ІСТОРІЯ ДЛЯ ТИХ, ХТО НОСТАЛЬГУЄ ЗА СРСР, або Єдиний випадок розкаяння

ІСТОРІЯ ДЛЯ ТИХ, ХТО НОСТАЛЬГУЄ ЗА СРСР, або Єдиний випадок розкаяння

Коли знаменитий письменник Веніамін Каверін тільки приступив до написання «Двох капітанів», його старший брат Лев Зільбер вив від болю, отримуючи удари кованими чобітьми під ребра і корчився на кам'яній підлозі Бутирки. Із нього вибивали зізнання у намірі заразити Москву енцефалітом через водопровід. Це був другий його арешт. Перший раз ірусолога Зільбера заарештували в 1930-му «за поширення чуми в Радянській Вірменії», відразу після того, як він переміг страшну епідемію цієї хвороби в Нагірному Карабасі. Він не обмовив себе тоді і не збирався робити це зараз - ніякі тортури не могли змусити його підписати зізнання в шпигунстві на користь іноземної держави.
Людина величезної волі і мужності, він напише пізніше в своєму щоденнику:
«Слідчого потрібно залишати роздратованим, доведеним до сказу, тим, хто програв в дуелі між беззбройним людиною і машиною катівства, підлості і садизму».
Всього пару місяців тому - навесні 1937 року - він зробив проривне відкриття - Виділив з мозку чоловіка, який помер від кліщового енцефаліту, перший в історії медицини штам цього смертельного вірусу. Вакцину він розробити не встиг - замість лабораторії його чекали донос, тюремна камера, зламані ребра, відбиті нирки, тортури безсонням і голодом. Його відправили відбувати строк в Печорські табори, де він майже вже помер від голоду і переохолодження, коли дружина начлага почала завчасно народжувати. Зільбер вдало прийняв пологи і на знак вдячності був призначений головним лікарем в лазарет. Ув'язнені в той час масово вмирали від пелагри - важкого різновиду авітамінозу. Зільбер провів серію дослідів і розробив ліки від пелагри на основі моху і дріжджів. Тисячі життів було врятовано. Табірного доктора терміново забрали в Москву. У 1939 році він був звільнений і став завідувачем відділом вірусології в Центральному інституті епідеміології та мікробіології Наркомату охорони здоров'я СРСР, проте в 1940-му був заарештований втретє.
Його знову катували, і він знову нічого не підписав. В результаті він виявився в «Хімічної шарашці», де розробляли дешеві методи виробництва спирту. Там, купуючи у зеків живих щурів за махорку, він провів серію експериментів, в ході яких підтвердив вірусний механізм виникнення раку. Своє революційне відкриття він записав мікроскопічним шрифтом на двох листках цигаркового паперу, які зміг непомітно передати на волю під час побачення з першою дружиною. Вона - сама відомий мікробіолог - зуміла зібрати підписи авторитетних медичних світил СРСР під проханням звільнити геніального колегу.
Відкриття Зільбера було настільки цінним, що за вірусолога заступився навіть головний хірург Червоної Армії Микола Бурденко. Його лист з підписами більш ніж десятка академіків ліг на стіл Сталіну в березні 1944 року. У той же день Зільбера звільнили. Влітку 1945-го він знайшов і вивіз в СРСР сім'ю - дружину, сестру дружини і двох синів, уцілілих в німецьких робітників таборах, де вони провели три з половиною роки. У тому ж році відбулася надзвичайна подія: Сталін особисто вибачився перед вченим і вручив йому премію свого імені.
Іншого такого випадку, коли всесильний генералісимус вибачився перед «стертим в табірний пил», битим, ламаним, але не зломленим інтелігентом, історія не пам'ятає.
Льва Зільбера обрали дійсним членом Академії медичних наук, призначили науковим керівником Інституту вірусології АМН СРСР і головою відділу вірусології та імунології пухлин Інституту епідеміології, мікробіології та інфекційних хвороб АМН СРСР.
Здобути перемогу над раком Льву Зільберу так і не вдалося. Але всім своїм життям він зміг довести, що страшна пухлина свавілля, що вразила батьківщину, відступає перед твердістю людського духу і чистотою серця.
Лев Олександрович Зільбер назавжди залишиться в нашій пам'яті не тільки великим вченим, але і беззбройною людиною, яка виграла дуель з «машиною катівства, підлості і садизму».

Сергій Протасов