США вітають допомогу Україні з боку Південної Кореї – Блінкен

США вітають допомогу Україні з боку Південної Кореї – Блінкен

Державний секретар США Ентоні Блінкен привітав допомогу Південної Кореї Україні й заявив, що Вашингтон і Сеул разом з іншими партнерами об’єдналися, щоб покарати Росію за її неспровоковану агресію та підтримати український народ у захисті своєї країни.

Про це очільник дипломатичної служби США сказав під час переговорів з міністром закордонних справ Південної Кореї Джином Парком під час його візиту до Вашингтона.

«Відтоді, як президент Путін розпочав свою жорстоку та неспровоковану війну проти України, наші країни разом з іншими союзниками та партнерами об’єдналися, щоб запровадити безпрецедентні санкції та експортний контроль, спрямовані на те, щоб позбавити російську військову машину ресурсів, а також підтримати народ України, який захищає свою країну», – сказав Блінкен під час пресконференції зі своїм колегою з Південної Кореї.

За словами Блінкена, США високо цінують «гуманітарну допомогу Республіки Корея в розмірі 100 мільйонів доларів для України». Він додав, що ця допомога «принесла вакцини дітям, невідкладну медичну допомогу сім’ям, генератори електроенергії для громад, щоб замінити ті, які Росія навмисно бомбила, намагаючись позбавити українських цивільних тепла, світла і води».

Зі свого боку міністр Парк заявив, що він домовився з державним секретарем США Блінкеном «продовжувати зусилля для швидкого завершення війни в Україні та відновлення миру для її неймовірно хороброго та стійкого народу».

Після вторгнення в Україну в лютому минулого року Південна Корея постачала Києву нелетальну допомогу, включаючи протигази та медичне обладнання. Сеул рішуче засудив агресію Росії, однак, Південна Корея досі відмовляється відправляти Україні зброю, попри те, що має одну з найпотужніших оборонних галузей у світі й нещодавно підписав угоди про продаж сотень танків європейським країнам.

Законодавство Південної Кореї забороняє експорт зброї до країн, які перебувають в активному конфлікті, що, як кажуть в Сеулі, ускладнює постачання зброї безпосередньо Києву.

Під час візиту до Південної Кореї наприкінці січня Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг намагався підштовхнути керівництво Південної Кореї змінити свою позицію та «активізуватись» у постачанні зброї Україні.

Посилаючись на досвід інших країн, таких як Німеччина та Норвегія, які мали «давню політику не експортувати зброю в країни конфлікту», Столтенберг сказав, що вони змінили її після того, як російські війська повномасштабно увійшли в Україну майже рік тому.

Столтенберг також наголосив, що Росія активно імпортує зброю з інших країн, включно з Північною Кореєю. Раніше США звинуватили Північну Корею у тому, що Пхеньян постачає зброю для війни Росії проти України, зокрема, йшлося про ракети для приватної військової компанії «Група Вагнера».

Говорячи про американські зобов’язання щодо захисту Південної Кореї, держсекретар Блінкен, виступаючи в п’ятницю на спільній пресконференції у Вашингтоні, сказав, що Сполучені Штати підтвердили свою відданість захисту Південної Кореї, «використовуючи весь спектр можливостей США, включаючи ядерну, звичайну та протиракетну оборону».

Переговори між Парк і Блінкеном відбулися після візиту до Сеула цього тижня міністра оборони США Ллойда Остіна, який пообіцяв розширити військові навчання між двома країнами.