Шептицький може отримати звання "Праведника народів світу"

Шептицький може отримати звання "Праведника народів світу"

Нобелівський лауреат з хімії Роальд Хофман, який народився в Україні, закликав дати українському митрополиту Андрею Шептицькому звання "Праведника народів світу".

Про це Хоффман сказав в інтерв'ю канадській громадської організації "Ukrainian Jewish Encounter", передають "Спектр новости" з посиланням на 24tv.ua.

За його словами, дії митрополита Андрея Шептицького заслуговують на присвоєння йому звання "Праведника народів світу" від імені ізраїльського Меморіального комплексу Катастрофи і героїзму єврейського народу "Яд Вашему".

Шептицький був одним з дуже небагатьох лідерів будь-якої церкви, який висловлювався проти нацистських вбивств. Його дії під час війни були зразковими — його релігійні установи врятували багатьох єврейських дітей, захистивши їх від нацистів, — вважає нобелівський лауреат.

На думку Хоффмана, Шептицький — це хороша людина, яка залишалась такою у важкі часи для народу, і в гірші часи для євреїв України і Польщі.

Так, він зробив деякі помилки. Але, тим не менш, своїм персональним лідерством і авторитетом, часто долаючи опозицію, як я підозрюю, навіть серед власного релігійного оточення, він керував порятунком більш ніж сотні, а можливо і набагато більшого числа єврейських дітей і молодих людей, що було дуже ризиковано для його церкви, — нагадав вчений.