"Середа, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Середа, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Парламент Словенії ухвалив декларацію, яка визнає Голодомор геноцидом українського народу
*
Україна звинуватила Росію в саботуванні Чорноморської зернової ініціативи
Заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков повідомив, що російські інспектори з 29 квітня відмовляються оглядати судна, які прямують у порт Південний
*
Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, виступаючи в Радбезі ООН у вівторок, назвав чотири уроки російської, «які можуть бути корисними» у контекст обговорення залежності продовольчої безпеки від збройних конфліктів.
По-перше, «голод залишається важливим елементом у інструментарії агресора для підриву обороноздатності держави, на яку він напав, та придушення цивільного населення на окупованих територіях», зазначив Кислиця.
Він нагадав, що від початку вторгнення Москва вдається до блокування гуманітарних коридорів та доступу до оточених і окупованих територій.
«Голод також використовувався як тортури проти затриманих на окупованих територіях та українських військовополонених», – додав постпред.
По-друге, агресор намагається конвертувати глобальну продовольчу проблему в обурення проти жертви агресії та дискредитувати його законну самооборону, посилаючись на потреби постраждалих країн та регіонів.
З цією метою агресор намагається підірвати багатосторонні ініціативи з реагування на кризи, у випадку з російською війною – це Чорноморська зернова ініціатива, пояснив він
По-третє, збройний конфлікт спричиняє «мінне забруднення сільськогосподарських угідь, а також руйнування критичної інфраструктури, що підриває виробництво, розподіл та доступ до продовольства і води», зазначив Кислиця.
За його словами, Росія перетворила Україну на одну з найбільш забруднених мінами країн світу. Зокрема, тисячі мін та інших вибухонебезпечних об’єктів розкидані на українських сільськогосподарських угіддях площею понад 4700 кв. км.
По-четверте, на переконання постпреда, ООН має відігравати важливу роль у глобальних зусиллях, спрямованих на подолання тяжких наслідків війни для цивільного населення.
Кислиця нагадав слова Генсека ООН Антоніу Гутерреша з його виступу, який він виголосив кілька годин тому: «Війна означає голод».
«Це справді обурливо, що понад 117 млн чоловік у світі зіткнулися з гострим голодом через війну і брак безпеки», – сказав постпред, нагадавши, що нещодавно в Судані загинули сотні цивільних осіб, а в Сомалі торік через посуху померли 43 тис. чоловік, половина з яких діти.
За словами Кислиці, Україна вже не вперше протистоїть кремлівській практиці використання продовольства як зброї.
Він зауважив, що цього року виповнюється 90 річниця Великого Голоду, спричиненого сталінським режимом, який забрав в Україні життя мільйонів людей.
«Ці болючі спогади нині є одним з головних джерел українського опору сучасним загарбникам», – додав постпред.
У вівторок, Рада Безпеки ООН, в якій у травні головує Швейцарія, проводить відкриті дебати щодо захисту цивільних осіб у збройних конфліктах. Генсек ООН, виступаючи у своєму згадав Україну лише в контексті Чорноморської ініціативи. При цьому значну частину виступу він присвятив необхідності захисту цивільних осіб у Судані, Афганістані, Ефіопії, Сирії, а також докладно зупинився на важливості виконання чорноморської ініціативи та «меморандуму про взаєморозуміння щодо просування російських продуктів харчування та добрив на світові ринки».
