"Щодо битої західної техніки, фото і відео якої широко полилися z-каналами в перші дні нашого наступу" - Кирилл Данильченко

"Щодо битої західної техніки, фото і відео якої широко полилися z-каналами в перші дні нашого наступу" - Кирилл Данильченко

Про це я писав багато і неодноразово – турки втратили в Сирії "Леопарди" 2А4 від "Конкурсів", від фугасів, на мінах, добивали їх артилерією у бою за шпиталь Аль-Баб.

Іракці під час штурму Мосула за короткий час перевели значну частину “Абрамсів” у стан небоєздатності – більшість, до речі, через небойові причини, просто вграли моторесурс.

GMRLS, ударні вертольоти та важкі дрони до певної міри нівелюють відсутність сучасної штурмової авіації у ЗСУ, але лише до певної.

А у ворога Ка-52 і бомбардувальники з планувальними бомбами, що все ж таки дають результати, перескакуючи через насадження.

Супротивник має доти, бетонні пірамідки, перекриті траншеї, протитанкові рови та міни.

Тож не налаштовуйтесь на мемасики про веселий наступ. Легко не буде. І радійте, якщо через втрати заліза ви можете горіти тільки в коментарях. А не просто в ньому під час наступу.

Сам він розпочався класично, по суті, тиждень тому.

Прилетів "Storm Shadow" по порту Бердянська, знищив склади і пакгаузи просто навпроти будинку по Нахімова, 49.

Через день поставили "Точку" на мол (ракети досі є, через 14 місяців запеклої війни, наша промка непогано впоралася з їхнім переспорядженням).

Росіяни розповідають про перехоплення, але касети розкрилися добре, посікло техніку в порту, є вбиті пепеошники.

Був приліт по штабу в бальнеологічному курорті "Гаряче джерело" на Арабатській стрілці в Щасливцевому – влучило чудово, там пожежа і загиблі в готелі.

Противник ловить артилерією наші передові частини, а ми ловимо його артилерію і резерви, що висуваються з глибини.

Тільки за пару днів ЗСУ вибили щонайменше 5 САУ та кілька одиниць стволки, станцію РЕБ в Олешках, спалили дві колони постачання, знищили “Тор”, “Бук”, дві важкі вогнеметні системи “Солнцепек”.

Звісно, у нас втрати МРАП і БМП, “Хамві” з тралами та німецьких машин розмінування – усього того, що висуває штурмові групи через укріплену смугу.

Сили оборони мають локальні успіхи у смузі Лобкове – П'ятихатки і Нестерянка.

Противник перекинув танковий батальйон і частину піхоти з-під Роботиного, аби контратакувати, але безуспішно.

Времівського виступу РФ не існує – вчора бої відбувалися уже в районі Старомайорського і Урожайного, морська піхота зачистила Сторожове.

Поки що проходимо передпілля і стягуємо в кожному секторі резерви противника, щоб він не мав певності, де введуть у бій основні сили.

Може, поблизу Оріхова; може, закріпившись у насадженнях біля Роботиного, розгорнуться в повторну атаку; може, прорив у виступі наростять у напрямку Волновахи; а може, ЗСУ натиснуть на флангах Бахмута.

Це не прорив першої лінії оборони – повторюся. До основної смуги – кілометрів 9–10.

У Криму підрив поїзда на перегоні Керч – Джанкой. У Мелітополі домашня заготовка на літню кампанію від наших диверсантів – підрив стратегічного мосту в Якимівці.

Порт Бердянська, міст, залізниця на Кримський міст – йдеться про дуже вдалу роботу з постачанням, надзвичайно успішна операція, варто відзначити її особливо.

Загалом в історії було мало прикладів, коли підготовлена оборона впала за лічені дні.

Навіть зрізання виступу – на секунду, 17 км просування – не означає прориву (хоча вагнерівці, які просувалися на цю глибину місяцями, із цим не погодяться).

А радше означає, що плани противника брати Вугледар і виходити в тил угруповання, в Курахове, накрилися мідним тазом.

Але перспективи пробитися глибше є, робота йде.

Важкі бої з втратами обох сторін тривають.