"Середа, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Середа, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Україна закликає ООН та Туреччину вимагати від РФ негайного припинення штучних затримок в роботі чорноморського зернового коридору та використовувати продовольство як зброю
*
У другому півріччі 2023 у світі може виникнути дефіцит нафтопродуктів - МЕА
Китай покриє майже половину цьогорічного зростання попиту на нафту після пом'якшення ковідних обмежень, але скорочення виробництва ОПЕК+ може спричинити дефіцит нафтопродуктів в другому півріччі
*
Сполучені Штати готують новий пакет допомоги на суму $10 млрд для підтримки уряду України
*
Глава Пентагону Ллойд Остін висловив сподівання, що Швеція та Фінляндія стануть членами НАТО до саміту Альянсу у липні
*
Винищувачі США здійснили перехоплення чотирьох російських військових літаків, включно з Ту-95, у зоні ідентифікації ППО поблизу Аляски
*
США уклали контракти на $522 млн, щоб виробляти для України артснаряди 155 калібру, щоб закривати потреби України
*
Автовиробник Tesla змінив ціни на одну версію кожного зі своїх седанів Model 3 і кросоверів Model Y у США, що стало четвертим коригуванням цін з початку року
*
Генеральний директор Twitter, мільярдер Ілон Маск заявив, що кінець 2023 року буде "вдалим часом", аби знайти нового керівника Twitter після того, як користувачі соцмережі проголосували за зміну керівництва
*
Канада навчила 35 тисяч українських військових, починаючи з 2015-го року
*
США, Франція і Канада забирають громадян з РФ та Білорусі
*
У Канаді хочуть перевірити ефективність санкцій проти Росії
Комітет із закордонних справ Палати громад Канади хоче, щоб уряд регулярно звітував перед парламентом про те, чи дійсно працює його режим санкцій. Про це повідомляє Canada.com.
Оттава наклала санкції на сотні людей, пов'язаних із вторгненням РФ в Україну, а також на посадовців, яких звинувачують у порушенні прав людини, від Гаїті до Шрі-Ланки.
Депутати чули від експертів та посла України, що неясно, чи справді санкції впливають і якою мірою російські олігархи оминають ці обмеження.
Депутати просять лібералів не обмежуватися випадковими оновленнями загальної суми заморожених коштів та регулярно повідомляти про те, у кого були заморожені активи, які підставні компанії замішані та чи ухиляються ті, на кого накладено санкції.
Комітет завершив слухання у жовтні минулого року, але на підготовку звіту пішло кілька місяців, частково через суперечки між сторонами щодо низки питань.
Водночас віцеголова комітету із закордонних справ Палати громад Гарнетт Дженіс у вівторок закликав уряд країни визнати ПВК "Вагнер" терористичною організацією.
*
Швеція і Канада заявили, що їх команди не виступлять на цьогорічному чемпіонаті світу з боксу.
«Враховуючи тривалу корупцію в IBA, ми маємо серйозні занепокоєння через ризик, який оточує наш спорт, а також його майбутнє на Олімпійських іграх. Ми розуміємо, як це рішення вплине на боксерів нашої збірної, і працюємо разом з нашими партнерами, щоб знайти адекватну заміну турніру, щоб продовжити розвиток наших боксерів як перед Панамериканськими іграми, так і перед Олімпіадою у Парижі», - сказав президент асоціації боксу Канади Раян О’Ши.
Голова Шведської боксерської асоціації Пер-Аксель Шьохольм заявив, що рішення IBA дозволити російським і білоруським спортсменам виступати було головним фактором їхнього рішення приєднатися до бойкоту.
«Ми не підтримуємо звернення IBA. Немає ні демократії, ні прозорості. Ми працювали кілька років, щоб досягти змін, але безуспішно. Тоді вони самі прийняли рішення дозволити росії і білорусі змагатися, до того ж під національними прапорами. Ще одна причина полягає в тому, що Олімпіада для нас набагато важливіша, ніж чемпіонат світу, організований IBA. Тож це було легким рішенням для нас», - сказав Шьохольм.
Раніше про бойкот заявили Чехія, США та Ірландія, Велика Британія буде бойкотувати жіночий ЧС.
*
Британія навчає українських солдатів воювати більш "західним способом" і використовувати менше боєприпасів, ніж традиційний радянський спосіб ведення бойових дій
*
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що найближчим часом Британія не надсилатиме винищувачі в Україну, а зосередиться на тому, щоб Київ міг захистити себе в довгостроковій перспективі
*
Міністр оборони Британії: в Україні залучені 97% всієї російської армії
*
Британська розвідка стверджує, що виробництво зброї і обладнання в РФ не відповідає потребам військово-політичного керівництва у ресурсах для ведення війни в Україні
*
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн представила офіційну пропозицію щодо десятого пакета санкцій проти Росії
Про це йдеться у відеозверненні фон дер Ляєн і високого представника ЄС Жозепа Борреля.
