"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Представник Організації Об’єднаних Націй (ООН) з питань роззброєння та посол США в ООН відкинули звернення Росії до Ради безпеки із закликом розслідувати «військову біологічну діяльність» США в Україні.
Звинувачення, висунуте МЗС Росії 27 жовтня, є «чистою вигадкою без будь-яких доказів», заявила посол США Лінда Томас-Грінфілд у Раді безпеки. Вона також сказала, що ні Україна, ні США не мають програм виготовлення біологічної зброї.
Заступник верховного представника ООН з питань роззброєння Адедеджі Ебо також заявив, що ООН «не знає» про будь-яку програму біологічної зброї в Україні. Ебо сказав, що його попередник Ізумі Накаміцу інформував Раду безпеки в березні та знову в травні з цього приводу, і ООН не відомо про такі програми біологічної зброї. Він також сказав, що Організація Об’єднаних Націй не має ні мандату, ні технічних можливостей для розслідування цієї заяви.
*
Представник генсека повідомив, що ООН розуміє складнощі на шляху продовження домовленостей про експорт зерна, але вважає, що їх можна подолати.
Експорт продовольства та добрив Чорним морем зміг вплинути на зниження вартості основних продуктів харчування у світі та врятувати від крайньої бідності близько 100 млн осіб. Про це у п'ятницю, 28 жовтня, заявив представник генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік
*
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш висловлює рішучу підтримку продовженню Чорноморської зернової ініціативи, термін якої збігає 22 листопада.
«Ми наголошуємо на нагальній необхідності робити це задля сприяння продовольчій безпеці в усьому світі та пом'якшення страждань, яких глобальна криза вартості життя завдає мільярдам людей», - ідеться в заяві речника Генсека.
Він нагадав, що експорт зернових та інших харчових продуктів в рамках Чорноморської зернової ініціативи перевищив 9 млн тонн. За її реалізацією, відповідно до багатосторонньої угоди, стежить Спільний координаційний центр, до складу якого входять представники України, Туреччини та ООН, а також російської федерації, зазначив він.
*
Кислиця про посла РФ в ООН: Він відключить вашу систему життєзабезпечення, щоб зарядити свій телефон
Як висловився у Twitter постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, його російський пропагандист-"колега" Василь Нєбєнзя – людина без совісті, яка "відключить вашу систему життєзабезпечення, щоб зарядити свій телефон". Це написано після чергової заяви посла РФ про геноцид у Бучі на Київщині.
Журналістка Ніка Мєлкозерова показала співробітнику МЗС РФ в ООН список жертв російської різанини в передмісті Києва, на що Нєбєнзя заявив, що це "фейк", оскільки "не було жодних жертв, коли Росія контролювала Бучу, і тільки після того, як ми пішли звідти, київська влада опублікувала це".
"Ну й відчуття", – прокоментувала Мєлкозерова враження від брехні посла РФ.
Кислиця написав їй "ласкаво просимо до клубу! Ви випробували полегшену версію того, що ми повинні регулярно терпіти, коли він несе нісенітницю і брехню".
*
ООН розгляне створення компенсаційного механізму - Мін'юст
Відповідна резолюція повинна бути прийнята на засіданні Генасамблеї ООН вже в листопаді, повідомила заступник міністра.
Генасамблея ООН на засіданні 14 листопада розгляне питання щодо необхідності створення у співпраці з урядом України міжнародного компенсаційного механізму за збитки через агресію РФ. Про це в ефірі телемарафону розповіла заступник міністра юстиції Ірина Мудра.
"Підтримка очікується з ухваленням резолюції Генасамблеї ООН, засідання заплановане на 14 листопада. Цією резолюцією передбачатиметься визнання необхідності створення у співпраці з урядом України міжнародного компенсаційного механізму за шкоду втрат і будуть надані рекомендації країнам-учасницям щодо створення Міжнародного реєстру збитків", - розповіла Мудра.
Вона повідомила, що після отримання резолюції ООН Мін'юст продовжуватиме працювати у трьох напрямках: створення міжнародного реєстру збитків, переговори з країнами, які будуть готові укласти міжнародний Договір про створення компенсаційного механізму, спільна робота над внесенням відповідних змін до національного законодавства країн, які беруть участь у підписанні міжнародного договору.
Останнім пунктом вже йде робота з Канадою (вже прийнято відповідний закон), США (у Конгресі перебуває низка законодавчих ініціатив щодо конфіскації російських активів), Великобританією та країнами ЄС.