*
Започаткована у межах Євробачення-2023 символічна музична акція солідарності з Україною #HelpUkraineSong об’єднала людей від Нової Зеландії до Мексики, зокрема до неї долучилися міжнародні музеї, артпростори й туристичні локації
*
Група конгресменів просить Байдена перевести Україні заморожені активи ЦБ РФ
Група демократів і республіканців на чолі з Адамом Шиффом і Брайаном Фіцпатріком закликала президента передати Києву заморожені у зв'язку із санкціями активи російського Центробанку
*
Білий дім: заборона на роботу Micron у Китаї "не ґрунтується на фактах"
Адміністрація Байдена стурбована діями Пекіна щодо американських компаній
*
Американський Мінфін оголосив про запровадження нових санкцій проти півдесятка юридичних та фізичних осіб КНДР, пов’язаних із незаконними діями в кіберсфері, які дозволяють режиму в Пхеньяні отримувати прибутки з-ка кордону
*
Водія вантажівки, що врізалася в огорожу Білого дому, звинуватили в замаху на вбивство Байдена
Вантажівка врізалася в паркувальну огорожу парку Лафайєт у понеділок увечері
*
США попередили про можливі санкції проти авіакомпаній в аеропортах Грузії
Держдепартамент підкреслює, що Вашингтон стурбований відновленням прямого авіасполучення між РФ і Грузією
*
США знову закликали до негайного звільнення Евана Гершковича
Російська влада продовжила затриманому кореспонденту The Wall Street Journal термін тримання під вартою
*
Держдепартамент США: ми вимагатимемо від Росії забезпечити консульський доступ до Евана Гершковича і Пола Віллана
Як зазначив офіційний представник Держдепартаменту США Метью Міллер, повернення журналіста Евана Гершковича і колишнього американського морпіха Пола Віллана до США залишається для американського уряду основним пріоритетом
*
США не планують знімати санкції з міністра оборони Китаю
У Вашингтоні заявили, що санкції не заважають Лі Шанфу зустрічатися з американськими колегами
*
Військові США підтвердили нанесення авіаудару в Сомалі
Удар було завдано по місту Джиліб, яке є оплотом угруповання бойовиків "Аш-Шабаб"
*
Опитування NBC News: глибокий розкол в американському суспільстві нікуди не пішов
Респонденти поділилися приблизно навпіл, відповідаючи на запитання, чи судять людей в Америці за особистісними якостями або за кольором шкіри
*
Опитування: американці незадоволені тим, як Байден вирішує економічні та імміграційні проблеми
Однак загалом рейтинг президента залишається доволі стабільним протягом останніх півтора року
*
Сполучені Штати не вважають публікацію знімків та повідомлень у російських пабліках про начебто застосування західної зброї під час останніх операцій в Бєлгородській області РФ як такі, що викликають довіру
*
Андрій Мельник провів чергові переговори із заступником міністра закордонних справ Канади Майклом Грантом
*
Делегація Світового конгресу українців (СКУ) на чолі з президентом організації Павлом Ґродом провела низку важливих громадських зустрічей у Чикаго (США), спрямованих на координацію зусиль для підтримки України.
Так, в Українському інституті модерного мистецтва відбулася зустріч президента СКУ з українською громадою та лідерами українських громадських організацій у Чикаго на тему «Підтримка України у найважчі часи».
За повідомленням, зустріч зібрала близько сотні гостей та учасників, серед яких керівники неприбуткових громадських організацій, активісти та волонтери українського походження. В діалогах з учасниками заходу йшлося про створення трибуналу російських воєнних злочинів, контроль за дотриманням санкцій проти Росії, а також координацію глобальної допомоги для України.
Відкривала та модерувала вечір новообрана президент Українського конгресового комітету Америки (УККА) Відділ Іллінойс Марія Дмитрів.
У своєму вітальному слові Президент СКУ подякував Сполученим Штатам Америки за непохитність і лідерство у підтримці України.
«Це не було б можливо без злагодженої і скоординованої роботи української громади і таких потужних організацій, як Український конґресовий комітет Америки. Ми маємо співпрацювати разом і творити глобальні платформи для координації допомоги Україні та спільними зусиллями наближати нашу Перемогу»,– зазначив Павло Ґрод.
Президент СКУ також представив головні напрями роботи Світового конгресу українців: захист України та адвокація українських інтересів у світі, відбудова поруйнованої російськими військами інфраструктури, зокрема енергетичної, а також підтримка українських громад у світі.
