"Середа, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Середа, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Перше засідання Ради Міжнародного реєстру завданих Росією збитків відбудеться в Гаазі до кінця року
*
В Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛі) заявили про близько 250 об’єктів у секторі Гази, які були уражені військовими упродовж останніх 24 годин
*
Міністерство юстиції США оголосило обвинувачення чотирьом російським солдатам за воєнні злочини проти американця, який жив в Україні під час повномасштабного вторгнення Росії, що стало першим подібним випадком
*
На Кіпр прибули агенти ФБР, які допомагатимуть розслідувати порушення санкцій, запроваджених проти російських олігархів у зв’язку з повномасштабним вторгненням РФ в Україну
*
Держсекретар США Ентоні Блінкен наголосив на важливості продовження підтримки України, щоб Росія зазнала поразки у своїй агресії
*
Держдеп наголошує, що США майже вичерпали ресурси для допомоги Україні, а додаткове фінансування критично необхідне
*
Речник Міністерства оборони США Пет Райдер на брифінгу у вівторок заявив, що на військову допомогу Україні залишилося близько 5,9 млрд доларів США
*
Президент США Джо Байден назвав абсолютно помилковою перспективу відмови від допомоги Україні, яка бореться з російською агресією
*
Посол США в Угорщині Девід Прессман розкритикував уряд в Будапешті за "ігнорування інтересів" своїх союзників по НАТО і зміцнення зв'язків з Росією
*
Американські сенатори розповіли про перебіг закритого брифінгу, на якому йшлося про голосування за пакет допомоги Україні.
Сенатори зазначають, що зустріч була напруженою і мало чим допомогла у виході з глухого кута.
За даними телеканалу, брифінг перетворився на бурхливу суперечку з криками, оскільки низка законодавців були незадоволені відмовою включати жорсткішу імміграційну політику до пакета допомоги.
Лідер більшості в Сенаті Чак Шумер розповів, що суперечка спалахнула, коли лідер меншості Мітч Макконнелл попросив сенатора-республіканця Джеймса Ленкфорда з Оклахоми виступити з доповіддю про кордон замість того, щоб поставити питання про Україну.
Шумер додав, що один з республіканців "проявив неповагу і почав кричати на одного з генералів, запитуючи його, чому вони не поїхали на кордон".
Джерела CNN повідомили, що кричав сенатор-республіканець від Арканзасу Том Коттон.
Сам Коттон заявив, що учасники брифінгу "відмовилися відповідати на будь-які питання про кризу на кордоні або про те, що ми можемо зробити, щоб вирішити цю кризу".
Сенатор-республіканець Ліндсі Грем сказав, що в залі вже на початку засідання виникла напруженість, тому що "ніхто не говорив про кордон".
Сенатори-республіканці назвали брифінг марним витрачанням часу, оскільки вони стверджували, що там не обговорювали інформацію, яка не була вже відома або доступна для широкого загалу. Деякі республіканці навіть пішли з брифінгу раніше.
"Це було більш драматично, тому що у вас є ціла політична партія, яка, схоже, готова спустити підтримку України та Ізраїлю в унітаз, тому що вони воліють мати широко відкритий кордон, а не підтримку України та Ізраїлю", – сказав сенатор Кевін Крамер.
Сенатор-республіканець від штату Юта Мітт Ромні заявив, що його партія хоче допомогти і Україні, і Ізраїлю, але необхідні жорсткіші заходи щодо безпеки кордону.
"Вони не хочуть цього робити. Тому республіканці просто йдуть з брифінгу, тому що люди, які там присутні, не хочуть обговорювати, що потрібно для того, щоб домовитися", – зазначив він.
Сенатор Роджер Маршалл сказав, що його колеги з Республіканської партії хотіли б більше зосередитися на кордоні під час брифінгу і були розчаровані відсутністю розмови на цю тему.
Сенатор-демократ Марк Ворнер підкреслив, що наслідки від припинення допомоги Україні "переслідуватимуть" США протягом десятиліть.
"Розвідка вже кілька місяців говорить про те, що Путін думає, що він може перечекати Захід і перечекати Америку, і чого я не розумію від деяких моїх друзів, то це те, чи готові ми довести, що він правий", – додав він.
Представники обох партій вели переговори, аби дійти компромісу, але сенатор Кріс Мерфі, головний перемовник від демократів, заявив журналістам, що переговори зірвалися, оскільки республіканці відмовилися відступити від вимог.
Повідомлялося, що демократи у Сенаті США представили пакет фінансування національної безпеки на суму близько 111 мільярдів доларів для надання допомоги Україні та Ізраїлю, а також заходів, спрямованих на захист південного кордону.
