"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну скоєно понад 900 атак на медичні установи
*
Спортивний арбітражний суд залишив чинним відсторонення російських клубів
*
США: кіберпростір дедалі частіше піддається атакам Росії
За заявою посла США в ООН, Росія продовжує кібератаки проти України, щоб дестабілізувати її інфраструктуру
*
Цивільна влада Пакистану передала на розгляд військових судів справи 33 підозрюваних у нападах на військові об’єкти під час протестів на підтримку експрем’єр-міністра Імрана Хана
*
У четвер перуанська поліція по боротьбі з наркотиками вилучила 58 кілограмових пакунків кокаїну із зображенням нацистського прапора на зовнішній стороні та ім'ям Гітлера, надруковане великим шрифтом
*
Ще двох із групи "Хранителі клятви" засуджено за участь у штурмі Капітолія
Раніше суд засудив до 18 років в'язниці засновника ультраправої організації, чиї активісти атакували будівлю Конгресу 6 січня 2021 року
*
Мінфін: крайній термін для рішення щодо стелі держборгу - до 5 червня
Спікер Палати представників Кевін Маккарті заявив, що на переговорах із Білим домом щодо підвищення лімітів запозичення настав "вирішальний момент"
*
У квітні споживчі витрати американців зросли, а інфляція прискорилася
Аналітики припускають, що економіка США переживає весняне пожвавлення після уповільнення в I кварталі
*
США привітали народ Грузії з Днем незалежності
США наголошують на підтримці суверенітету і територіальної цілісності Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів
*
Білий дім опублікував першу стратегію боротьби з антисемітизмом
Другий джентльмен США Дуглас Емхофф заявив, що антисемітизм загрожує демократії та підриває американські цінності
*
Генпрокурор Андрій Костін і американський сенатор Ліндсі Грем обговорили системну співпрацю з метою протидії злочинній діяльності ПВК "Вагнер" - як в Україні, так і в інших державах
*
Сенатор США Ліндсі Грем вважає, що Вашингтон має прискорити темпи надання і посилити військову допомогу Києву, включно з наданням далекобійних ракет, касетних боєприпасів і винищувачів F-16
*
Сенатор США Ліндсі Грем вважає, що війна Росії проти України не зайшла в глухий кут, і це лише питання часу, коли Україна вижене росіян
*
Представники обох партій американського Конгресу звернулися з новим закликом до адміністрації президента Джо Байдена щодо відправки в Україну ракет більшого радіусу дії ATACMS
*
Експосол США в Росії Макфол
Україна незабаром стане однією з ключових країн Євросоюзу і НАТО, тож у Сполучених Штатах Америки слід глибше вивчати україністику
*
Відомий американський фоторепортер Рон Хавів переконаний, що фотожурналісти повинні бути правдивими у своїй роботі і доносити світові правду про те, що відбувається в Україні
*
Від початку російської агресії проти України літаки Збройних сил Канади перевезли понад 4500 тонн військової допомоги, призначеної для нашої країни
*
Канада протягом найближчих тижнів завершить доставку в Україну тисяч одиниць стрілецької зброї та мільйона набоїв, про виділення яких було оголошено у квітні
*
Велика Британія, ймовірно, триматиме російські державні активи замороженими протягом деякого часу після закінчення війни в Україні.
Як пише газета The Guardian з посиланням на слова британських чиновників, це триватиме доти, поки Москва не погодиться виплатити компенсацію за завдані нею збитки.
Минулого тижня на саміті Ради Європи було створено цифровий реєстр збитків, завданих Україні, як перший крок до міжнародного механізму компенсації жертвам російської агресії. В цілому 44 країни і ЄС заявили про свій намір підтримати новий Реєстр збитків.
Вважається, що близько $300 млрд резервів російського центрального банку перебували в країнах G7 на момент заморожування, але процес складання мапи активів ще не завершено.
Офіційні особи кажуть, що робота над можливістю конфіскації російських державних активів триває вдень і вночі, зокрема з ЄС, але рішення поки що не знайдено.
Депутати від партії торі, Лейбористської партії та українського уряду наполягають на тому, щоб російські державні активи у Британії, вартість яких минулого року становила $31 млрд, були конфісковані, а потім передані безпосередньо Україні для реконструкції.