Павло Ґрод наголосив, що українські громади мають бути сильними і єдиними – будувати український світ «від колиски до могили»: об’єднуватися разом, залучати новоприбулих українців до роботи в громаді, ставати сильнішими, аби ще більше тиснути на політиків та здобувати ще більше допомоги Україні.
Під час свого виступу Президент УККА Андрій Футей подякував відділу УККА Іллінойс та зазначив, що це один із найкращих відділів на теренах США, його активна діяльність є прикладом для решти організацій країни.
Павло Ґрод також вручив Марії Дмитрів символічний підсвічник зроблений із американських гільз 155 калібру, уламків розбитого скла, з вікна, у місті Лиман на Донеччині, частини ракети С-300, випущеної росіянами на мирну українську землю та металевої гілки верби, що символізує відродження життя і перемогу України. «З вдячністю передаю цей чудовий символ для вас для подальшої наснаги у вашій роботі і Перемоги України», – сказав Павло Ґрод.
*
Рада директорів Світового конгресу українців після тривалого та змістовного обговорення ухвалила рішення провести XII Конгрес 19-22 жовтня 2023 року в Україні.
Зауважується, що головною темою цього заходу стане наближення Перемоги та скоординована підтримка України.
«Проведення Конгресу в Україні дасть потужний сигнал нашим братам і сестрам, що світове українство вірить в Україну, підтримує її, вірить в ЗСУ і робить усе можливе для наближення Перемоги», – зазначив Перший Віцепрезидент СКУ Стефан Романів, який очолює організаційний комітет XII Конгресу.
За його словами, проведення такого заходу дасть можливість у ці надскладні часи попрацювати спільно, в Україні, разом з українською владою, дипломатами, силами безпеки та оборони, освітянами та іншими партнерами та вибудувати стратегію роботи СКУ на найближчі часи.
*
Україна отримає підтримку Заходу "на довгі роки" - Велика Британія
*
Велика Британія планує інвестувати $1,3 млрд у розвиток власної галузі напівпровідників
*
Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра висловив сподівання, що Китай прислухається до побоювань та мирного плану Президента України
*
Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра, який перебуває з візитом в Китаї, наголосив, що російська агресія в Україні має бути припинена
*
Глава МЗС Австрії - Захід, включаючи Україну, у майбутньому не зможе покладатися на виконання Росією підписаних угод, і тому РФ залишатиметься загрозою ще багато років
*
Міністр культури України зі своїми колегами з Польщі та Литви Пьотром Глінським і Сімонасом Кайрісом підписали декларацію "Люблінського трикутника"
*
Столтенберг: навчання українських пілотів на F-16 не робить НАТО стороною конфлікту
Глава Північноатлантичного альянсу підкреслив, що НАТО допомагає Києву у здійсненні права на самооборону
*
Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний обговорив із верховним головнокомандувачем Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі генералом Крістофером Каволі посилення протиповітряної оборони, в тому числі за допомогою винищувачів F-16
*
Остін і Резніков обговорили підготовку до 12-го «Рамштайну»
Міністерство оборони США уточнило, що з огляду на термін підготовки українських пілотів на винищувачах F-16, розгортання інфраструктури та інших компонентів, забезпечення України цими літаками є частиною довгострокових зобов’язань
*
Міністерство оборони США уточнило, що з огляду на термін підготовки українських пілотів на винищувачах F-16, розгортання інфраструктури та інших компонентів, забезпечення України цими літаками є частиною довгострокових зобов’язань
*
Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен 23 травня у Брюсселі, де проходило засідання міністрів оборони ЄС, говорила про військову підтримку України, розширення виробничих потужностей та запуск нових оборонних проєктів
*
Російська агресія проти України стала випробуванням для оборонних спроможностей ЄС – Боррель
*
Боррель - Наступні дні, тижні та місяці будуть вирішальними для російської війни проти України, і саме тому країни ЄС прискорюють доставку військової допомоги для українських збройних сил: з існуючих армійських запасів Україна отримала 220 тисяч снарядів різних калібрів та 1300 ракет
*
Уряд Німеччини у вівторок, 23 травня, повідомив про чергову партію воєнної техніки, переданої Україні.