"Передусім ми пропонуємо подальші експортні заборони, які коштуватимуть понад 11 млрд євро, щоб позбавити російську економіку критичних технологій і промислових товарів", - сказала фон дер Ляєн.
Вона пояснила, що йдеться про товари, які РФ не зможе замістити постачанням з інших країн: електроніку, спеціальні траспортні засоби, частини машин, запчастини для вантажівок і літаків, товари для будівельного сектору, які можуть застосовуватися російськими військовими.
"Друге. Ми і далі обмежимо експорт товарів подвійного призначення і технологічних товарів. Ми пропонуємо експортний контроль 47 компонентів, які можуть використовуватися у російській зброї, в тому числі дронах, ракетах і гелікоптерах", - заявила президентка ЄК.
Також, за словами фон дер Ляєн, ЄС вперше вирішив додати структури третіх країн, які використовуються Росією для обходу санкцій.
"Революційна гвардія Ірану забезпечує Росію дронами "Шахед" для атак на цивільну інфраструктуру України. Тому ми додаємо сім іранських структур до нашого списку", - сказала вона, додавши, що ЄС готовий і далі запроваджувати санкції щодо країн, які постачають Росії важливі технології.
Також, за її словами, десятий пакет санкцій спрямований проти російської машини пропаганди: "Тому ми пропонуємо внести путінських пропагандистів до санкційного списку на рівні з політичними і військовими керівниками Росії". Високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що йдеться про понад 100 нових імен у санкційному списку.
Четвертим пунктом санкційного пакета, за словами фон дер Ляєн, є заходи запобігання обходу санкцій проти РФ.
"Я закликаю держави-члени швидко затвердити цей новий пакет санкцій. Нашою метою разом з партнерами по Групі семи мати чергові істотні санкції до 24 лютого, якраз через рік після того, як Путін почав свою імперіалістичну війну", - заявила вона.
Нагадаємо, президент Володимир Зеленський на саміті ЄС закликав країни Євросоюзу запровадити санкції проти російської атомної галузі, виробників ракет і дронів.
*
Єврокомісія запропонувала країнам ЄС відключити ще чотири російські банки від глобальної системи обміну повідомленнями SWIFT у рамках десятого пакету санкцій
*
Єврокомісія в рамках десятого пакету санкцій пропонує посилити зобов'язання щодо звітності банками про заморожені активи російського Центробанку, а також російських компаній та фізичних осіб
*
Єврокомісія подала до суду на Польщу через порушення Конституційним трибуналом права ЄС
*
Уряд Швейцарії відмовився від конфіскації російських активів через те, що це нібито порушує конституцію і підриває існуючий правопорядок
*
Швейцарія відсьогодні, 15 лютого, впроваджує стелю цін на російські нафтопродукти
*
Прем’єр Швеції Ульф Крістерссон під час візиту до Києва у середу зробив заяву про помилковий розрахунок президента РФ Владіміра Путіна та пообіцяв подальшу підтримку Києву
*
На знак солідарності з народом України вищі посадові особи Латвії закликають латвійців 24 лютого о 9:00 вшанувати пам'ять жертв російської агресії хвилиною мовчання
*
Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) очікує, що кампанії з вакцинації від COVID будуть проводитися раз на рік, подібно до підходу з вакцинацією від грипу
*
Під час засідання в середу очільники оборонних відомств країн НАТО погодилися збільшити підтримку України, посилити власні засоби стримування й розробити заходи захисту критично важливої інфраструктури
Про це журналістам у середу на пресконференції у Брюсселі заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг.
"Я вітаю нові зобов’язання щодо підтримки (України) з боку держав-членів Альянсу, зокрема нові поставки важкої техніки й військові тренування. Україна має вікно можливостей для зміни балансу сил, і час має значення ", – зазначив він, не уточнивши, про яку саме військову допомогу йдеться.
Водночас Столтенберг уточнив, що деякі члени Альянсу погодились на нові внески до Комплексного пакета допомоги НАТО, з якого фінансується постачання Україні продовольства, медикаментів, палива, протидронних систем і понтонних мостів.
Крім того, зазначив генсек НАТО, було погоджено збільшити "спеціалізовану підтримку" партнерів Альянсу – Грузії, Молдови та Боснії і Герцеговини – для розбудови їхніх оборонних спроможностей та взаємосумісності з НАТО.
Що стосується посилення стримування НАТО, йдеться про погодження нового політичного керівництва для оборонного планування, яке відображатиме виклики з боку повномасштабної війни РФ проти України, тероризму й дій Китаю.