Газета пише, що паралельно набирає обертів альтернативна, менш ризикована з юридичної точки зору стратегія. За нею, Захід утримує ці активи доти, доки Росія не погодиться виплатити компенсацію.
Палата громад вже ухвалила пропозицію, що вимагає від уряду розробити план використання російських держактивів, але протягом місяців вона відмовлялася взяти на себе зобов’язання щодо ефективної експропріації активів російського Центробанку, що зберігаються у Британії. Там побоюються, що цей крок створить прецедент, який паралізує міжнародну фінансову систему і призведе до контрзаходів проти Великої Британії.
*
Команди українських і британських парламентарів розробили три варіанти розвитку подій у майбутньому з метою завчасно побачити загрози і виклики і мати змогу відреагувати на них.
Про це повідомила директор Міжпартійної парламентської групи з питань майбутніх поколінь (Велика Британія) Керолін Бейлон під час 15-го щорічного Київського Безпекового Форуму, заснованого Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну».
“Ми розробили три можливих сценарії, і ми можемо поговорити про їхній вплив на демократію та національну єдність”, - розповіла Бейлон.
Перший сценарій полягає в тому, що відбувається світова війна і західні партнери більше не можуть надавати Україні достатню військову допомогу через глобальну економічну кризу. Через це Росія може досягти великого успіху в Україні, що також матиме вплив на Молдову та Естонію.
Другий сценарій – автократія в Україні. Україна спроможна відкинути Росію і повернутися до кордонів 2022 року, підписати мирну угоду. Але загроза залишиться, в Україні матимуть місце певні авторитарні тенденції, триватиме корупція. Під час відбудови це призводить до розбіжностей із Заходом.
Третій сценарій – реалії єдності. Дії Росії мають протилежний ефект, і Росія не може зламати дух українців, а їхня рішучість битись перемагає. Росія хоче розколоти НАТО і ЄС, але вони об’єднуються і мають нових членів, зокрема Україну. Росія дуже серйозно послаблюється і деякі сепаратистські регіони постають проти Москви.
“В третьому сценарії ми приділяли уваги тому, що Україна має боротися з корупцією організовано, мати політичну волю до цього. Тоді світ та інвестори будуть знати, що їхні гроші витрачаються належним чином. Можливо, членство у ЄС прискорить реформи”, - каже вона.
Крім того, парламентарка зазначила, що цей сценарій також демонструє, що в майбутньому в Україні можуть виникнути проблеми під час реінтеграції Криму та Донбасу, оскільки регіони протягом тривалого часу перебували під окупацією Росії.
“Населення решти території України може не довіряти тим, хто живе на Донбасі чи в Криму, вони вважатимуть їх колаборантами. І в цьому сценарії ми також бачимо, що в уряді має бути політична воля забезпечити національну єдність. Тут потрібно віднайти рівновагу, висвітлювати певні історії спроб опору в тих регіонах”, - підкреслила експертка.
Бейлон окремо приділила увагу боротьбі з дезінформацією, зокрема і на тимчасово окупованих регіонах України, оскільки в разі успіху російської пропаганди, вона може суттєво вплинути на курс і хід війни.
25-26 травня проходить 15-й щорічний Київський безпековий форум "За нашу і вашу свободу".
*
Європа радикально змінила філософію військової підтримки України – посол Франції
Європейські країни демонструють солідарність і єдність у питаннях підтримки України і санкцій щодо Росії
*
Польща закриє свій кордон для вантажного транспорту з Білорусі та Росії
Міністр внутрішніх справ Польщі також пообіцяв додати до санкційних списків кілька сотень білоруських чиновників, у відповідь на залишення чинним вироку журналістові Анджею Почобуту, засудженому судом у Білорусі до ув'язнення
*
На Заході досі існує думка, що Росія після війни не зміниться, і доведеться з нею домовлятися - замість руйнувати агресивний путінський режим.
Таку думку висловила депутатка Європейського парламенту Раса Юкнявічене під час брифінгу «Перспективи України щодо вступу в НАТО на Саміті у Вільнюсі» в Медіацентрі Україна.
