"Старість це ілюзія" - Эдуард Портников

"Старість це ілюзія" - Эдуард Портников

Суспільство переконує нас, що коли люди старіють вони повинні себе погано почувати, і ми цьому віримо.

Але американський психіатр Еллен Лангер вважає по-іншому.
Вона впевнена в тому що ми старіємо від того, що боїмося старісті.
Але це не тільки теорія.
У неї вже була репутація фахівця, яка воліє підтверджувати сміливі теорії ще більш сміливою практикою.

У 1976 році вона стала автором революційного для геронтології експерименту в будинку для літніх людей Арден-хаус в Коннектикуті, довівши, що трепетний догляд за людьми похилого віку зовсім не такий гарний, як прийнято думати, і зведе в могилу швидше, ніж інше захворювання. Експеримент став частиною дослідження синдрому вивченої безпорадності.

Але місіс Лангер не мала наміру зупинятися на досягнутому. Вона збиралася повністю зруйнувати тьмяний ореол старості і довести, що ми молоді рівно настільки, наскільки вважаємо себе молодими.

У 1979 році вона провела новий експеримент.

Для нового експерименту Еллен відібрала вісім чоловіків. Середній вік випробовуваних - 75 років. Всі вони повинні були тиждень жити в переобладнаному для науково-мирських потреб монастирі в штаті Нью-Гемпшир.
Піддослідні ще не знали, що саме їх чекає.
Все, про що їх попросили - не брати з собою книги, журнали або фотографії, що з'явилися менше 20 років тому.
Коли вісім чоловіків зайшли в будинок, в якому їм належало провести тиждень, вони обімліли. Таке враження, ніби вони перенеслися в минуле - у 1959 рік.
Чорно-білий телевізор, старі платівки, книжки на полицях, календарі - все повертало їх в реальність двадцятирічної давності.
Далі більше: учасників експерименту попросили одягатися і вести себе так, ніби на дворі і правда 1959 рік. А їм, відповідно, не запилюжені 75 років, а завзяті 55.
Спочатку здавалося, що подібне неможливо. Як викреслити останні 20 років з життя? Швидко з'ясувалося, що дуже навіть легко. Без зв'язку з зовнішнім світом, в якому все ще царював 1979 рік, чоловіки почали говорити, жити і навіть думати так, ніби опинилися в 1959-му.

Персонал звертався з ними відповідно: ніяких пропозицій допомогти донести важку сумку або переставити полку. Ніяких нагадувань прийняти таблетки або сходити в туалет. Всі самі!

Уже тиждень експерименту дала приголомшливі результати. У більшості досліджуваних покращилася постава, гнучкість, м'язова сила, зір (на 10%!) І пам'ять.
Тобто всі ті параметри, які не щадить вік. Крім того з'ясувалося, що у 63% учасників в кінці експерименту результати тесту IQ були вище, ніж на початку.
Найцікавіше: учасники експерименту помолодшали і зовні. Їх фотографії до і після експерименту були показані випадковим людям. Ті, подивившись на фотографії, порахували, що на знімках «після» чоловіки виглядають в середньому на три роки молодший.
Тобто експеримент довів, що наше самопочуття безпосередньо залежить від нашого оточення і моделі, яку воно нав'язує. Якщо ти в 70 будеш називати себе дідусем, скаржитися на старість і просити всіх підряд перевести тебе через дорогу, ти будеш відчувати себе як старий.

Але якщо набратися сміливості і проігнорувати запит соціуму на буркотливих пенсіонерів, і до самої смерті думати, що тобі все ще на 20-30 років менше-у тебе є всі шанси прожити не тільки довгу, але і здорову, активну і щасливе життя.

У 2009 році Еллен Лангер написала на основі своїх експериментів бестселер «Проти годинникової стрілки» (Counter Clockwise). Ви можете знайти її в мережі англійською. Ви не знаєте англійської? Нічого, вивчіть. У вашому юному віці це взагалі раз плюнути.

А ось деякі поради з цього бестселера:

Плануйте свій день. Це дозволить сконцентруватися на виконанні важливих завдань і уникнути тих, які просто «крадуть» ваш час, знищуючи запаси енергії.

Правильно харчуйтеся. Не пропускайте прийоми їжі і не переїдайте. В останньому випадку ваш організм буде витрачати енергію на те, щоб впоратися з переварюванням їжі і повноцінно працювати ви не зможете.

Практикуйте «cat nap». «Котячий сон» - 15-хвилинний сон після обіду. Суть в тому, що за цей час мозок встигає «перезавантажитися» і відпочити. І після працювати продуктивніше. Звичайно, не у всіх є така можливість, але фахівці стверджують, що це корисно.

Їжте менше, але частіше. Так, по-перше, менше енергії буде задіяно на підтримку процесів травлення. По-друге, сам організм буде частіше отримувати підживлення.

Потягніть мочки вух вниз. Якщо таким чином недовго помасажувати мочки вух, вдасться позбутися сонливості.

Проведіть язиком по небу. Не дуже приємно, та ще й по-особливому лоскотно, правда? Зате сигнал від нервових закінчень практично відразу досягає мозку і сприяє концентрації уваги.

Зробіть масаж шиї. Особливу увагу приділіть верхньої частини, натискаючи пальцями в місці, де шия переходить в голову.

Проведіть короткий сеанс дихальних вправ. 5 хвилин буде достатньо. Почати можна з найпростішого вправи: сконцентруйтеся на диханні, глибоко дихайте, подумки рахуючи на вдиху і видиху до чотирьох (можете до шести, ще краще). Така практика наповнить вашу кровоносну систему киснем і підбадьорить.

Бажаю нам усім бути здоровими і енергійними в будь-якому віці!

Эдуард Портников