"Шведський пакет дуже важливий для Сил оборони України" - Кирило Данильченко

"Шведський пакет дуже важливий для Сил оборони України" - Кирило Данильченко

Літаки AWACS, усі бронетранспортери PBV 302 озброєні 20 мм гарматами і в протитанковому виконанні (239 — на озброєнні, ще частина — на зберіганні); 155 мм снаряди, ракети «повітря — повітря» RB 99 (AMRAAM) для паліативного ППО, танки зі зберігання — усе це закриває нагальні потреби, тому шведський пакет дуже важливий для Сил оборони України.

А от літаки ДРЛС ASC 890, які нам пообіцяв Стокгольм, — це, без перебільшення, зброя, яка змінює правила гри. Уперше за 30 років Україна матиме на озброєнні летючі радари.

Ці машини відомі також як Saab 340 — їх закупили поляки моніторити Балтійське море приблизно на 450 км вглиб, контролювати коридор у Сувалках й угруповання ЗС РФ у Калінінграді.

Бортова РЛС PS-890 Erieye з активними фазованими решітками може засікати пуски ракет, кораблі, літаки на ешелоні, дрони оперативного рівня.

Мати позаду ескадрильї тактичної авіації очі, здатні дати висоту й азимут ворога, навести патрульних на гранично малій висоті в сектор, де їхня ракета повітря — повітря захопить ворожий борт, наводити літаки розвідки або морську авіацію в середовищі, де активний ворожий РЕБ, — це зовсім інша війна в повітрі, ніж зараз.

Найбільший пакет допомоги сильно впливає на обороноздатність Швеції, це відверто вказують на сайті уряду.

Але тепер шведи під парасолькою НАТО — розповіді про те, як завтра від Авдіївки росіяни підуть на Лісабон, якщо віддадуть наказ, добрі лише в телевізорі для аудиторії десь під Рязанню.

Навіть зараз по бригадах (до боєготовності механізованої в канадців і німецької бронетанкової) у Заходу та РФ біля Балтії паритет, і жодної прогулянки не буде. Тим більше, що союзники розмістили там підрозділи з модульних батальйонів і будь-яка атака стане війною з ЄС і НАТО одночасно.

Чорноморський флот, очевидно, вже нікому загрожувати не може, а Балтійський затягують, як червоними прапорцями, літаками ДРЛС і норвезькими протикорабельними ракетами.

Авіація — у НАТО літаків п'ятого покоління скоро буде більше, ніж у РФ четвертого.

Тож загалом усі розуміють, що ризик атаки Москви на цьому етапі мінімальний, а пізніше Захід наростить загальновійськові частини, поставить на чергування ПРО і гіперзвук. Що далі, то Путіну легше не буде.

На прикладі Стокгольма ми бачимо, як держава, яка нещодавно уникала конфронтації з РФ, максимально швидко мілітаризується, друкує брошури, як діяти у разі великої війни, розгортає ПКР і ППО на островах у Балтійському морі й активно допомагає нам.

Проводити політику не самотужки й відчувати за спиною допомогу перших держав планети — це можливість передати Україні борти ДРЛС, хоча S 106 GlobalEye на заміну будуть оперативно готові лише до 2027 року.

Але ЄС зі своїм парком з 16 бортів AWACS і сили Британії та США поряд допоможуть.

Нині немає альтернативи НАТО для держав, які хочуть не потрапити під жорна диктатур і теократій. І немає альтернатив для України, це очевидно.