"Середа, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Середа, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
У Нью-Йорку розпочала роботу чергова, 77-ма, сесія Генеральної Асамблеї Організацій Об’єднаних Націй.
Сесію відкрив голова Генасамблеї Чаба Кереші.
Виступаючи вперше в цій ролі, він наголосив на необхідності зупинити війну в Україні й поважати принципи Статуту ООН.
Кереші зауважив, що війна росії проти України є «поворотним моментом», і якщо світ не буде пильним, вона може стати частиною «інструментарію міжнародного життя». «Ця війна має бути зупинена. Вона вбиває людей, вона вбиває розвиток, вона вбиває природу і вбиває мрії мільйонів», - наголосив голова Генасамблеї ООН.
Нинішня сесія проходитиме під гаслом «Переломний момент: трансформаційні рішення для взаємопов’язаних викликів». І розв'язана росією війна проти України буде одним з найголовніших питань засідань ГА.
«Війна має закінчитися під час цієї сесії, росія має бути притягнута до відповідальності. Зробімо 77-му сесію Генеральної Асамблеї ООН сесією кінця безкарності, а також відновлення поваги до Статуту ООН. Вибір за вами, члени ООН!», - написав у Твіттері постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.
Тиждень високого рівня, у якому традиційно беруть участь лідери держав, проходитиме з 20 до 26 вересня. У ці дні заплановано виступи безпосередньо з трибуни ООН або у віртуальному режимі президентів, прем’єр-міністрів, глав зовнішньополітичних відомств усіх 193 держав-членів Організації. Виступ від України очікується 21 вересня після 22:00 за київським часом. Також відбуватимуться двосторонні зустрічі на найвищому рівні.
16 - 17 вересня відбудеться саміт з трансформації освіти. Очікується ухвалення Молодіжної декларації та заява генерального секретаря ООН про перспективи перетворень в освіті.
На 21 вересня заплановано засідання високого рівня в рамках річного святкування 30-ї річниці ухвалення Декларації ООН про права меншин.
Загальні дебати на сесії ГА збігатимуться з тижнем глобальних цілей – низки віртуальних та очних заходів. Вони відбуватимуться з 16 до 25 вересня за участю більш як 170 представників громадянського суспільства, бізнесу, наукових кіл і системи ООН та будуть спрямовані на досягнення цілей сталого розвитку.
22 вересня відбудеться засідання Ради Безпеки міністерського рівня, на якому головуватиме міністр європейських та закордонних справ Франції Катрін Колонна. Га порядку денному - питання відповідальності та боротьби з безкарністю в контексті путінської війни. Очікується, що від ООН доповідатиме генеральний секретар Антоніу Гутерреш.
*
Україна взимку може зіткнутися з дефіцитом електроенергії — ООН
*
ООН розширює допомогу для громад Київської області
*
У колонії в Оленівці покращили умови перед візитом місії ООН – ГУР. "Уперше за дуже довгий період навіть перукаря запросили. Раціон харчування покращується. З огляду на те, що росіяни вміють робити показуху, це може свідчити про те, що вони готуються до візиту місії. Він може відбутися. Це дуже добре, і ми сподіваємося, що її робота буде об'єктивною", – сказав представник Головного управління розвідки Юсов.
*
Лавров отримав американські візи для участі в сесії Генасамблеї ООН
*
У США прогнозують подальший відступ Росії
*
Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі анонсував новий пакет оборонної допомоги Україні
*
Участь у пʼятому засіданні у форматі "Рамштайн", що відбулося 8 вересня, взяли участь 48 країн та дві міжнародні організації.
У центрі уваги було питання надання українцям можливостей у середньостроковій і довгостроковій перспективі. Росія має усвідомити, що міжнародна спільнота буде підтримувати Україну, і Москві не варто чекати на ослаблення. Про це посадовець Пентагону заявив на брифінгу, виклад якого оприлюднено на сайті Міноборони.
Зокрема, обговорювались військові навчальні програми для українських оборонців. США вже протягом кількох місяців навчають українські сили роботі з озброєнням, яке було надіслано, а також технічному обслуговуванню й ремонту. Ці навчання будуть продовжуватися.
Деякі країни-учасниці "Рамштайну" почали працювати над базовою підготовкою українських військових.
У Пентагоні вважають, що тепер Путін має отримати сигнал про те, що світ готовий підтримувати Україну в довгостроковій перспективі. На минулій зустрічі Контактної групи з питань оборони України фокус трохи зміститься, сказав чиновник Міноборони США, оскільки Україна та її партнери мають думати не лише про сьогоднішні битви, а й про майбутнє.
