"Щодо «прямих» поставок російського газу, Газпром-Путіна та Бойко-Медведчука" - Юрий Витренко

"Щодо «прямих» поставок російського газу, Газпром-Путіна та Бойко-Медведчука" - Юрий Витренко

Лідер «Опозиційної платформи - За Життя» заявив, що терміново потрібно домовлятися з Газпромом про поставки газу напряму.

Відповідаю.

1. З Газпромом вже домовилися про поставки газу напряму ще у 2009 році. З того часу між Газпромом і Нафтогазом немає посередників щодо поставок газу.

2. Укладений у 2009 році контракт на поставку газу діє до кінця 2019 року. Але Газпром не виконує свої контрактні зобов’язання і відмовляється поставляти газ.

Тобто Газпром не виконує домовленості.

І наразі Нафтогаз імпортує газ з Європи саме через те, що Газпром не виконує домовленості, не виконує свої контрактні зобов’язання, і не поставляє газ в Україну.

Поясню ще раз всім тим, хто критикує нас за реверс газу з Європи.

Це Газпром повністю перервав поставки газу в Україну в 2014 році, а не ми.

Газпром вимагав сплати багатомільярдних боргів, які накопичив Нафтогаз за пана Бакуліна, молодшого партнера пана Бойка. Також Газпром відмінив «знижки» і вимагав платити за газ за ціною, яка значно перевищувала ціну на газ у Європі. Наприклад у 2у кварталі 2014 року Газпром вимагав платити за газ по ціні 485 доларів, а європейська ціна була 352 долари.

Нафтогаз і Україна фізично не могли виконати ці умови.

Тому поставки газу з Європи були вимушеним кроком.

Завдяки їм ми забезпечили країну газом. Забезпечили тепло у домівках.

І при цьому ціна на газ з Європи була нижчою, ніж вимагав Газпром.

Ніхто не сперечається з тим, що російський газ має бути дешевшим ніж газ з Європи, оскільки набагато нижчі витрати на транспортування. Але в реальності Газпром вимагає вищу ціну.

3. Тепер про «знижки». Почну зі «знижки» за Харківськими угодами про оренду Чорноморського флоту. Режим Януковича був «великим другом» Путіна, допомогаючи йому втягувати Україну у «Руський мир». Тоді якраз «переговорником» з українського боку і був пан Бойко.

Він не зміг домовитися з Газпромом про перегляд ціни за контрактом 2009 року, який регіонали критикували. Хоча у контракті прямо зазначене право Нафтогазу вимагати перегляд ціни. От такий Бойко переговорник!

Мало того, принаймні наскільки мені відомо, саме пан Бойко (з Фірташем та Льовочкіним) переконав Азарова та Януковича, що у Нафтогазу не було можливості переглянути ціну на газ за контрактом з Газпромом через арбітраж. Ми довели, що це була неправда. Через арбітраж ми переглянули ціну.

Але Азаров з Януковичем очевидно повірили Бойку. І тому заради «знижки» вони віддали базу у Севастополі для російського флоту. Нагадаю, саме ця база була плацдармом для окупації Криму.

І навіть ця знижка не робила газпромівський газ дешевше європейського. Вона лише опускала ціну до європейського рівня, але не нижче.

При цьому зберігалася кабальна умова «бери або плати», тобто все одно контракт залишався надзвичайно невигідним для України. На нашій шиї залишався зашморг, ми все одно були зобов’язані переплачувати мільярди за російський газ.

Це все є яскравим прикладом того, що «знижки», які Газпром (Путін) пропонує Україні - це як зі знижкою купувати зашморг для власної шиї.

4. Ніхто не заважає Газпрому поставляти зараз газ в Україну за європейською ціною, тобто навіть і без знижок до європейського ціни. Поставляти Нафтогазу або будь-яким іншим компаніям.

Нафтогаз у лютому 2018 року навіть передплатив ці поставки, але Газпром не виконав свої контрактні зобов’язання і не поставив газ. Причому саме тоді, коли в Україні та Європі були морози. Ось такий він надійний постачальник.

5. Характерно, що якби Газпром не зловживав своїм домінуючим становищем на ринку, то ціна на газ, який надходить з Росії до України і так мала би бути нижче ціни на газ, який надходить з Європи. До речі, навіть більше ніж на 25 відсотків, про які зараз говорять.

Тобто Газпром не тільки сам не хоче продавати газ в Україну на ринкових умовах, а і іншим не дає. Нагадаю, що великі обсяги газу з Росії хочуть і можуть експортувати інші видобувні компанії. Але Газпром їм це не дає робити. Схожа ситуація зі транзитом газу з Середньої Азії.

Що робити нам?

Приклад з «харківською знижкою», коли навіть проросійський режим максимум, про що зміг домовитися, так це про знижку на зашморг на шию своєї країни, доводить, що «домовитися» - це зрада, а не перемога.

Ми можемо лише вибороти справедливе ставлення до нас.

Як це зробити?

Наприклад, ми намагаємося через антимонопольний орган Європейського Союзу примусити Газпром розблокувати можливість інших компаній продавати газ на кордоні Україна-Росія. Коли це станеться, ціна на газ автоматично стане нижче європейської через нижчі витрати на транспортування газу.

Юрий Витренко