"Компенсаційний механізм передбачатиме створення Комісії для розгляду заяв про відшкодування шкоди, завданої агресією РФ, та ефективного механізму виконання прийнятих Комісією рішень. Відшкодування відбуватиметься за рахунок Компенсаційного фонду, що фінансується за рахунок російських активів, конфіскованих та заблокованих, що перебувають на території держав-сторін такої міжнародної угоди. Це активи держави Росії, активи державних російських компаній та наближених до Путіна олігархів. Насамперед ми чекаємо на те, що фонд наповнюватиметься за рахунок суверенних активів Росії - це золотовалютні резерви Центробанку Росії та активи державних компаній", - пояснила Мудра.
*
США попередили Іран про відповідальність за постачання дронів до РФ
США мають намір протидіяти експорту іранських озброєнь усіма засобами, попередили у Держдепартаменті.
Влада Сполучених Штатів має намір використовувати всі інструменти для боротьби з постачанням Іраном зброї за кордон, у тому числі дронів, якими Росія бомбардує українські міста. Про це у п'ятницю, 28 жовтня, на брифінгу заявив представник Державного департаменту США Нед Прайс.
*
Залужний розповів генералу США Міллі, що «противник успіху не має»
Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний вважає, що російська армія не має успіху у війні «попри абсолютну вогневу перевагу, збільшення кількості військ та, відповідно, атак за рахунок, у тому числі, мобілізованих». Про це Залужний пізно ввечері 28 жовтня розповів своєму американському колезі, голові Об’єднаного комітету начальників штабів генералу Марку Міллі.
«Завдяки мужності та професійності українських солдатів і офіцерів наші рубежі залишаються незмінними, а оборонна операція виконується успішно відповідно до плану», – твердить Залужний.
Український воєначальник також поінформував генерала Міллі про ключові завдання ЗСУ. За його словами, це «звільнити окуповані території, не допустити захоплення ворогом нових ділянок, забезпечити прикриття обʼєктів критичної інфраструктури нашої держави засобами протиповітряної та протиракетної оборони, продовжити формування та підготовку резервів для ведення майбутніх бойових дій».
*
Вперше США нададуть Україні супутникові антени. Це покращить зв'язок на полі бою в час атак РФ на енергомережі, кажуть в Пентагоні
*
США: чоловікові спікерки Палати представників допоміг дзвінок на 911. Метою нападу була Ненсі Пелосі
*
Ілон Маск купив Twitter і не виключає повернення в мережу Дональда Трампа
*
У Конгресі намагаються узгодити новий пакет фінансування для України
*
Кулеба запросив в Ізюм конгресменів, які закликали до переговорів США й РФ
*
Польща обрала американську Westinghouse для будівництва АЕС на своїй території
*
США запровадили санкції проти іранського фонду, який обіцяв винагороду за вбивство Рушді
*
Уряд Сполучених Штатів виступив із заявою, закликавши уряд Косова продовжити дедлайн для перереєстрації автомобілів із сербськими номерними знаками – в інтересах конструктивного діалогу між Приштиною і Белградом
*
У п'ятницю, 28 жовтня, Канада відзначає Національний день пам'яті інтернування під час Першої світової війни
*
З Канади до Європи почали прибувати бронемашини ACSV для України
*
Агресія Російської Федерації в Організації Об'єднаних Націй
7 листопада 2003 року Валерій Кучинський, Постійний представник України до ООН направив супровідного листа до Генерального Секретаря ООН з проханням включити до документів 58 сесії Генеральної Асамблеї ООН долучену заяву делегацій майже сорока держав між ними на великий при-чуд Російської Федерації, Білорусі і Сирії з нагоди 70-ої річниці Великого Голоду 1932-33. У тексті подано кількість жертв від 7-10 мільйонів, вжито слово ”Голодомор,” та слова “національна трагедія українського народу” а також що вшановано пам'ять мільйонів росіян, казахів та інших національностей. Заява була поміщена серед документів 58 сесії.
Цікавим, що у цей час Постійним представником РФ до ООН був Сергій Лавров. Правда РФ і Президент Путін були дуже заангажовані внутрішніми проблема РФ, війною з Чечнею у цей час, тощо.
Три дні пізніше Світовий Конгрес Українців разом з Світовою Федерацією Українських Жіночих Організацій, дві єдині українські неурядові організації члени ООН з консультативним статусом в Економічній і Соціальній Раді, видали в ООН “Заяву підтримки вшанування пам'яті жертв Великого Голоду 1932-33 років в Україні”.
