"США - Україна. Загальний огляд" - Олег Шарп

"США - Україна. Загальний огляд" - Олег Шарп

Буде лонгрід та сухий аналіз. Узагальню те, що вдалось почути та прочитати за останній тиждень роботи у передвиборчому таборі демократів. Одразу попереджаю, що це інформація не з таємних кулуарів Пентагону чи Держдепу, а зібрані до купи дані з розмов партійних функціонерів та драфт-документів обох партій. Відбирав суто те, що стосується України. Емоційно забарвлених штампів на кшталт «Трамп – негідник та агент москви» не буде - вибір американців завжди залишиться вибором американців. Не нам судити, гарний він чи поганий – нам би зі своїм вибором розібратись, а потім вже давати поради американцям. Поїхали…

ПЕРЕДВИБОРЧІ ДЕБАТИ

Нічого нового не продемонстрували, окрім того, що вік обох кандидатів залишається головною мішенню журналістів та пересічних американців. Якогось великого впливу на симпатії виборців дебати не матимуть – 90% жителів США вже зробили свій попередній вибір. І змінити його скоріше зможуть ціни на бензин, рівень інфляції та еміграційне законодавство, аніж якісь там дебати. Свого часу Хіларі Клінтон теж, нібито, впевнено перемагала у дебатах Дональда Трампа, а воно он як вийшло… Так що поки залишимо це шоу у спокої, бо це лише шоу.

Чи буде знімати Байден свою кандидатуру на користь більш молодого кандидата? Ні, на цей час про це не йдеться, хоча журналісти й обговорюють кандидатури трьох губернаторів, які б могли «підстрахувати» Байдена на випадок різкого погіршення його здоров`я.

Чи залишається шанс того, що Трампа не допустять до виборів через судові процеси? Такого шансу, з огляду на те, що до виборів американська судова система навряд чи встигне винести йому вирок по якійсь з дійсно серйозних справ, майже немає. Так що краще залишити ці марні сподівання.

ПОГЛЯД ДЕМОКРАТІВ І РЕСПУБЛІКАНЦІВ НА УМОВИ ЗАКІНЧЕННЯ ВІЙНИ В УКРАЇНІ

Свідомо пишу «демократів» і «республіканців», а не Байдена і Трампа. Бо, скажімо, Трампа Україна взагалі не турбує – він би волів, щоб її не було на карті світу. Але досить велика кількість республіканців щиро підтримує Київ, а тому Доні буде вимушений маневрувати у цьому питанні.

Стратегія демократів стосовно російсько-української війни прозора та передбачувана. Якщо виграє Байден (чи його дублер), Вашингтон протягом наступних 4 років надаватиме таку ж військову допомогу Києву, як і у 2024-му – тобто, у середньому на суму 40-60 млрд. На заваді може ставати Конгрес, але це таке питання, яке доведеться так чи інакше вирішувати окремо. Нічого більшого та ефективнішого, аніж Ф-16, демократи нам постачати не планують, а дозвіл бити вглиб росії стосуватиметься лише полоси у 100 міль території агресора в кордонах 1991 року. І основний посил демократів – умови припинення війни повинен визначати виключно Україна в особі її діючого президента. Тобто, вони не збираються укладати якісь сепаратні угоди з москвою через голову Києва.

Стратегія республіканців. Тут складніше, але одразу хочу сказати, що Трамп особисто прочитав та у загальних рисах затвердив стратегію Кіт Келлог і Фред Фляйц, які обіймали посади керівників апарату Ради національної безпеки Трампа під час його президентства у 2017-2021 роках.

Стратегія передбачає, що у разі обрання президентом США Трамп може зупинити постачання військової допомоги Україні, якщо та відмовиться від мирних переговорів, натомість москву попередять, що будь-яка відмова від переговорів призведе до посилення підтримки Києва.

Деталізую. У разі проведення мирних переговорів трампо-путінський план передбачатиме припинення вогню на основі наявних ліній зіткнення – перший варіант. Україна добровільно виводить війська з територій Донецької та Луганської областей, а росія повертає більшу частину окупованих Запорізької та Херсонської областей, за виключенням сухопутного коридору до Криму завширшки 50 міль – другий варіант. При цьому захоплені росією території залишають за собою статус окупованих, але Київ бере на себе зобов`язання повертати їх лише дипломатичним шляхом. Плюс до цього Україна дає законодавчо закріплену обіцянку не вступати до НАТО протягом найближчих 15 років, а росія має виплачувати Україні процент зо всіх експортно-імпортних операцій (контрибуцію) на відновлення зруйнованих цивільних об`єктів. Частина санкцій з росії знімається, але не всі. Всі будуть зняті тільки після повернення всіх територій, включаючи Крим.

