"Середа, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Середа, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Війна Росії проти України може закінчитися “непередбачуваним чином” – дискусія генералів у ASP
Українці показують НАТО, якою буде війна в майбутньому. А сама російсько-українська війна “може закінчитися непередбачуваним чином”. Про це говорили американські генерали у відставці та інші учасники дискусії в аналітичному центрі “Проєкт американської безпеки” (American Security Project).
На думку експертів, дії українців у протистоянні російській війні, зокрема їхня інноваційність, демонструють країнам НАТО, як у майбутньому розвиватимуться війни, та дають цінні уроки щодо протистояння агресорам.
Йшлося зокрема про майбутнє НАТО після російсько-української війни.
І хоча протягом багатьох років альянс працював над концепцією стратегічного бачення свого майбутнього (ініціативи НАТО 2030), але реальність перебігу саме цієї війни може продиктувати дуже різні шляхи для майбутнього НАТО, кажуть організатори дискусії.
Так, Метью Воллін, головний операційний директор ASP, експерт зі стратегії національної і ядерної безпеки та відносин США-Росія, вважає:
“Під час війни в Україні можна побачити справжню технологічну революцію. Я думаю, що ми багато чого вчимося в українців, вони чудові лідери, у тому числі з огляду на заяву президента про успішне випробування першої української балістичної ракети”.
Майбутнє – за безпілотниками зі штучним інтелектом
Воллін також звернув увагу на нещодавню заяву колишнього голови Об’єднаного комітету начальників штабів Марка Міллі.
Міллі вважає, що поява у війні автономних можливостей, здатних контролювати величезну кількість безпілотників, змінює військову справу сучасності.
“Війна завжди стимулювала інновації. Але сьогоднішні зміни надзвичайно швидкі, і вони матимуть набагато більший ефект. Майбутні війни більше не про те, хто зможе зібрати найбільшу кількість людей чи поставити найкращі літаки, кораблі й танки. Натомість у них все більше домінуватимуть автономні системи зброї та потужні алгоритми”, – йдеться у статті за співавторства Міллі у виданні Foreign Affairs.
Крім того, Міллі застерігає Сполучені Штати, де він очолював військові сили до 2023 року:
“На жаль, це майбутнє, до якого Сполучені Штати залишаються неготовими… Їхні реактивні літаки, кораблі та танки не обладнані для захисту від натиску дронів. Військові ще не прийняли штучний інтелект. Пентагон не має майже достатньо ініціатив, спрямованих на виправлення цих недоліків, і його поточні зусилля просуваються надто повільно”.
Як наголошує Міллі, російські військові відправили проти України багато безпілотників зі штучним інтелектом. А Китай оголосив про свою найбільшу військову реструктуризацію за майже десятиліття, з новим акцентом на розбудові технологічних сил.
“Якщо Сполучені Штати хочуть залишатися провідною світовою державою, їм доведеться швидко змінити курс. Країні необхідно реформувати структуру збройних сил… І їм потрібно краще навчити солдатів керувати безпілотниками та використовувати штучний інтелект”, – наголосив Міллі з огляду на досвід війни на теренах України.
Він також переконує: “Якщо Сполученим Штатам не вдасться очолити цю революцію, зловмисники, оснащені новими технологіями, охоче спробують атакувати США. І можуть досягти успіху”.
Дуглас Лют, генерал-лейтенант армії США у відставці озвучив ще одне зауваження до влади США у контексті України:
“Американські лідери іноді плескають один одного по спині про те, як багато ми зробили, але це потрібно вимірювати з огляду на те, скільки потрібно Україні, а не скільки ми надали”.
За словами Люта, Україна продемонструвала, що є насамперед відповідальним військовим партнером для США та інших союзників.
Готуючись до війни з Китаєм
Під час дискусії учасники погодилися – одним з головних уроків з війни в Україні стало те, що “якість перемагає кількість”, а до якісних факторів звичної війни слід включити здатність до інновацій, а також питання моралі, дисципліни, мотивованості і якостей лідерства, каже Метью Воллін.
Він також зауважив, що Україна і Росія мають подібні технологічні можливості, що призвело до глухого кута.
Так, наприклад, жодна зі сторін не може досягти переваги в повітрі через потужну протиповітряну оборону противника, а безпілотники у небаченому раніше масштабі, “забезпечують безпрецедентну розвідувальну здатність, доступну для обох сторін”.
