«Секретна доповідь про ФБР» - Олег Пономар

«Секретна доповідь про ФБР» - Олег Пономар

Звичайно, це сьогодні головна геополітична новина, і буде дивно, якщо ми її не обговоримо.

Трамп дозволив оприлюднити секретну доповідь проти ФБР. У цьому документі ФБРівців звинувачують у зловживанні службовим становищем при отриманні дозволу суду для спостереження за колишнім радником Трампа (мова йде про Пейджа, який по вуха у лайні через свої зв'язки з Москвою, і який зараз під лупою у Мюллера). Трамп звинуватив ФБР та Міністерство юстиції в заангажованості демократами у розслідуванні #RussiaGate.

Чому це геополітична новина?

Тому, що це розколює єдність всередині США у протистоянні Московії.

Тому, що це другий (після звільнення директора ФБР Комі) великий, наочний і практичний крок проти розслідування Мюллера.

Я вже рік пишу, що Трамп сидить на гарячій сковорідці через розслідування Мюллера. А в Мюллера є вже дуже і дуже багато доказів зв'язків Трампа та його команди (екс-команди) з Московією. І за таких обставин у Трампа немає виходу.

Сценарій А. Трамп чемно сидить та чекає закінчення розслідування, демонструючи що це не його сценарій.

Сценарій Б. Трамп опирається, і це теж поганий сценарій для нього. Підсилюючи цим кризу, підсилюючи розкол у політичній верхівці США, він далі налаштовує розвідувальну спільноту США проти себе. В такому випадку від Трампа відколяться чесні та розумні республіканці. Вчорашня реакція сенатора МакКейна, який загалом досі підтримував Трампа, дуже показова — МакКейн заявив, що публікація вчорашньої доповіді — лише на руку Московії.

Також цей сценарій містити у собі відставку директора ФБР та спробу Трампа звільнити заступника генерального прокурора, який наглядає за розслідуванням Мюллера, а потім — звільнити і самого Мюллера.

Чим це загрожує?

Це може загрожувати конституційною кризою у США. Що може статись?

Трамп поступово втрачатиме свій рейтинг, та потягне за собою донизу рейтинг республіканців. Пам'ятаймо, що великою тінню над всією цією історією нависають майбутні вибори до Конґресу, у листопаді. І якщо Трамп до того часу стане надто токсичним, то республіканцям доведеться самим вирішувати проблему Трампа. Або вони пролетять як фанера над Конґресом.

Нічого особистого — лише бізнес.

Олег Пономар