В травні 2007 року СКУ згідно з приписами ООН для неурядових організацій подав звіт своєї діяльності на протязі 2003-6 років до Комітету неурядових організацій при ООН для розгляду і схвалення. У січні 2008 року цей Комітет розглянув звіт і відхилив ухвалу. А натомість поставив до СКУ два запитання, якою є позиція вашої організації, щодо спільної заяви про Голодомор, що була зроблена під час 58 сесії ГА ООН і які джерела кількості жертв Великого Голоду у Вашій Заяві.
СКУ відповів, що наша позиція збігається з позицією тих майже сорока держав які підписали Заяву, а оцінка 7-10 мільйонів була зроблена на підставі таких джерел: книжка Роберта Конквеста “Жнива Скорботи”, остаточного звіту Конгресової комісії США про Український Голод та дослідження Міжнародної комісії визначних юристів яких зібрав СКУ, що число 7-10 мільйон приписує 7 мільйон на територію колишньої Української РСР, а 3 мільйони на інші території СРСР,зокрема Кубань, Північній Кавказ та Казахстан. Поза УРСР найгірший був Голод у територіях густо населених українцями. Звіт Міжнародної комісії включає статистику двох переписів населення СРСР з 1926 і 1939 років.
На сесії того ж Комітету у травні 2008 року жодна держава з 19-ти окрім РФ не заперечувала схвалення звіту СКУ. Але через одну тільки державу РФ, так і звіт СКУ залишився неприйнятим.
*
Канада посилила санкції проти росії, запровадивши обмеження ще проти 41 російської фізичної та юридичної особи.
Про це оголосив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо під час виступу у Вінніпезі під час з’їду Конгресу українців Канади.
"Можу оголосити, що ми додаємо до санкційного переліку ще 6 компаній енергетичного сектору та 35 фізичних осіб, серед яких впливові очільники державної енергетичної компанії "Газпром", – сказав Трюдо.
Він наголосив, що Канада "продовжить закручувати гайки щодо всіх, пов’язаних із цим незаконним вторгненням".
"Ми також маємо намір запровадити нові санкції проти членів російського безпекового та юридичного секторів, серед яких: поліцейські та детективи, прокурори, судді й тюремники, залучені до серйозних та систематичних порушень прав людини російських опозиціонерів", – зазначив прем’єр-міністр Канади.
*
Велика Британія могла передати Україні до половини запасів комплексів NLAW
*
Росіяни перекинули мобілізованих на захід від річки Дніпро, – міноборони Великої Британії
*
У розвідці Британії пояснили, для чого Кремль залучає регіональних чиновників у систему безпеки РФ
Це, ймовірно, ускладнить Кремлю ізоляцію російського суспільства від наслідків «спеціальної військової операції» в Україні»
*
У ЄС назвали історичною угоду між Ліваном та Ізраїлем щодо морського кордону
*
Рада Європейського Союзу і Європейський парламент у четвер увечері досягли політичної домовленості щодо регламенту з посилення стандартів викидів вуглецю для автомобілів та мікроавтобусів, зокрема повної заборони двигунів внутрішнього згоряння до 2035 року.
*
Попри обмежувальні заходи проти РФ, в Євросоюзі близько 1,4 тисячі компаній перебувають у власності російських громадян, які входять до підсанкційних списків, виявило дослідження Єврокомісії.
*
Громадський діяч у галузі захисту прав людини, міністр внутрішніх справ ФРН з 1978 по 1982 рік Герхарт Баум вважає, що люди, які вчинили воєнні злочини в Україні, повинні переслідуватись у Німеччині
*
У районі Майорська ЗСУ знищили 300 загарбників, які готувались до нападу
*
Збройні сили України протягом 28 жовтня знищили на південному фронті 4 танки, а також 3 склади боєприпасів у Бериславському та Миколаївському районах
*
Україна очікує 2,5 млрд євро макрофіну від ЄС у листопаді та 0,5 млрд у грудні
*
Міністерства у справах ветеранів та соціальної політики опікуватимуться забезпеченням соціальних гарантій для ветеранів, а також модернізацією сфери надання послуг соцзахисту й синхронізацією цифрових реєстрів відомств
*
Депутати міськради на Черкащині просять заборонити московську церкву
*
білорусь передала росії понад 65 тисяч тонн боєприпасів за сім місяців
*
Вірменія, Данія, Естонія, Фінляндія, Грузія, Ірландія, Молдова, Норвегія та Швеція підтримали позицію української Комісії з журналістської етики та виходять з Альянсу незалежних пресрад Європи (AIPCE), оскільки звідти не виключили росію
*
Файного дня всім