Ситуація з ціноутворенням на ринку електроенергії викликає занепокоєння

Ситуація з ціноутворенням на ринку електроенергії викликає занепокоєння

Федерація роботодавців паливно-енергетичного комплексу України звернулась з листом до НКРЕКП щодо ситуації з ціноутворенням, що склалася на ринку електроенергії, в якому закликала НКРЕКП невідкладно припинити можливість для махінацій та зловживань з цінами на оптовому ринку електричної енергії.

«Маніпуляції окремих учасників ринку з перепродажу електричної енергії за демпінговими цінами, призвели до викривлення ринкових індикативів та збільшення обсягів небалансів електричної енергії, а також зниження ліквідності РДН. Такі дії призводять не лише до погіршення фінансово-економічного стану виробників електричної енергії, а й унеможливлює своєчасне проведення ремонтних робіт генеруючих компаній, та ставить під загрозу зриву підготовку ними до опалювального періоду 2021-2022», - зазначено у листі.

У травні 2021 ціна на оптовому ринку електроенергії опустилася до рекордно низького значення. В окремі дні ціни падали до 410 грн/МВт*год. При цьому собівартість виробництва електричної енергії атомними станціями, яка є найдешевшою електричною енергією серед виробників на внутрішньому ринку електричної енергії, становить 850 грн/МВт*год.

За розрахунками експертів, тільки в травні, через цінові махінацій трейдерів при мовчазній згоді НКРЕКП, державний "Енергоатом" недоотримав 120 млн євро (4 млрд грн), ❗️що дорівнює третині всього бюджету компанії на капітальні інвестиції.

У листі також знаходяться рекомендації щодо урегулювання ціноутворення на ринку доба наперед (РДН), от тільки навряд чи державний регулятор прислухатиметься.

Адже НКРЕКП офіційно визнала наявність махінацій на РДН лише після звернень Міністерства енергетики, але обмежилась лише наміром в ручному режимі слідкувати за трейдерами. Всі пропозиції Міністерства енергетики комісією були проігноровані.

P.S. Міненерго знову виводить атомні блоки з роботи на користь теплової генерації та «зелених».

13 червня 2021 року енергоблок №4 Запорізької АЕС, відключено від мережі та виведено в холодний резерв.

Як наслідок - державний Енергоатом втрачатиме близько $1 млн. доходу на день‼️

ЗеФакТи