Вже доставлені: радар для ППО TRML-4D, два мостоукладальні танки BEAVER, три мобільні й захищені системи розмінування, 54 розвідувальних дронів VECTOR, вісім засобів протидронної боротьби та одна система радіоелектронної розвідки.
Також влада Німеччини передала Україні шість автомобілів для охорони кордону, дві вантажівки 8х6, п’ять сідельних тягачів із напівпричепами, 34 пікапи і вісім вантажівок Zetros.
*
Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, за якою закупівлі озброєння та військової техніки для Збройних Сил України здійснюватиме Агенція оборонних закупівель
*
В Україні через військові дії агресора обстеження на вибухонебезпечні предмети потребує площа 174 тисячі квадратних кілометрів, що становить третину території країни
*
На Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках протягом доби відбулися 16 бойових зіткнень
*
Після початку російської агресії ЄС надав Україні фінансову, економічну, гуманітарну та військову допомогу на суму у майже 65 мільярдів євро, та є, таким чином, найбільшим донором її боротьби проти рф
*
У межах програми «Доступні кредити» за час повномасштабної війни було видано 109 млрд грн позик, з яких 1,5 млрд грн – за останній тиждень
*
Кабінет Міністрів додав шипшину та мигдаль до переліку плодово-ягідних культур, на посадку яких можна отримати грант за державною програмою для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства
*
Угорщина залишається єдиною з країн-сусідів України, яка до сьогодні зберігає односторонні обмеження проти українського сільськогосподарського імпорту
*
Харківводоканал від уряду Японії отримав чотири нові генератори, які дадуть змогу забезпечувати харків'ян послугами навіть за відсутності електроенергії
*
Перенести демократію в майбутнє: у Вашингтоні презентували українську «Дію»
Розроблена в Україні платформа електронного врядування «Дія» не лише сприяє кращому наданню послуг населенню, але й забезпечує більшу прозорість та протидію корупції й фактично переносить демократію в майбутнє
*
Першими країнами, які почнуть процес впровадження українського застосунку електронного врядування «Дія» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку, стануть Колумбія, Косово й Замбія
*
Укрзалізниця з 10 червня 2023 року запроваджує новий графік руху поїздів на літній сезон
*
Львівські трансплантологи першими в Україні задіяли для пересадки донорської нирки апарат Kidneyassist. Він удвічі подовжує час можливого перебування органу поза тілом
*
У Херсоні готуються провести XXV міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» у вересні 2023 року під гаслом «Ми вдома!», частина колективів зможуть виступити в обласному центрі, інші долучаться онлайн
*
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, виступаючи у вівторок з промовою на відкритих дебатах у Раді Безпеки ООН щодо захисту цивільних осіб у збройних конфліктах, згадав Україну лише в контексті Чорноморської ініціативи, не згадав про жертви серед українців у збройних конфліктах
*
Доповідь: офіційний Мінськ причетний до депортації дітей з окупованих РФ українських територій
Група політичних опонентів режиму Лукашенка заявила в доповіді, що 2150 українських дітей було вивезено в табори відпочинку на території Білорусі
*
Китай в українському питанні відданий сприянню мирним переговорам і готовий працювати з міжнародним співтовариством для сприяння політичному врегулюванню «кризи в Україні»
*
Всесвітня федерація тхеквондо допустила на чемпіонат світу у Баку 23 атлети з Росії та Білорусі
*
Російський уряд розглядає заборону експорту бензину, щоб запобігти внутрішньому дефіциту палива та зростанню цін після рішення про скорочення субсидій для НПЗ
*
Російські військові відмовляються висуватися на передову навіть під страхом отримати за це статтю
*
У Бєлгороді знову лунають вибухи
*
Файного дня і Перемоги нам всім