"Страсті по Пригожину. Окрема розмова. Частина третя" - Олександр Красовицький

"Страсті по Пригожину. Окрема розмова. Частина третя" - Олександр Красовицький

1. Чи є у Пригожина те, що називається електоральною базою? Звісно, так. Рівень політичної культури у Росії такий, що популярність серед населення може здобути тільки людина зі зброєю. Які там інтелігентики штибу Явлінського, кому він вже потрібен, лідер початку 90-х? Кому потрібні в Росії Ходорковський та Каспаров, які з дорогих готелів у Європі та Америці намагаються переконати росіян, що їх цікавить щось, окрім особистого реваншу та контролю за потоками? Кому потрібен Навальний, якщо він із зони не пішов у "Вагнер" "захищати Батьківщину"? Той феномен, який створив Пригожин завдяки державній машині ЗМІ - це герої, робінгуди та професійні захисники справедливості, як вони її розуміють. Не бандити, якими вони є насправді, не міжнародні терористи, якими керував особисто Путін, а якісь справжні "свої хлопці", яким корумповані Шойгу та Герасимов не дають перемогти у "справедливій війні". Вони переймаються ти, як не надати чиновникам розкрадати бюджет "найбагатшої країни світу", як швидше закінчити війну з Україною перемогою.

2. У 1922 майбутній дуче, Беніто Муссоліні, разом із своїми спільниками пройшов маршем Італію, яка потерпала від нищівної війни та комуністичного правління двох років. В результаті король вимушений був віддати посаду прем'єр-міністра Муссоліні, який ще двадцять років керував країною. І він, варто віддати йому належне, маючи майже абсолютну владу, переміг корупцію на державному рівні, знищив або вигнав з країни мафію, почав швидкий розвиток інфраструктури в бідній, жебрацькій країні. Пригожин ще не порівнював себе з італійським фашистом номер один, але, говорячи про марш справедливості та себе, як єдиного перспективного чесного політика в країні, досягає популярності саме таким шляхом.

3. Поки колонни техніки "Вагнера" наближаються до Липецька та Тули, потрібно пояснити, звідки вся ця могутність. По-перше, кажуть про 1700 одиниць техніки, що виведено "Вагнером", як власне (!) військове майно терористів, значна частина якого повернута на Ростовщину з-під Бахмута. Якась частина зберігалася у резервах. Щось, впевнений, захоплено у Ростові та в аеропорту біля Таганрога. Частина особового складу - це професійні вбивці, частина - потенційні мародери. Бійцям армії РФ, в тому числі, молодим солдатам, думаю, простіше здатися в полон цій силі, ніж приймати бій з професійними найманцями

4. Як тільки по колоні "музикантів", що рухалася серед цивільного населення, було нанесено перші удари, ця їхня війна в очах населення стала справедливою. Саме цьому вбивць підгодовують цивільні, жінки дійсно зустрічають їх квітами. Той самий "глибинний народ", який Дугін зробив електоратом Путіна, переходить на бік Пригожина.

Всі закордонні деморалізовані та позбавлені підтримки електорату російські опозиціонери вимушені підтримувати "хоч чорта з рогами", аби він знищив Путіна. Таким чином поступово формується лінія підтримки. Чи є у Пригожина політтехнологи? Мабуть, але, впевнений, цю систему просування власного іміджу створив він сам.

5. А що ті еліти, які стояли біля трону, а після 24 лютого заховалися. Де Усманов, бізнес якого розтягнули на частини через спровоковане розлучення? Де Волож, який створив і потім втратив Яндекс? Де всі ці підсанкційні олігархи, які втратили зарубіжні активи, яхти-вілли, вони теж це сприйняли, як належне? Чи вони поодинці або всі разом з кимось про щось домовлялися? Хтось же дозволяв Пригожину створювати запаси зброї на території РФ? Хтось підтримував медійно його піврічну боротьбу з Шойгу та створення особистого іміджу? Вони точно хочуть реваншу та бояться про це заявити, щоб не втратити залишки власності. А що Кадиров? Відзвітував швидко та неконкретно і направив Ахмат до Ростова. Чи направив? Чи Ахмат? І чи точно до Ростову? Це ми скоро дізнаємося. Якщо тік-ток війська будуть в ступати в бій під Ростовом, події забарвляться кольорами етнічного конфлікту всередині РФ, який буде складно зупинити.

6. І ще.

Не дивуйтеся, якщо РДК теж висунеться на північ, якщо там, де знімуть з фронту війська РФ, не почнеться щось дуже приємне для українців. А про бавовну біля кордонів навіть нема сенсу нагадувати