“Щоб вийти з глухого кута, Україна та її союзники повинні швидко впроваджувати інновації як у технологіях, так і в тактиці. Без оновленого духу інновацій, мотивованого цією війною, США та їхні союзники по всьому світу будуть не готові до перемоги в наступному конфлікті”, – каже Воллін.
Він також наголошує, що інновації, до розвитку яких США не вдавалися протягом тривалого часу через “самовдоволеність наявними військовими потугами”, зрештою можуть підготувати країну до потенційного прямого конфлікту з Китаєм.
*
Голоси виборців округу Нортгемптон у Пенсильванії – ключовому штаті, який може вирішити долю перегонів, ставали вирішальними в обранні переможця на всіх, крім трьох, президентських виборах у США, починаючи з 1920 року
*
Камала Гарріс і Тім Волз нарешті дають інтерв'ю
Гарріс не відповідала на багато запитань від початку своєї кампанії. Співбесіда в четвер, швидше за все, буде високою.
*
Спецпрокурор Джек Сміт висунув нове звинувачення проти Трампа у справі 6 січня
З нової кримінальної справи проти колишнього президента щодо його спроб скасувати свою поразку на виборах 2020 року було виключено положення, відкинуті Верховним судом США
*
Колись Трамп назвав RFK-молодшого «ліберальним божевільним». Тепер Кеннеді допоможе спланувати свій другий термін
Дональд Трамп і Роберт Ф. Кеннеді молодший одного разу критикували один одного. Тепер RFK-молодший допоможе спланувати потенційний другий термін.
*
Пентагон: США не воюють із Росією. Ми даємо Україні можливість захиститись
За словами офіційного представника Міністерства оборони, політика щодо використання американського озброєння для атак на російській території не змінилася
*
Генерал Браун: ризик масштабнішої війни на Близькому Сході дещо знизився
Глава Об'єднаного комітету начальників штабів США в інтерв'ю Reuters заявив, що серйозна небезпека все ще походить від Ірану
*
Суддя в Техасі призупинив програму адміністрації Байдена з легалізації подружжя та дітей громадян США
Проти ініціативи, яка надавала подружжю громадян США та їхнім дітям легальний статус перебування у країні, виступили 16 штатів
*
США привітали Молдову з Днем незалежності
27 серпня Молдова відзначає свій 33-й День незалежності
*
У роботі електронних систем аеропорту Сіетла сталися збої через ймовірну кібератаку.
Пасажирів закликають по можливості відмовитися від здачі багажу та закладати більше часу на перебування в аеропорту
*
Двоє працівників загинули, ще один зазнав тяжких поранень унаслідок вибуху в ангарі технічного обслуговування авіакомпанії Delta Air Lines поблизу аеропорту американського міста Атланти
*
Чатбот соціальної мережі Х викрили у розповсюдженні хибної інформації про вибори в США
Глави виборчих органів п'яти штатів поскаржилися Ілону Маску на невірну інформацію, надану чоботом Grok
*
Спікер Палати громади канадського парламенту Грег Фергюс заявив, що, зважаючи на значний внесок українських мігрантів у розбудову Канади, усі канадці "можуть вважати себе трохи українцями"
Про це він сказав під час виступу на урочистому заході у Оттаві.
“Чому я вважаю, що бій України також і бій канадців? Бо варто памʼятати, наскільки багато українці зробили для розбудови нашої країни. Коли я бачу жовто-блакитний прапор України, то не можу не думати про червоно-білий стяг Канади. Протягом багатьох поколінь українці приїздили, аби будувати, обробляти й інакше вкладати у Канаду. Якщо подумати, що значить бути канадцем, то це також бути українцем, зважаючи на кількість поту й зусиль, вкладених у розбудову країни. Ми всі виграли від цих зусиль, тому всі ми принципово - українці”, - сказав Фергюс.
Він наголосив, що канадцям варто думати про Україну як про власну країну. “Жоден із нас не стояв би осторонь, якби до нашої країни вдерлася ворожа сила, охоча відновити якусь славу 19-го сторіччя”, - зазначив спікер.
Він додав, що канадці завжди дивляться уперед й будують плани на майбутнє. “Подумаймо, як багато Україна досягне, коли її буде повністю, цілісно відновлено після завершення цієї російської аресії”, - зауважив Фергюсон.
У Канаді проживає найбільша українська громада у Західному світі, яка нараховує понад 1,3 млн осіб. Перші українські мігранти прибули до Канади з території сучасної Івано-Франківської області в 1891-му році.