Вона зауважила, що дехто на Заході думає, ніби Росія не зміниться, і потрібно буде після війни налагоджувати з нею діалог.
«Це буде найбільша помилка - покласти на стіл переговорів із Росією членство України (в НАТО – ред.). Я боюся, що дехто досі дотримується цієї думки», - сказала Юкнявічене.
У цьому контексті євродепутатка підкреслила, що допомога, спрямована на перемогу України, має зруйнувати путінський режим. «Якщо це мислення переможе на Заході, це змінить бачення щодо членства України в НАТО. Без агресивного режиму ніхто в Росії не боятиметься зробити цей крок», - вважає вона.
«Звичайно, росіяни самостійно мають вирішувати, але сьогодні ніхто не бачить альтернативи (зміні режиму - ред.). Путін дуже щасливий, коли хтось каже, що Росія завжди буде такою самою. Це означатиме, що тільки Путін чи йому подібні будуть при владі в Росії, тоді західні політики повернуться до справ, як раніше, наче іншого виходу немає», - пояснила політик.
Юкнявічене також висловила думку, що Захід не повинен прямо влаштовувати революцію в РФ, натомість потрібно не збавляти санкційний тиск і засуджувати дії кремля.
*
Ультраправа Австрійська партія свободи (FPÖ) та її лідер Герберт Кікль, прикриваючись нейтралітетом країни, насправді займають сторону Росії та є її інструментом пропаганди в країні та Європі загалом
*
Європейський Союз засудив останні сутички в Косові, які призвели до значного зростання міжетнічної напруги, та закликав сторони зробити негайні кроки до деескалації
*
Північноатлантичний альянс на майбутньому саміті у Вільнюсі має прийняти політичне рішення запропонувати Україні членство в НАТО і почати переговори про вступ
*
Нідерланди серйозно розглядають можливість відправки F-16 в Україну
Остаточного рішення поки що не ухвалено, але Нідерланди хочуть почати навчання українських пілотів польотам на F-16 якомога швидше
*
Швеція сподівається вступити в НАТО до липня
На думку глави шведського МЗС, настав час для Туреччини та Угорщини ратифікувати заявку Швеції на членство в альянсі
*
Канцлер ФРН Олаф Шольц підтвердив позицію, відповідно до якої західна зброя, що надається Україні, має використовуватися з метою захисту на території нашої держави
*
Польща хоче придбати у США чотири розвідувальні аеростати для потреб польської армії
*
Кіберфахівці Служби безпеки України залишили російських загарбників “без очей”, знищивши три їх комплекси спостереження
*
Повноцінну реалізацію Чорноморської зернової угоди досі не забезпечено, попри заяви Росії про продовження її дії
*
Громадянам України, які виїхали з тимчасово окупованих територій, надаватимуть допомогу на час оформлення втрачених паспортів
*
На визволених територіях Херсонської області правоохоронні органи розслідують близько двох тисяч кримінальних проваджень за фактами колабораційної діяльності
*
Вища рада правосуддя в суботу, 27 травня, може розглянути подання про дозвіл на арешт судді, який автівкою на смерть збив бійця Нацгвардії на блокпосту в Києві
*
В Організації Об’єднаних Націй засудили ракетний обстріл лікарні у Дніпрі, але при цьому не вказали, хто саме його вчинив
*
І ПАРНАС ліквідовано. Експерти: нормальна політична діяльність у Росії сьогодні неможлива
*
Нова справа проти Навального надійшла до суду
Звинувачення висунуто проти Навального за сімома статтями кримінального кодексу
*
Грузія відзначає День незалежності
У святковий день президент і опозиція ставлять під сумнів зовнішньополітичний курс "Грузинської мрії"
*
У тимчасово окупованому Криму відбулися заходи для дітей за участю найманців однієї з приватних військових компаній
*
У Росії вже заарештовано понад 20 осіб, яких обвинувачують у співучасті в організації вибуху на Кримському мосту
*
Росія готує масштабну провокацію на Запорізькій атомній електростанції з імітацією аварії
*
У районі меткомбінату «Азовсталь» тимчасово захопленому Маріуполі пролунали два вибухи
*
У центрі Краснодара стався вибух. Можливо, це була атака дрона
*
Файного дня і Перемоги нам всім