Слухання у Конгресі: Йованович довелося коментувати твіт Трампа

Слухання у Конгресі: Йованович довелося коментувати твіт Трампа

Колишній посол США в Україні Марі Йованович під час відкритих свідчень у Конгресі була змушена не лише розповідати про події, пов'язані із її роботою в Україні, але й реагувати на звинувачення президента Трампа, які він публікував у Twitter під час її свідчень.

"Скрізь, де була Марі Йованович, справи йшли погано, - написав Дональд Трамп. - Вона почала у Сомалі, і що там сталося?"

Президент США також нагадав, що в телефонній розмові із ним президент України Володимир Зеленський також не дуже схвально відгукувався про колишнього американського посла.


У цьому ж твіті пан Трамп написав, що "зробив набагато більше для України, ніж О.", очевидно, маючи на увазі попереднього президента США Барака Обаму.

Адам Шифф, голова безпекового комітету Конгресу, де експосол дає свідчення, попросив пані Йованович прокоментувати такі зауваження президента Трампа.

"Там, де я служила впродовж років, я та інші (дипломати - Ред.) сприяли перетворенням на краще, як для США, так і для країн, в яких я служила, - заявила дипломат. - Наприклад, Україна зіткнулася із величезними викликами, зокрема, і в тому питанні, що ми сьогодні обговорюємо, - корупції. Але поки я була послом, було досягнуто і суттєвого прогресу (у боротьбі з корупцією - Ред.)".

Перед цим посол розповіла конгресменам про те, що була "шокована і пригнічена", коли дізналася із оприлюдненої розмови президентів Трампа і Зеленського про те, що обидва висловлювали незадоволення її роботою, а президент Трамп казав, що "їй доведеться багато через що пройти".

Дипломат також припустила, що її швидкий від'їзд з України - "першим наступним літаком" у день інавгурації президента Зеленського - відбувався через те, що вона, як висловився Адам Шифф, "розсердила кілька корумпованих людей".

Відповідаючи на запитання щодо корупції в Україні, посол Йованович наголосила, що це дійсно є багаторічною проблемою для країни, але так багато уваги їй приділяються тому, що "є можливість вирішити проблему", і що українці хочуть це зробити, на відміну від Росії, де про корупцію просто не можна говорити.

Загалом, за словами Марі Йованович, корупція, так само, як і вади системи правосуддя, є спільними проблемами для пострадянських країн.

Експосол також підкреслила важливість американської допомоги, зокрема, політичної та військової, для України саме зараз.

"Якщо Росія доб'ється свого і Україна потрапить під російське панування, ми можемо очікувати, що побачимо інші спроби з боку Росії з метою розширення її території та її впливу", - заявила дипломат, визнавши, що саме за адміністрації президента Трампа було ухвалення рішення про надання Україні протитанкових ракет, відомих як "Джавеліни".

Раніше Марі Йованович вже давала свідчення у Конгресі у справі з імпічменту президента Трампа, коли ці слухання відбувалися у закритому режимі.

Тоді вона заявила, що її відкликали з України через "необґрунтовані і помилкові претензії людей з явно сумнівними мотивами".

Йованович стала послом США в Україні у серпні 2016 року, а у травні 2019-го завершила роботу на цій посаді.