"Спостереження Коля" - Юрій Бутусов

"Спостереження Коля" - Юрій Бутусов

"Якщо одного дня колосальна Російська імперія розпадеться на частини, нема сумнівів, що Малороси створять свою незалежну державу. У них є власна мова, свої власні історичні спогади. Їх національний оплот, так би мовити, складає сільська знать, з якої досі виникає великий політичний рух...

...Неприязнь народу Малоросії до народу Великоросії така, що може бути названа справедливо національною ненавистю, і це почуття скоріше посилилось, ніж послабло з 18 сторіччя, коли країна була анексована Московською імперією. Малорос і сьогодні більше симпатизує більше поляку ніж московиту.

До цього підпорядкування усі малороси були вільними людьми, а кріпацтво, стверджують вони, ім не було відомо. Це росіяни кинули половину народу у рабство.

В російському сенсі цього слова, народ Малоросії має дуже мало патріотизму, тому що не виказує тої сліпої відданості імператорам, яка так характерна для московитів".

фрагменти книги Йогана Коля, «Росія. Петербург, Москва, Харків, Рига, Одеса. Середина імперії», 1841 рік. Я це переклав з лондонського видання 1844 року, який знайшов в інтернеті.

Німецький географ та мандрівник Йоган Коль (1808 - 1878), написав три книги про свої мандрівки по Росії та Україні, які, без сумніву, є одними за найцікавіших історичних пам'яток про Україну 19-го сторіччя, книги містять велику кількість різноманітних та дуже тонких спостережень щодо держави, суспільних настроїв, економіки, природи. Він вживає, до речі, у книгах дві назви - Україна та Малоросія, пояснює походження цих слів, вказує, що Україна це більше повязано з самоідентицфікацією, що характерно для тієї частини, яка була у складі Польщі, і що Малоросія - це російський вплив. На жаль, ці книги в Україні досі не перекладені, але не маю сумнівів, що такі переклади будуть зроблені, і книги Коля українці будуть вивчати у школах та університетах, це виглядає дуже захопливим читанням.

Коль був об'єктивним дослідником. А спостереження Коля неймовірно пророчі та абсолютно вірні навіть за 200 років.