Також НАТО погодився збільшити виробництво озброєнь, які вичерпуються через війну в Україні, переглянувши їхні цільові показники, й ухвалити багатонаціональний проєкт щодо створення складів боєприпасів НАТО і розбудови наземної протиповітряної оборони.
Окремо Столтенберг згадав про безпеку критичної інфраструктури, нагадавши про диверсії на "Північних потоках" у Балтійському морі. Для цього буде створений координаційний пункт з питань критичної інфраструктури, що буде взаємодіяти з приватним сектором для посилення захисту таких об’єктів.
Ще одним пунктом порядку денного міністерської зустрічі НАТО було збільшення оборонних витрат – це питання, як очікується, буде остаточно вирішене на саміті Альянсу у Вільнюсі в липні цього року.
Нагадаємо, в Брюсселі у вівторок і середу тривала зустріч міністрів оборони держав-членів Альянсу паралельно з засіданням Контактної групи з питань оборони України.
*
Ми провайдери безпеки, ми готові стати членом НАТО – міністр оборони Фінляндії
Фінляндія відповідає критеріям, погодженим на зустрічі міністрів оборони держав НАТО, і виконує зобов’язання щодо оборонних витрат, тому готова стати членом Альянсу
*
Велика Британія та інші європейські країни погодили початковий пакет підтримки в межах Міжнародного фонду для України (IFU) вартістю понад 200 мільйонів фунтів стерлінгів (понад $241 млн), що стане суттєвим поштовхом до боєздатності України
*
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що члени Аляьнсу постійно обговорюють з Україною питання підзвітності військової допомоги, яку їй надають
*
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що нині пріоритетом для Альянсу є не членство України, а допомога їй із тим, щоб вона перемогла у повномасштабній війні проти Росії
*
Генсек НАТО пропонує встановити 2% ВВП як нижню межу оборонних витрат членів Альянсу
Міністри оборони держав-членів НАТО на зустрічі в середу обговорили попередні шляхи зміни зобов’язання щодо оборонних витрат, які планують ухвалити на саміті у Вільнюсі в липні 2023 року
*
Щонайменше чотири держави уклали контракти на виробництво боєприпасів – Столтенберг
*
Федеральний міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус вважає, що мета НАТО у два відсотки від економічного виробництва для оборонних витрат у майбутньому є лише нижньою межею
*
Фінляндія входить до так званої танкової коаліції – тобто групи країн, які передадуть Україні Leopard 2, але не буде розкривати термінів і обсягу озброєнь, що передаватиме Києву
*
Данія приєдналася до європейської системи захисту неба European Sky Shield Initiative, що передбачає інтеграцію систем ППО європейських країн, більшість з яких є членами НАТО
*
Швеція приєдналася до європейської системи захисту неба European Sky Shield Initiative, що передбачає інтеграцію систем ППО європейських країн, більшість з яких – вже повноправні члени НАТО
*
Віцеканцлер Німеччини Роберт Габек розкритикував Швейцарію за її минулорічне рішення відхилити запит на реекспорт швейцарських боєприпасів для зенітної установки Gepard в Україну
*
Віцеканцлер і міністр економіки Німеччини Роберт Габек вважає, що рішення про передачу танків Україні було запізнілим
*
Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон не виключив майбутнього рішення про надання Україні бойових літаків, але зазначив, що така допомога вимагатиме міжнародної коаліції
*
Авіація Сил оборони протягом доби завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також 5 ударів по позиціях зенітно-ракетних комплексів. У той же час, наші захисники на східному фронті знищили російський вертоліт Ка-52
*
Ракетники й артилеристи ЗСУ за минулу добу уразили ворожий пункт управління, два райони зосередження живої сили, шість складів боєприпасів та дві станції радіоелектронної боротьби
*
Державний концерн «Укроборонпром» презентував перший продукт спільного виробництва з однією з країн-членів НАТО - 120-мм мінометні міни. Вже дуже скоро вони підуть на фронт для потреб Сил оборони
*
Постійні представники країн ЄС у середу схвалили створення спеціальної робочої групи, яка працюватиме для використання заблокованих активів Росії на користь відбудови України після війни
*
За останні 4 роки для української продукції тваринного походження було відкрито 91 міжнародний ринок і погоджено низку форм міжнародних сертифікатів на експорт
*
Станом на 15 лютого у Босфорі на інспекцію спільного координаційного центру очікують 140 суден, переважна більшість яких чекає понад місяць
*