*
Байден про контрнаступ українців: прогрес значний, але це – довгий шлях
*
США закликали Вірменію та Азербайджан до припинення вогню. Жодного військового рішення в конфлікті між Азербайджаном і Вірменією бути не може, тому США активно працюють з урядами обох країн з метою мирного розв’язання цієї кризи
*
Глава американської дипломатії Ентоні Блінкен провів телефонну розмову з президентом Ільхамом Алієвим на тлі загострення військового конфлікту між Азербайджаном і Вірменією та закликав його припинити бойові дії
*
Організатори Бостонського марафону (США) заявили, що жителі росії та білорусі не зможуть взяти участь у цьому заході, який заплановано на квітень наступного року
*
Делегації США і України викрили та розвінчали кампанію з дезінформації російського режиму про нібито роботу біолабораторій на українській території під егідою Америки та начебто розробки в них біологічної зброї проти рф
*
Держдепартамент: позиції України на майбутніх переговорах зміцнюються з кожним дюймом відвойованої землі
*
Стали відомі основні теми осінньої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), яка відбудеться у Страсбурзі з 10 по 14 жовтня.
Про це повідомляється на сайті ПАРЄ.
Перед Асамблеєю виступатимуть та відповідатимуть на запитання парламентаріїв президент Ірландії Майкл Денієл Гіґґінс, президент Швейцарської Конфедерації Ігнаціо Кассіс, прем'єр-міністр Албанії Еді Рама.
Також державний секретар з європейських справ Ірландії Томас Бірн представить повідомлення Комітету міністрів у рамках головування Ірландії в Раді Європи.
Засідання включатиме й звичайну сесію запитань і відповідей до генерального секретаря Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич від членів ПАРЄ.
Зазначається, що Асамблея також обговорить питання про неправомірне використання Шенгенської інформаційної системи державами для накладення політично вмотивованих санкцій, про наслідки Brexit для прав людини на острові Ірландія, про безпечні треті країни для шукачів притулку, про заходи управління нелегальною міграцією щодо депортації на морі та на суші, про дискримінацію жінок у спорті, про дотримання зобов’язань, що випливають із членства Румунії та Угорщини в Раді Європи, та про перегляд трудових прав.
Також зроблено запит на дві дискусії з поточних питань: дебати на тему “Європа через шість місяців після початку загарбницької війни росії проти України” та “Продовольча безпека в Європі: експорт зерна з українських портів”.
Остаточний порядок денний Асамблея ухвалить у перший день сесії.
*
Президент Франції Еммануель Макрон закликав свого азербайджанського колегу Ільхама Алієва терміново зупинити бойові дії на кордоні з Вірменією та повернутися до режиму припинення вогню
*
Президент Франції Еммануель Макрон обговорив питання координації дій та підтримки України з прем’єр-міністром Естонії Каєю Каллас та президентом Литви Гітанасом Науседою
*
Канцлер Німеччини Олаф Шольц провів 13 вересня телефонну розмову з президентом рф путіним і закликав його знайти дипломатичне рішення для завершення війни на основі припинення вогню, повного виведення російських військ і поваги до територіальної цілісності та суверенітету України
*
Жозеп Боррель - Під час двосторонніх зустрічей з делегаціями ЄС офіційні представники Китаю зазначали, що ця країна не мала планів надавати жодної допомоги військового характеру для росії
*
Жозеп Боррель - Європарламент має продовжити обмежувальні заходи проти росії у сфері високих технологій, що реально підриває військово-промисловий потенціал країни-агресора
*
Жозеп Боррель - Успіх контрнаступу України демонструє, що стратегія ЄС та його партнерів з підтримки України правильна, тож Європа має продовжувати її дотримуватися та поставляти Україні зброю, щоб ця війна якомога швидше завершилася
*
Уряд Швейцарії, який раніше відмовлявся приймати на лікування поранених цивільних жителів України, змінив своє рішення – до країни прибули перші п’ять пацієнтів з нашої країни
*
Компанії з Австрії вкладуть 600 млн євро в будівництво та обладнання трьох медичних закладів в Україні – проєкти будуть профінансовані австрійськими та німецькими банками
*
Асоціація територіальних громад Австрії передала Україні чергову партію комунальної техніки, яка включає пожежні машини, автомобіль вивозу сміття та "швидкі допомоги"
*
Найближчим часом Чехія планує надати Україні ще кілька польових шпиталів, евакуаційний транспорт, а також обладнання
*
В інвестиційній компанії Goldman Sachs вважають, що країни Європи успішно переживуть зиму без російського газу
*
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний провів телефонну розмову з Верховним головнокомандувачем Обʼєднаних збройних сил НАТО в Європі Крістофером Каволі. Також він поспілкувався із Головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі.
