Скорочення кількості районів: реформи для людей чи для влади

Скорочення кількості районів: реформи для людей чи для влади

У Харківській області планується значне скорочення кількості районів. Що чекає на жителів регіону: розширення можливостей чи нові проблеми?

Сьогодні в Харківській області 27 районів. Адміністративно-територіальна реформа передбачає укрупнення районів, тобто кількість їх зменшиться, а територія збільшиться. Відповідно до проєкту харківської робочої групи, до якої входять представники обласної ради, обласної адміністрації, органів місцевого самоврядування, науковці, в регіоні потрібно створити 7 нових районів із центрами в Харкові, Люботині, Чугуєві, Краснограді, Лозовій, Ізюмі та Куп'янську. Цю пропозицію підтримали в Кабінеті Міністрів.

Розподіл на райони, запропонований харківською робочою групою

Але у Верховній Раді вирішили піти ще далі. Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування 1 липня ухвалив рішення, згідно з яким у Харківській області залишаться 4 райони з центрами у Харкові, Лозовій, Ізюмі та Куп'янську.

Райони Харківщини згідно з рішенням профільного комітету Верховної Ради

Остаточне рішення мають ухвалити на засіданні Верховної Ради. Але незалежно від результатів голосування народних депутатів мешканці багатьох населених пунктів регіону можуть зіткнутися з новими проблемами. Чи вдасться зберегти якість надання населенню адміністративних, освітніх, медичних, соціальних і транспортних послуг?

У райцентрах функціонують медустанови зі статусом районних лікарень. Вони мають різні матеріально-технічні бази, але їхнім завданням було надання комплексу медичних послуг. Чи отримають ці медичні послуги жителі віддалених сіл, селищ і міст, якщо районних лікарень у регіоні залишиться чотири чи сім?

З аналогічними проблемами можуть зіткнутися школярі та їхні батьки. Реформа освіти передбачає організацію так званих опорних шкіл, які створювалися в райцентрах. Де будуть розташовані опорні школи за умови скорочення кількості районних центрів?
Якість надання адміністративних послуг теж може погіршитися. І раніше жителям сільської місцевості доводилося за довідками їздити в райцентр за десятки кілометрів. Тепер їхній шлях може значно збільшитися — відстань від деяких населених пунктів до нових райцентрів складе сто та більше кілометрів.

Наприклад, якщо нардепи ухвалять проект Комітету, то мешканцям Зачепилівки, щоб доїхати до райцентру Лозової, потрібно буде подолати понад 114 кілометрів. Від Краснокутська, який опиниться в Харківському районі, до Харкова близько 100 кілометрів. А від сіл нинішнього Краснокутського району до нового райцентру відстань буде ще більшою. До речі, якщо буде ухвалено рішення про створення семи районів, то ситуація буде іншою. Відстань від сіл до районних центрів складатиме 30-60 км, для деяких населених пунктів відстань буде більшою, але проблеми з транспортом та неякісні дороги можуть відрізати багатьох мешканців Харківської області від системи життєзабезпечення.