У м. Нюрнберг (Німеччина) 14 лютого розпочала свою роботу найбільша міжнародна виставка органічних харчових продуктів «БіоФах 2023», на якій Україна представлена національним павільйоном загальною площею 188 м кв., де свою продукцію виставляють 23 компанії-учасниці
*
Україна у 2022 році експортувала до Європейського Союзу та Швейцарії 225 814 т органічної продукції, що на 13% більше, ніж у 2021-му
*
Україна торік наростила імпорт азотних добрив через падіння виробництва майже вп'ятеро
За підсумками 2022 року Україна виробила 1,13 млн тонн азотних добрив - це в 4,6 раза менше порівняно з 5,2 млн тонн у 2021 році
*
Фонд державного майна України 15 лютого представив об'єкти приватизаційних аукціонів 2023 року під час онлайн-семінару Prozorro.Продажі – “Що придбати на Prozorro.Продажі у 2023 році: інвест-меню приватизації від Фонду держмайна України”
*
У 2022 році Державна податкова служба відшкодувала лише 69% від запитаного відшкодування податку на додану вартість
*
Фонд державного майна звільнив т.в.о. голови правління "Об'єднаної Гірничо-Хімічної Компанії" Владислава Іткіна. ОГХК знаходиться в управлінні ФДМУ
*
Національний банк у 2022 році виявив близько 4, 5 тисяч шахрайських ресурсів, які маскуються під державні сайти, що на порядок вище, ніж у 2021 році
*
Українці в січні менше витрачали на продукти та більше купували ліків – ПриватБанк
*
Від початку роботи програми з обміну ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи на Укрпошті обміняли вже 5 млн ламп
*
Велика палата Верховного суду залишила в силі ухвалу суду першої інстанції, за якою колишні власники ПриватБанку за жодних обставин не зможуть повернути акції банку, які перейшли у власність держави
*
Детективи НАБУ за процесіального керівництва САП повідомили про підозру "ще 10 учасникам організованої групи, очолюваної ексголовою правління АБ "Укргазбанк", яка незаконно вивела з фінансової установи 206 млн грн"
*
Дефіцит потужності в енергосистемі відсутній вже четверту добу поспіль і на середу наразі не прогнозується. Електростанції виробляють достатньо електроенергії, щоб покрити споживання
*
Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг не підвищила, а встановила тарифи на розподіл електроенергії шістьом обленерго, які працюють у зоні бойових дій
*
Станом на 16:30 середи обшуки в IT-компанії MacPaw та вдома у її засновника та CEO Олександра Косована досі тривають - слідчі дії пов’язані із земельними ділянками, які MacPaw придбала у період з 2016 по 2021 роки
*
Нині внаслідок повномасштабного вторгнення росії у 2% українців житло повністю зруйноване, у 6% - пошкоджене
*
Російські видавництва почали випускати перекази іноземних книг, ліцензію на переклад яких не змогли отримати офіційно
*
Служба безпеки України викрила спроби підсанкційних російських олігархів Сергія Чемезова та Михайла Шелкова уникнути націоналізації майна, яке було на балансі їхніх колишніх підприємств в Україні
*
До парламенту Грузії внесли законопроєкт про іноагентів, подібний вже діє в Росії. "Сила народу" у своїй заяві повідомила, що законопроєкт торкнеться діяльності неурядових організацій і ЗМІ з іноземним фінансуванням
*
Депутати Європарламенту у затвердженій в середу резолюції висловили серйозну стурбованість погіршенням стану здоров'я колишнього президента Грузії Михеїла Саакашвілі та закликали помилувати його і відправити на лікування за кордон
*
Італійський суд у Мілані у середу виправдав колишнього прем’єр-міністра Сільвіо Берлусконі за звинуваченнями у підкупі свідків у справі про проституцію неповнолітніх у 2013 році
*
Австрійська рахункова палата, посилаючись на процедурні причини, вирішила не переслідувати ультраправу партію FPÖ за звинуваченнями в отриманні грошей від російського піарника у 2016 році в обмін на внесення проросійського законопроекту до парламенту
*
"Скільки тут ідіотів": угорський єврокомісар Олівер Варгеї образив євродепутатів, забувши вимкнути мікрофон
*
Тисячі пасажирів змушені миритися із затримками та скасуванням рейсів через глобальний збій в ІТ-системах авіакомпанії Lufthansa
*
Поліція Молдови повернула з аеропорту Кишинева боксерів з чорногорської Будви, які їхали на міжнародні змагання
*
Втрати російських окупаційних військ зараз найбільші від початку повномасштабного вторгнення 24 лютого. Як і раніше, пріоритетом для рф залишається вихід на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей
*
Моніторингова група "Беларускі Гаюн" вважає, що дивізіон оперативно-тактичного ракетного комплексу “Іскандер” отримала 465-та ракетна бригада зс рб
*
Тихої ночі та Перемоги всім нам