*
Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл заявив, що він виступатиме за те, щоб сенатори-республіканці проголосували проти надання додаткової допомоги Україні та Ізраїлю
*
СКУ привітав із Днем Збройних Сил України та святом Миколая
*
Співзасновниця та координаторка Української жіночої ініціативи в ОАЕ та представниця при ООН від Світової федерації українських жіночих організацій (СФУЖО) Маріана Євсюкова розповіла про роль діаспори і жінок у підтримці України в Українському павільйоні на COP28 у Дубаї.
Зазначається, що Євсюкова взяла участь у панельній дискусії «Забезпечення ґендерної рівності в оцінці шкоди довкіллю та зеленому відновленні України» 4 грудня. Саме цей день був присвячений питанням забезпечення ґендерної рівності в процесах збереження клімату та сталого розвитку.
Захід було присвячено ключовим аспектам післявоєнного відновлення в Україні за принципом «відбудувати краще, ніж було», а це означає і забезпечення ґендерної рівності та інклюзії в цьому процесі.
Спікери, серед яких Євген Федоренко, заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів, Мартін Йаре, аналітикиня з відновлення ПРООН в Україні, Анна Аккерман, експеркта з питань клімату та енергоефективності «Екодія» та інші експерти обговорили такі проблеми як недостатня представленість жінок у прийнятті рішень щодо енергетики та змін клімату, «гендерну сліпоту» енергетичних і кліматичних політик, значний розрив в оплаті жіночої та чоловічої праці, а також запропонували шляхи вирішення цих пробним та ефективного включення жінок у процес зеленого відновлення та відбудови України.
Своєю чергою Маріана Євсюкова у виступі зробила акцент на роль діаспори, і жінок зокрема, у підтримці України протягом останнього сторіччя. Вона відзначила роль СФУЖО, яка нещодавно відсвяткувала своє 75-річчя, у лобіюванні інтересів України, у підтримці жінок та дітей, які змушені покинути Україну через війну. Вона також запропонувала ряд практичних рекомендацій щодо ефективного включення жінок, в тому числі з української діаспори, у процеси зеленого відновлення та сталого розвитку України.
Також, Євсюкова запросила спікерів та учасників панельної дискусії приєднатися до онлайн заходу «Зелена та гендерна справедливість: рекомендації щодо післявоєнного відновлення України» від СФУЖО, що відбудеться в рамках 68 сесії Комісії ООН зі статусу жінок в березні 2024 р.
*
Велика Британія надасть гуманітарну допомогу Україні на суму 37 мільйонів фунтів (понад 43 мільйонів євро)
*
"Велика Британія з вами". Стаття міністра оборони до Дня ЗСУ
ГРАНТ ШАППС, МІНІСТР ОБОРОНИ ВЕЛИКОЇ БРИТАНІЇ
Колись Микола був флористом.
Вирощував тюльпани, петунії та декоративні дерева. Минулого року він збирав квіти до Міжнародного жіночого дня, коли прийшли росіяни.
"Я був дуже близько до лінії фронту, — сказав він. — У нас були ракетні обстріли та постійні тривоги. Те, чим я займався, втратило сенс".
Тож Микола миттєво прийняв рішення — викорчувати своє життя, залишити позаду квіти, поцілувати свою дівчину на прощання та летіти на схід Англії.
Там він приєднався до IT-фахівців і вчителів, зварювальників і мийників вікон, спортсменів і продавців, домогосподарок і власників готелів.
Разом із новими товаришами Микола пройшов навчання під керівництвом елітних інструкторів британської армії та наших партнерів з Австралії, Канади, Данії, Фінляндії, Литви, Нідерландів, Нової Зеландії, Норвегії та Швеції.
Разом вони вчилися виживати на полі бою.
Вчилися спати у підтоплених лисячих норах.
Вчилися вести рукопашний бій в окопах і стріляти з АК-47.
А за п'ять тижнів Микола повернувся додому. Промінявши букет на багнет, він уже не флорист. Тепер він — воїн.
Сьогодні, покладаючи квіти до могили невідомого солдата з нагоди Дня Збройних сил України, я буду думати про Миколу.
Я буду думати про понад 30 тисяч українських військових, які, як і він, пройшли підготовку в рамках місії Interflex.
Я буду думати про Сніжану Чайкіну, її сина Микиту та її маму Ганну, яких я прийняв у себе вдома після рішення Путіна про початок повномасштабного вторгнення майже два роки тому.
Передусім, я буду думати про українців, яких я зустрів під час своїх візитів до Києва на початку цього року та чиє майбутнє було перевернуте через російську агресію.
І моє послання до вас просте: Велика Британія з вами.
Ми були з вами одразу після невиправданого вторгнення Росії в Крим у 2014 році, навчаючи ваші війська в рамках інструкторської програми Orbital.
Ми були з вами у 2022 році після того, як кремлівські танки заїхали на вашу землю.