Про це повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.
Він зазначив, що генерали Каволі та Міллі надали високу оцінку діям ЗСУ та запевнили у незмінній підтримці США щодо подальшого надання військової допомоги Україні.
В свою чергу, Валерій Залужний подякував їм за підтримку США у боротьбі українського народу за незалежність.
Також Головнокомандувач ЗСУ поінформував колег щодо оперативної обстановки, та зауважив, що ситуація напружена, проте повністю контрольована.
*
Міністерство оборони США дало високу оцінку вмінням українських військових застосовувати надані їм західні зразки сучасних озброєнь. Контрнаступ довів, що ЗСУ дуже ефективно застосовують західну зброю
*
Спікер українського парламенту поінформував, що сьогодні ознайомився з рекомендаціями щодо безпекових гарантій під час зустрічі з колишнім генеральним секретарем НАТО, головою організації Rasmussen Global Андерсом Фог Расмуссеном.
За словами спікера, договір покликаний об’єднати групу країн-союзників та Україну. На його думку, до цієї групи можуть входити Сполучені Штати Америки, Велика Британія, Канада, Польща, Італія, Німеччина, Франція, Австралія, Туреччина, країни Північної Європи та Балтії, Центральної та Східної Європи.
*
ЗСУ вкотре вдарили по Каховському мосту, він непроїздний
*
За минулу добу українські військові на Південному напрямку знищили 121 російського загарбника, значну кількість техніки, а також уразили чотири склади боєприпасів та три пункти управління
*
Україна проводить біля кордону з білоруссю навчання «Північний Буревій 2022». Гвардійці, прикордонники і тероборонці навчаються і посилюють безпеку на кордоні з республікою білорусь
*
Жозеп Боррель - Європейський Союз, який надає Україні 9 мільярдів євро макрофінансової допомоги, зможе ефективно допомогти Україні у забезпеченні дієздатності державних функцій лише у взаємодії із партнерами та іншими міжнародними фінансовими інституціями
*
Наступного року інфляція може сягнути 30%, а курс долара коливатиметься і становитиме орієнтовно 42 грн.
*
Проєкт державного бюджету на 2023 рік, який схвалив уряд, передбачає щомісячний дефіцит у понад 3 млрд дол.
*
Міністерство фінансів 13 вересня залучило до державного бюджету 1,5 млрд гривень від продажу військових облігацій
*
Від початку дії угоди між Україною, Туреччиною, росією та ООН щодо транспортування зерна з України загалом здійснено 129 рейсів, завантажених 2,9 млн тонн зерна
*
В Одесі запустили найдовший пасажирський трамвайний маршрут в Європі
*
Кабмін погодив законопроєкт про перехід від військової кар’єри до цивільного життя
*
Японія може взяти участь у відбудові інфраструктури Харківщини
*
Кабінет Міністрів спрямував 400 мільйонів гривень на відновлення деокупованої Харківської області
*
Поштовий оператор «Укрпошта» став єдиним логістичним партнером маркетплейсу українських виробників Made with bravery із доставки їхніх товарів за кордон; 5% від вартості кожного придбаного товару маркетплейс передає платформі United24
*
РФ перерахувала $300 млн, аби підкупити політичні партії у понад 20 країнах
*
У РФ заявляють, що їм “потрібна повна мобілізація країни та зовсім інші закони”. У Росії пропаганда тестує суспільні настрої стосовно можливості масштабування агресії проти України через поточні військові поразки
*
Майже всі росіяни залишили передові позиції у Киселівці за 15 км від Херсона, – ISW
*
Загарбники тікають із Мелітополя в напрямку Криму - мер
*
Під час окупації російськими військами Балаклії на Харківщині і підвальних приміщеннях загарбники влаштували в’язниці, де катували людей. Про це повідомив начальник Слідчого управління
*
Останніми днями, під час успішного контрнаступу ЗСУ у Харківській та Херсонській областях, РФ зверталася до України із запитом про переговори
*
Чехія припинить членство в Об’єднаному інституті ядерних досліджень, штаб-квартира якого знаходиться у місті Дубна під москвою, до кінця поточного року
*
Доходи російської федерації від продажу енергоносіїв скоротилися в серпні до найнижчого рівня за останні 14 місяців на тлі західних санкцій та скорочення росією поставок газу до Європи
*
З територій, які звільняють від загарбників Збройні сили України, колаборанти виїжджають з сім’ями та награбованим ще раніше, ніж відходять російські війська
*
Файного дня всім