*
Російські військові змушені пити воду з брудних калюж, каже розвідка Британії
*
Європейська розвідка попередила Норвегію про загрозу російських диверсій — Reuters
Норвегія є ключовим постачальником нафти, газу та електроенергії для Європи
*
Штучний інтелект, «чисті» та регуляторні технології – у фокусі венчурних інвесторів у Європі
Згідно дослідження KPMG, активність венчурного ринку зростає через збільшення кількості великих угод
*
Політична криза у Франції: Макрон не прийняв кандидатуру прем’єра, яку висунув блок лівих сил
Вони зі свого боку погрожують президенту імпічментом і закликають людей вийти на вулиці
*
Засновника і власника платформи Телеграм заарештували 24 серпня в аеропорту Ле Бурже під Парижем. Затримання Павла Дурова дало поштовх низці дискусій – про приватність інформації в інтернеті та використання кіберпростору злочинцями
*
Південна Корея за Францією оголосила про претензії до Telegram. У чатах Telegram часто зустрічаються діпфейкові фото і відео за участю південнокорейських жінок, в тому числі студенток і школярок
*
Рішення про екстрадицію Андрія Гнета до Білорусі буде ухвалено протягом 30 днів.
Суд у Белграді завершив засідання щодо видачі Мінську білоруського активіста
*
Словаччина позбавила тимчасового захисту голову сайту «Голос Європи»
Раніше спільника Віктора Медведчука Артема Марчевського позбавили аналогічного статусу в Чехії
*
Усі демократичні партії Німеччині мають об’єднати зусилля, аби зупинити незаконну міграцію, що загрожує державі втратою контролю над ситуацією - опозиція Німеччини
*
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі у прямому ефірі підписала указ про призначення парламентських виборів на 26 жовтня
*
Іспанія провела навчання для понад 5 тисяч українських військових
У навчанні взяли участь близько 2,5 тисячі іспанських військовослужбовців
*
Український уряд готує представити США список далекобійних цілей всередині Росії, які могли б уразити ЗСУ, якби Вашингтон зняв обмеження
*
Київ скликає засідання Ради Україна-НАТО в середу
*
Сирський: під контролем ЗСУ – 1294 кв. км території та 100 населених пунктів Курської області
Генерал повідомив, що українські війська взяли в полон 594 російські військовослужбовці
*
Путіну важливіше захопити місто в Україні, ніж захистити свої території
Президент України розповів, що планує представити Байдену, Харріс та Трампу план із припинення війни. Повідомив він і про успішне випробування балістичної ракети українського виробництва
*
Армія РФ вдарила по Дніпропетровській та Запорізькій областях України: є жертви
Внаслідок російського обстрілу загинули щонайменше шестеро людей
*
Піротехніки Державної служби з надзвичайних ситуацій України знищили тандемні бойові частини трьох російських крилатих ракет Х-101, які були вилучені у Київській області
*
Українська ракета-дрон "Паляниця", про перше успішне застосування якої оголосив президент, коштує менше 1 мільйона доларів - Федоров
*
Міністерство оборони у межах цифровізації армії внесено зміни у низку наказів,які спрощують військовий облік
*
Протягом вівторка, 27 серпня, на фронті сталося 125 бойових зіткнень Сил оборони України з російськими загарбниками, на Покровському напрямку ЗСУ відбили 30 ворожих атак
*
Щонайменше 20 добровольців з країн Балтії та Скандинавії загинули в Україні від початку повномасштабного вторгнення РФ
*
Війська РФ увечері 27 серпня обстріляли прикордонне селище Козача Лопань у Харківському районі, внаслідок чого постраждав чоловік, пошкоджені приватні будинки
*
Бригада швидкої допомоги, яка поспішала на допомогу пораненому в Дніпровському районі Херсона, потрапила під ворожий обстріл, постраждали троє медпрацівників
*
На цей час відомо про трьох загиблих унаслідок нічної ракетної атаки на Кривий Ріг, одна людина залишається безвісти зниклою
*
У Донецькій області посилили комендантську годину у Селидівській, Курахівській, Костянтинівській та Покровській громадах
*
Україна почала готувати армію до продовження війни у ​​2025 році
*
Уряд створив 36 робочих груп для переговорів про вступ України до ЄС
Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка передбачає створення Міжвідомчої робочої групи з питань забезпечення переговорного процесу про вступ України до Європейського Союзу та адаптації її законодавства
*
Міністр енергетики Герман Галущенко обговорив із послом ЄС в Україні Катаріною Матерновою протидію атакам РФ на українську енергетику, зокрема посилення захисту енергооб’єктів
*