Ми були першою європейською країною, яка надіслала вам летальну військову допомогу, бойові танки та ракети великої дальності, щоб допомогти вам вибити Росію з вашої землі.
І так само, як ми були з вами в минулому та теперішньому, ми будемо з вами в майбутньому.
Наближаючись до 2024 року, Путін усе ще вірить, що Захід, відволікаючись на події в інших місцях, утомиться від його незаконної війни.
Він помиляється.
Тому що ми розширимо програму навчання на суші — разом з Румунією, яка стане одинадцятою учасницею нашої програми Interflex.
І тому що минулого місяця я оголосив про новий великий пакет підтримки для України у понад 100 мільйонів фунтів.
На додаток до 4,6 мільярда фунтів стерлінгів підтримки, виділених Україні з початку повномасштабної війни, ми будемо надавати вашому війську системи ППО, обладнання для зведення мостів і засоби для безпечного пересування мінними полями.
Перед від’їздом на фронт Микола сказав: "Цей ворог прийшов до нас і намагається відібрати в мене все, що я маю. Тому я проходжу підготовку тут, у Великій Британії, щоб ми могли перемогти, і я міг би повернутися до свого життя".
Сподіваюся, бажання Миколи здійсниться до Дня ЗСУ в 2024 році.
Повернутися у свій сад і посадити квіти свободи.
*
Росія намагається вдосконалити іранські ударні дрони Shahed, якими атакує об’єкти на території України, на основі досвіду їхнього застосування, зазначає розвідка Великої Британії
*
Уряд Великої Британії оголосив про запровадження нових санкцій проти осіб і груп, які забезпечують і фінансують російську армію і військову промисловість.
Під нові британські санкції потрапили компанії з Білорусі, Китаю, Сербії, Туреччини, ОАЕ та Узбекистану, зокрема білоруська організація АТ "Конструкторское бюро "Дисплей", яка пов'язана з виробництвом військових технологій для білоруського режиму і підтримкою війни РФ проти України; сербська компанія AVIO CHEM, яка відправляла численні партії авіаційних деталей та аксесуарів російським підприємствам; узбецька компанія MVIZION, яка виступала посередником при імпорті деталей в Росію; турецька компанія Smart Trading Limited, яка брала участь у постачанні західної електроніки в Росію.
Крім того, під санкції потрапили три китайські компанії – Asia Pacific Links Limited, Sinno Electronics Co, Limited і Xinghua Co., Limited, які постачають підсанкційні товари, що мають важливе значення для військових зусиль Росії.
Також Британія включила до свого санкційного списку 31 фізичну та юридичну особу з РФ, які пов’язані з розробкою та виробництвом безпілотників і частин ракет, а також імпортом і постачанням ключових електронних компонентів.
Обмежувальні заходи стосуються трьох суб'єктів, що підтримують мережу групи Вагнера, серед яких військова група "Русич" та один з її керівників Ян Петровський.
Крім того, санкції запроваджені проти чотирьох юридичних осіб з ОАЕ, які допомагають РФ обходити нафтові санкції.
Напередодні США оголосили про санкції проти 11 юридичних і восьми фізичних осіб у Білорусі, причетних до репресій, корупційного фінансового збагачення режиму Александра Лукашенка та співучасть у війні Росії проти України.
*
У новий пакет військової допомоги Україні на суму понад $120 млн Велика Британія включила новітні зенітні комплекси Terrahawk Paladin
*
Посол Британії в Україні запевнив у подальшій підтримці української армії
Безпека Великої Британії залежить від перемоги України, тож підтримка української армії триватиме
*
Європейська комісія призначила Анну Ярош-Фріс директором Української служби в Генеральному директораті з питань європейського сусідства та переговорів з розширення (DG NEAR)
*
Останнє опитування Євробарометра, присвячене прийдешнім виборам до Європейського парламенту у 2024 році, показує, що рівень зацікавленості в них серед європейських громадян зберігається й помітно зріс у порівнянні з попередніми
*
Єврокомісія запустила проєкт з фінансуванням у 4 млн євро для покращення доступу до медичних послуг українців з тимчасовим захистом у низці країн ЄС та Молдові
*
Президент Франції Емманюель Макрон 7 грудня прийме прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана на робочій вечері у Єлисейському палаці
*
Румунія запропонувала американській компанії Lockheed Martin створити спільний центр з обслуговування та ремонту винищувачів F-16 на своїй території
*
Швеція у вівторок підписала з Вашингтоном угоду про оборонну співпрацю, яка надасть Сполученим Штатам доступ до всіх військових баз на території скандинавської країни, таким чином сприяючи зміцненню регіональної безпеки
*
Українська делегація домовилась з американською будівельною компанією Diamond Age про співпрацю щодо використання 3D-принтерів для побудови укриттів та фортифікації на фронті