Якщо цей варіант не спрацьовує, республіканці у якості «покарання» москви погрожують посилити військову допомогу Києву у порівнянні з демократами. Якщо конкретно, то розглядається варіант надання нам відносно великої кількості американських винищувачів F-22 Raptor та дозволу бити на 300 міль вглиб російської території з максимально збільшеною кількістю снарядів, що пристосовані для таких функцій.

І ще одне принципове розходження підходу демократів і республіканців. Перші намагаються діяти під гаслом «нічого про Україну без України». Трамп взагалі не хоче розмовляти з Києвом – він воліє розмовляти з москвою через нашу голову, а лише потім ставити нас перед фактом. Байден прагне ізолювати росію, Трамп зібрався з нею домовлятись «посередині».

ПРИЙОМ УКРАЇНИ ДО НАТО

Трамп хоче дати росіянам слово, що Україна не вступить до Альянсу протягом найближчих 15-20 років. Спочатку респи взагалі хотіли вимагати від Ради, щоб вона закріпила у Конституції позаблоковість країни, але потім зрозуміли, що українці ніколи на це не підуть, а тому зняли цей пункт. У випадку, якщо Трампу не вдасться домовитись з путіним, він допускає прискорений прийом Києва до НАТО, але при умові, що всі витрати на цей процес візьмуть на себе європейські члени Альянсу.

Байден наразі чітко не висловив свою позицію, але наближені до нього функціонери стверджують, що в ході свого другого терміну головний демократ буде менш стриманий електоральними рамками, а тому може погодитись на вступ України до Альянсу ще до закінчення цього десятиріччя – орієнтовно у 2027-29 рр. При цьому Вашингтон завжди матиме достатні важелі вплинути у цьому питанні на більш непоступливих членів організації – як то Німеччину чи Угорщину.

ПРЕЗИДЕНТСЬКІ ВИБОРИ В УКРАЇНІ

Як демократи, так і республіканці воліють, щоб ці вибори відбулись наступного року, попри запроваджений в Україні військовий стан.

Причини такого прагнення різні. Демократи побоюються, що Зеленський свідомо затягуватиме війну для того, щоб якнайдовше зберігати нинішній стан практично абсолютної монархії. При цьому тягнутиме американські бюджетні гроші, які є не персональними коштами Білого Дому, а податками громадян. Терпінню яких може настати кінець. При цьому Байден не має наміру жорстко давити на Банкову у цьому питанні, але запропонує свою технічну допомогу, як-то: повне фінансування виборчого процесу; забезпечення пересувних виборчих пунктів за кордоном для громадян України, який отримали тимчасовий захист; створення відносно безпечної розгалуженої мережі виборчих пунктів в самій Україні тощо. Проробляється алгоритм голосування на ЛБЗ. Сам же процес має відбутись не в один день, а протягом тижня. Це приблизний драфт, деталі проробляються.

Що стосується Трампа, то він терпіти не може Зеленського, так як вважає останнього причиною того, що Конгрес оголошував йому імпічмент. Крім того, вважає Володимира Олександровича (цитую одного з республіканців) «твердолобим віслюком, який тільки те й вміє, що тягнути американські гроші». Думаю, якщо у непередбачувану голову Дональда все ж прийде думка посилити допомогу Україні (у чому я дещо сумніваюсь), він пов`яже це питання зі зміною керівництва нашої держави. При цьому додасть, що йому плювати на нашу Конституцію – якщо хочуть допомоги, хай думають, як законодавчо вийти з цієї ситуації. І я зараз не шуткую.

❗️Це ще не кінець лонгріду. Є низка питань, на яких хотів би зупинитись, але зроблю це вже починаючи з понеділка.

Волів би додати, що нам треба заздалегідь вибудовувати стратегію на випадок приходу до влади як демократичного, так і республіканського президентів – раз. Ніяким чином не вказувати, що ми хочемо перемоги когось одного з них – два. Сподіватись на найкращий варіант, але ретельно проробляти найгірший.

У цьому контексті, хочу підтвердити, що Петро Порошенко візьме участь у Республіканському національному конвенті у Мілуокі – його, нібито, випускають.

Головною подією Конвенту стане обрання єдиного кандидата від респів на виборах Президента США у листопаді 2024 року. Порошенко запрошений як член Почесної Ради Міжнародного демократичного союзу (IDU) та голова партії, що входить до глобальної правоцентристської політичної родини IDU.

Під час Конвенту заплановані зустрічі з міжнародними партнерами України з числа Республіканської партії, представників партії у Конгресі США, а також сестринських партій в рамках Міжнародного демократичного союзу.

І основне – проробляється можливість зустрічі Порошенка з Трампом. А значить, маємо шанс тим чи іншим чином вплинути на упередженість останнього стосовно України. Вийде – добре, ні – так ні, але кому це робити, як не одному з найдосвідченіших дипломатів країни?

Далі буде...