У столиці та чотирьох регіонах скасовано запроваджені раніше екстрені відключення електроенергії
*
Аграрії Одещини вирощують кукурудзу для виготовлення попкорну, яку експортують до Болгарії, амарант, а також заклали експериментальні поля рису
*
На екофермі села Малі Крушлинці Вінницької громади на умовах соціально-економічного партнерства з міськрадою вирощуватимуть оленів та бізонів
*
Роботодавці отримали понад 170 млн грн компенсації за працевлаштування ВПО
За одного робітника держава платить 8 тисяч гривень. Тривалість виплат – 3 місяці
*
«Енергоатом» хоче відбудувати закинуту АЕС
Там планується зведення чотирьох нових енергоблоків за технологією AP1000
*
Кабмін доповнив перелік медичних засобів, які ввозяться до України та використовуються для лікування травм, отриманих захисниками внаслідок бойових дій
*
Київ отримав як благодійну допомогу від мерії міста-побратима Брюсселя та Брюссельської лікарні «Сен-П’єр» три тисячі бронежилетів невійськового призначення
*
У Тернопільській області 99% шкіл мають укриття - вони відсутні лише у трьох навчальних закладах
*
Мікрохірурги з Латвії та Італії протягом місяця працювали як волонтери в лікарнях Львова, Вінниці, Одеси, Житомира - консультували та проводили складні операції пораненим військовим
*
Через російський обстріл розпочалась лісова пожежа в Олександрійському лісництві філії "Чорноліське лісове господарство", горіло близько 40 га
*
Головні тези президента. На що звернули увагу західні оглядачі
Блискавичне вторгнення українських військ на Курщину, де наразі взято в полон майже 600 російських солдатів, є частиною більшого плану України з припинення війни.
Таку головну тезу виділили журналісти американського щоденника The Washington Post під час пресконференції президента України у Києві у вівторок, 27-го серпня.
План миру у вересні
Автори статті зауважують - президент наголосив, що Україна не планує анексувати цей регіон, і натомість планує у вересні представити свій мирний план президенту США Джо Байдену, а також з кандидатами в президенти, віцепрезидентці Камалі Гарріс і Дональду Трампу.
"Головне... це змусити Росію припинити війну, – сказав президент. – Ми дуже хочемо справедливості для України. І якщо цей план буде прийнятий, а по-друге, якщо він буде виконаний, ми віримо, що головна мета буде досягнута".
Київ уже використовує F-16
Агентство AFP звернуло увагу на слова президента про те, що українські військові вже використовують винищувачі F-16 для того, щоб збивати безпілотники і ракети, які Росія запустила під час недавніх атак.
Як зауважує агентство, раніше цього місяця президент оголосив, що Україна отримала першу партію обіцяних західними країнами винищувачів і під час пресконференції у вівторок він сказав, що їх уже використовують у бою.
"Ми вже знищили кілька ракет і безпілотників за допомогою F-16", — сказав президент і додав, що Україні все ще потрібно більше літаків.
У травні він сказав в інтерв'ю агентству, що Києву потрібно щонайменше 120, щоб досягти "паритету" з Росією.
Україна просила своїх західних партнерів про літаки, протягом понад двох років.
Перший ракетний безпілотник "Паляниця" пройшов випробування
Часопис Politico звертає увагу на слова президента про успішне випробування першої української балістичної ракети.
Як сказав президент під час пресконференції, результат був "позитивним".
"Я думав, що ще рано про це говорити, але… Було позитивне випробування першої української балістичної ракети. Я вітаю з цим наш ВПК", – сказав президент про запуск свого першого ракетного безпілотника "Паляниця", який відбувся три дні тому.
Президент сказав, що на даному етапі не може повідомити більше подробиць, але наголосив, що поділився новиною, "щоб українське суспільство знало і цінувало вітчизняних виробників ОПК, які працюють 24/7".
Київ значною мірою покладається на пакети оборонної допомоги Заходу, як сказав президент, через відсутність необхідних коштів для масштабного внутрішнього виробництва.
Використання далекобійної зброї в Росії
Відповідаючи на запитання журналіста РБК про те, чи просунулося питання щодо використання західної зброї для ударів вглиб Росії, президент відповів, що західні партнери "намагаються не говорити" з ним про це.
"А я порушую це питання. Ось так: Олімпіада пройшла, а пінг-понг залишився", – сказав президент.
Агентство Reuters додає, що міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що вимоги України до Заходу дозволити їй завдати глибоких ударів по Росії західною зброєю є шантажем.