*
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус визнав затримки з постачанням зброї в Україну, проте запевнив, що потужності з її виробництва будуть збільшені якомога швидше
*
Естонія планує завершити будівництво і обладнати засобами моніторингу наземну інфраструктуру на кордоні з РФ до кінця 2025 року. А за умови достатнього фінансування всі укріплення на кордоні можуть бути завершені до 2027 року
*
СБУ під час спецоперації ліквідувала екснардепа-зрадника, колаборанта та пропагандиста Іллю Киву
*
У декількох місцях окупованого Донецька пролунали вибухи, над містом здіймаються стовпи диму. Ймовірно горить паливний склад
*
СБУ ліквідувала депутата «народної ради ЛНР» Олега Попова
*
У тимчасово окупованому Маріуполі лунають вибухи, над містом здіймаються стовпи диму
*
У тимчасово захопленому Бердянську зранку пролунав потужний вибух, який було чутно в кількох мікрорайонах
*
ISW - ЗСУ контратакували на північ від Авдіївського коксохімічного заводу, змусивши російські війська відступити з двох передових позицій
*
НБУ та уряд підписали оновлений меморандум для другого перегляду програми МВФ
*
Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) до кінця 2023 року виділить ПрАТ "Укргідроенерго" транш на 133 млн євро за проєктом "Реабілітація гідроелектростанцій".
*
Міжнародні резерви України на початок грудня становили $38,8 мільярда - НБУ
*
Українці зберігають 250 мільярдів на гривневих депозитах - член ради НБУ
*
Майже три десятки газорозподільних компаній, що входили до так званої групи "Облгазів Дмитра Фірташа" і наразі підпорядковані державній компанії "Нафтогаз", будуть передані на приватизацію
*
У листопаді 2023 року сума успішних торгів з продажу активів банків, що ліквідуються Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, сягнула майже 49,4 млн грн
*
Крюківський завод першим в Україні випускатиме вагони-платформи під євроколію
*
Українські водії і волонтери у середу зібралися під парламентом Польщі, аби висловити протест проти блокування польськими перевізниками й аграріями кордону з Україною
*
Благодійні та неурядові організації, які постачають військову допомогу Збройним силам України, зіткнулися із кількатижневими затримками критично важливих поставок безпілотників, електроніки та пікапів через протести польських перевізників на кордоні
*
Станом на ранок 6 грудня у чергах на перетин кордону з Польщі в Україну очікують 2950 вантажівок. Блокування триває
*
Союз автомобільних перевізників Словаччини (UNAS) заявив, що готовий повністю заблокувати прикордонний пункт "Вишнє Нємецьке – Ужгород", якщо ситуація зі скасуванням системи дозволів для українських далекобійників не буде вирішена
*
Столиця Латвії передала Чернігову 10 автобусів
Рига передала Чернігову десять автобусів для громадських перевезень, а також гуманітарну допомогу, зібрану мешканцями міста
*
Порт Чорноморськ отримав шість дизель-генераторів від уряду Японії
*
Президент 6 грудня підписав ухвалений Верховною Радою закон про додаткове оподаткування банків
*
Президент 6 грудня підписав закон про скасування мораторію на податкові перевірки
*
Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї у телефонній розмові з держсекретарем США Ентоні Блінкеном назвав розвиток здорових і стабільних китайсько-американських відносин головним на сьогодні завданням для Пекіна й Вашингтона
*
Президент РФ Володимир Путін вперше після видачі ордера на його арешт Міжнародним кримінальним судом у Гаазі прибув із візитом у країну, яка не межує з Росією, - Об'єднані Арабські Емірати
*
Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо представив законопроєкт про ліквідацію Спеціальної прокуратури, що викликало звинувачення в атаці на стандарти верховенства права в цій державі-члені ЄС
*
Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган заявив у середу, що очікує кроків від Конгресу США для продажу винищувачів F-16 Туреччині для того, аби турецький парламент схвалив законопроєкт про ратифікацію членства Швеції в НАТО
*
Партія прем'єра Угорщини Віктора Орбана "Фідес" подала до парламенту резолюцію, в якій закликала уряд не підтримувати початок переговорів про вступ України до ЄС
*
Міністр внутрішніх справ Литви Агне Білотайте та голова Департаменту міграції Евеліна Гудзинскайте підтвердили наявність у дітей російського мільярдера Романа Абрамовича литовського громадянства
*
У Москві військовий суд засудив підполковника ЗС РФ Анатолія Бондарєва та майора Дмитра Дмитракова до 4 років позбавлення волі кожного, визнавши їх винними у «порушенні правил бойового чергування щодо відбиття раптового нападу на територію Росії»
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім