш

На сайті Foreign Affairs вийшов текст колишнього заступника державного секретаря з політичних питань та посла США в ООН Томаса Пікерінга який присвячений мирним перемовинам між Україною та росією. Пікерінг не тільки пояснює технологію організації перемовин, але й надає своє бачення для вирішення однієї з головних проблем – територіальної.

Колишній посол виходить з того, що «жодна сторона не має реалістичних очікувань ані військової перемоги, ані беззастережної капітуляції. Усі сторони конфлікту дали зрозуміти, що вважають, що для дипломатії ще зарано».

Він нагадує про три фази політичного врегулювання війни: попередня підготовка, попередні переговори та самі переговори. «Перша фаза передбачає вирішення внутрішніх розбіжностей у поглядах і початок діалогу між сторонами: кожна сторона формулює, корегує власну позицію, визначає пріоритети та стратегію. Друга фаза передбачає створення основи для офіційних переговорів, у тому числі шляхом визначення місця і часу їх проведення та кола перемовників. І третє – це прямі переговори, які більшість людей асоціюють із дипломатією».

Нічого нового Томас Пікерінг не розповів. Звичайний лікнеп. Цікаве далі. Я не буду переповідати весь текст, тільки найважливіше.

1️⃣. Пікерінг виходить з того, що Україна має пройти шлях «забезпечення рівного статусу для двох основних мов — української та російської (…ensuring equal status for its two main languages—Ukrainian and Russian). Квебек, попри всі свої випробування, може бути корисною моделлю».   

Згадка про Квебек важлива. Що там з мовою? З 1977 року у провінції діє Хартія французької мови. Згідно неї – єдина офіційна мова Квебеку. А це значить що:

- Мова обслуговування – офіційна

- Мова реклами – офіційна

- На роботі – офіційна мова (У компаніях від 50 співробітників і більше, робочою мовою має бути офіційна. Такі компанії мають пройти перевірку Офісу французької мови і отримати “сертифікат францизації”. Офіційна мова має вживатися на всіх рівнях).

- Школи – офіційною мовою (Якщо хтось з батьків ходив до англійської школи на території Канади, то дитина має право на безкоштовну державну англійську школу. Якщо ні – вчиться виключно офіційною мовою).

- Двомовні муніципалітети (муніципалітет може отримати статус двомовного, якщо більше половини жителів – англомовні. Це не звільняє мерію від вживання офіційної мови – просто вона має право паралельно вживати ще й неофіційну).

2️⃣ Територіальні претензії пропонує вирішити, запропонувавши два сценарії. Але обидва передбачають референдум.

«передати всі окуповані території України під опіку ООН і вимагати виведення з них військових обох країн на період від трьох до п’яти років, після чого громадяни України голосували б окремо на Донбасі та в Криму, чи хочуть вони бути частиною росії, України або автономною частиною цих країн. Ці референдуми під керівництвом ООН будуть проводитися під посиленим міжнародним спостереженням, щоб гарантувати, що вони були вільними та справедливими.»

«Іншим варіантом було б тимчасово прийняти кордони України станом на 23 лютого 2022 року як лінію контролю, що розділяє військові сили, і кордони 1991 року як офіційний кордон між росією та Україною до проведення референдуму під керівництвом ООН для визначення статусу. Потім, через 5-7 років, і Донбас, і Крим провели б народні референдуми, щоб визначити свою приналежність до росії чи України»

Я не буду коментувати ці сценарії (вважаю їх неприйнятними), але мав вам про них повідомити аби ви не дуже здивувалися, коли про них почуєте.