Лавров заявив, що Росія "коригує" свою доктрину ядерної зброї, і що для західних ядерних держав небезпечно "грати з вогнем".
Президент України стверджував, що використання зброї західного виробництва для ударів по цілях у глибині Росії зменшить здатність Москви атакувати Україну.
На пресконференції він також сказав, що заяви Лаврова про застосування ядерної зброї є частиною їхньої "програми залякування".
"Він [міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров] не вперше про це говорить, і кожного разу, я думаю, розвідка РФ знає наші наполегливі кроки і розуміє, що ми близькі до вирішення. Я думаю, вони розуміють, що ... може статися, що будуть такі позитивні рішення [щодо дозволу Україні використовувати ракети Storm Shadow на території Росії], чим ближче такі рішення, тим більше Російська Федерація, їх МЗС чи інші інституції будуть напружувати медіапростір", – сказав президент.
Британський прем'єр-міністр Кір Стармер заявив у вівторок, що позиція Великої Британії щодо використання Україною зброї далекого радіусу дії в Росії не змінилася, повідомляє ВВС.
Розмовляючи з журналістами в Лондоні, Стармер сказав, що "жодних нових рішень або інших рішень не приймалося" з цього питання з моменту його вступу на посаду.
У травні, ще до того, як Стармер став прем’єр-міністром, було підтверджено, що Велика Британія передала Україні ракети Storm Shadow, а Міністерство оборони пізніше заявило, що за домовленістю ця зброя великої дальності не буде використовуватися для завдання ударів по цілях у Росії.
За повідомленням британського громадського мовника, Стармер додав, що Сполучене Королівство надало Україні більше допомоги як грошима, так і зброєю: "Як я сказав президенту України та народу України, ми будемо підтримувати їх стільки, скільки буде потрібно".
*
Колишнього депутата кримського парламенту засудили до 14 років позбавлення волі за державну зраду
*
Контррозвідка Служби безпеки України затримала жителя Краматорська, який готував ракетні і дронові удари російської армії по військових госпіталях та аеродромах у Донецькій області
*
ДБР передало до суду обвинувальний акт стосовно двох співробітників управління Держпродспоживслужби в Одеській області, які організували схему поборів з експортерів "зернового коридору"
*
З тимчасово окупованого Криму за рік виїхало 20 тисяч громадяни України. Українці не хочуть жити в умовах зростаючих обмежень, загроз і окупації
*
Санкції, які дійсно можуть вдарити по Москві: експерти радять зупинити потік нафтодоларів
Наприкінці минулого тижня США запровадили новий раунд санкцій, спрямованих на те, щоб зупинити російську військову машину
*
Товарообіг між Китаєм та Росією за перше півріччя 2024 року збільшився ще на майже 5%, досягнувши $113 млрд
*
Моді заявив Путіну про необхідність якнайшвидшого врегулювання конфлікту між Росією та Україною
Президент України раніше підтримав пропозицію провести в Індії другий мирний саміт
*
В індійській Колкаті черговий багатотисячний марш протесту проти зґвалтування і вбивства лікарки на початку цього місяця був розігнаний за допомогою водометів і сльозогінного газу
*
Ціни російської нафти в Індії на $8 перевищили «цінову стелю»
*
«Грузинська мрія» має намір виграти вибори та заборонити прозахідні партії
Російська Служба зовнішньої розвідки звинувачує США у планах влаштувати «тбіліський майдан». У Вашингтоні подібні заяви називають брехнею та «проросійською дезінформацією»
*
На тимчасово окупованих територіях російські загарбники збільшили кількість блокпостів, бо розшукують своїх дезертирів
*
Колишній особистий охоронець президента Азербайджану Ільхама Алієва був знайдений мертвим у готелі на заході Туреччини, де він відпочивав із сім'єю
*
«Важливі історії»: Дуров з 2014 року понад 50 разів відвідував Росію
*
Медіакомпанія "Газпрому" анонсувала серіал про пригоди Байдена в Росії
*
У Росії виявили компанію-одноденку з трильйонним прибутком більше ніж у «Лукойлу» та Ощадбанку
*
Росія встановила історичний рекорд за кількістю промислового сміття
*
Арбузов, Курченко й Онищенко мають бізнес на Чукотці – розслідування
Компанія, пов'язана з утікачами, лише у 2022-му сплатила до російського бюджету $5,8 млн податків
*
Власник української компанії володіє банком у росії – НБУ
Регулятор визнав ділову репутацію фірми та її бенефіціара небездоганною
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім