США та Україна: Стратегічні Партнери - Igor Aizenberg

США та Україна: Стратегічні Партнери - Igor Aizenberg

На сайті Держдепартаменту США напередодні візиту держсекретаря Блінкена до України опублікований наступний документ. Надаю його повний переклад українською.

Посилання на оригінал 

«США та Україна: Стратегічні Партнери.

5 травня 2021 року

«Сполучені Штати твердо підтримують суверенітет та територіальну цілісність України».

- Державний секретар Ентоні Дж. Блінкен, 13 квітня 2021 року.

Державний секретар Блінкен відвідає 6 травня Київ (Україна), де зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським, прем'єр-міністром Денисом Шмигалем та міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, щоб підкреслити непохитну підтримку США суверенітету та територіальної цілісності України в умовах триваючої російської агресії. Держсекретар також заохочуватиме прогрес у програмі реформ в Україні, які є ключовими для забезпечення демократичних інституцій України, економічного процвітання та євроатлантичного майбутнього.

* Американсько-українські відносини

США рішуче підтримують зусилля України щодо досягнення її євроатлантичних прагнень та побудови процвітаючого, безпечного та демократичного майбутнього для всіх українців.

* Російська агресія в Україні

- США глибоко стурбовані триваючими агресивними діями та риторикою Росії, спрямованими проти України, включаючи посилення присутності російських військ в окупованому Криму та навколо кордонів України.

- США продовжують уважно стежити за ситуацією та координувати роботу з українськими офіційними особами, союзниками та партнерами. Ми вдячні Україну за її постійну стриманість і під час наших контактів з Москвою чітко заявили, що Росії потрібно утримуватися від ескалаційних дій.

- Крим - це Україна. Сполучені Штати не визнають, та ніколи не визнають проголошену Росією анексію Кримського півострова. Ми закликаємо Росію повернути Україні повний контроль над півостровом.

- Донбас - це Україна. Росія повинна виконувати свої зобов'язання за Мінськими угодами і сумлінно працювати над припиненням конфлікту на сході України та відновленням українського суверенітету.

* Реформи

- Побудова чесних інституцій та забезпечення підзвітного управління як у державних установах, так і в корпоративному секторі є запорукою досягнення Україною своїх євроатлантичних прагнень та побудови процвітаючого, безпечного та демократичного майбутнього.

- Сполучені Штати підтримують Україну у продовженні боротьби з корупцією та просуванні своєї програми верховенства права та судової реформи.

* Допомога

- З 2014 року Сполучені Штати надали Україні загальну допомогу на суму понад $4,6 мільярда, включаючи допомогу в галузі безпеки та інших галузях. Крім того, ми надали три державні гарантії позик на $1 мільярд.

- США надали допомогу, пов’язану з COVID, на суму понад $49 мільйонів, включаючи фінансування на охорону здоров’я та гуманітарні потреби.

- З 2014 року Сполучені Штати внесли понад $306 мільйонів у гуманітарні організації на підтримку допомоги переміщеним особам, або тим, які іншим чином постраждалим від агресивних дій Росії на сході України та в Криму».