"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
У Гаазі в понеділок, 3 липня 2023 року, відкриється Міжнародний центр з кримінального переслідування за злочин агресії проти України (ICPA)
*
Рада Безпеки ООН одностайно схвалила рішення про повне виведення миротворчих сил цієї організації з Малі
*
Кірбі: за виведенням миротворців ООН із Малі міг стояти Євген Пригожин
У США є інформація про те, що перехідний уряд Малі заплатив понад 200 мільйонів доларів ПВК "Вагнер" із кінця 2021 року
*
У Німеччині премією імені Льва Копелева за мир і права людини в 2023 році нагородили увесь український народ. Нагороду вручать меру Києва Віталію Кличку та його брату Володимиру Кличку, парамедикині Юлії "Тайрі" Паєвській та Харківській правозахисній групі
*
Незаконно засуджених у тимчасово окупованому Криму Владислава Єсипенка та Ірину Данилович прийняли до Національної спілки журналістів України (НСЖУ)
*
Ташева - На базі Національної агенції з питань державної служби запрацює проєкт для підготовки кадрів публічної влади в деокупованому Криму
*
Продовольча та сільськогосподарська організації ООН (ФАО) спільно з партнерами, включаючи ЮНЕСКО, Європейський банк реконструкції та розвитку та Банк розвитку Латинської Америки, реалізовуватимуть ініціативу «Чисті та здорові океани», на яку виділяється $115 мільйонів у грантах
*
Генерал Міллі: "Війна на папері і справжня війна - різні речі"
У Пентагоні вважають, що українські солдати роблять чудову роботу, протистоячи агресії Росії
*
Держдепартамент: США захищатимуть свої інтереси в умовах нестабільності в Росії
Нестабільність у такій великій військовій державі, як Росія, завжди викликатиме занепокоєння, заявили у зовнішньополітичному відомстві
*
Директор Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс на початку червня відвідав з неоголошеним візитом Київ й зустрівся з політичним і військовим керівництвом України, обговоривши плани протидії російській агресії
*
Сполучені Штати продовжують чітко відстоювати позицію, що ні Китай, ні будь-яка інша країна не мають сприяти Росії в агресії проти України та допомагати їй оминати санкції
*
Білий дім - Адміністрація США продовжує уважно стежити за ситуацією навколо окупованої росіянами Запорізької атомної станції та зазначає, що станом на п’ятницю ознак підвищення радіації або інших критичних показників не виявлено
*
Президент США Джо Байден може змінити свою позицію у питанні передачі Україні оперативно-тактичних ракет ATACMS, бо Захід відчув слабкість президента РФ Володимира Путіна під час збройного заколоту ватажка ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина.
Про це сказав директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.
“Ситуація після спроби заколоту Пригожина відчутно змінилася, бо Захід відчув слабкість Путіна, а факт його втечи з Москви та різка зміна риторики перед справжньою небезпекою засвідчили можливість звільнення Криму та Донбасу вже в 2023 році — в разі оперативної підтримки України ракетами. Як очікується, Байден може прийняти рішення найближчими днями, що миттєво “розблокує” ракетну опцію в Німеччині, і Україна на додаток до британських крилатих ракет Storm Shadow отримає німецькі аналоги Taurus із радіусом дії до 400-500”, - підкреслив експерт.
*
Стратегічні бомбардувальники США пролетіли над Корейським півостровом
Сеул заявив, що розгортання американської авіації було частиною підвищення "видимості" стратегічних сил і засобів США на півострові
*
Держдепартамент схвалив продаж Тайваню боєприпасів
Також схвалено угоду, що дає змогу Тайбею закуповувати запасні частини для колісної техніки та озброєнь
*
Білий дім розчарований рішенням Верховного суду, який заблокував програму списання боргів за студентськими кредитами
Частина республіканців-кандидатів у президентській кампанії 2024 року вже підтримали рішення Верховного Суду щодо студентських кредитів
*
Верховний суд заблокував план Байдена зі списання студентських позик
Йдеться про блокування президентського плану списання заборгованості за студентськими кредитами в розмірі 430 мільярдів доларів
*
Очікується, що Канада збільшить військові витрати після саміту НАТО у Вільнюсі
Союзникам відомо про відставання військових інвестицій Канади, але загрози стали серйознішими, оскільки Росія веде повномасштабну війну проти України на порозі НАТО.
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у серпні минулого року попередив, що Росія і Китай формують стратегічне партнерство, яке кидає виклик цінностям і інтересам західного військового альянсу.
За даними Організації Північноатлантичного договору, витрати на оборону Канади у 2022 році становили 1,29% ВВП — приблизно такі ж, як і наприкінці 1990-х років, і значно нижчі за цільовий показник у 2% для її членів. Тоді як середні витрати у 2022 році для всього НАТО становили 2,58% ВВП.
Очікується, що Канада, як одна з засновниць НАТО, пообіцяє збільшити витрати на оборону, коли оприлюднить широку оцінку військових потреб безпосередньо перед самітом лідерів НАТО 11-13 липня в Литві. Натомість аналітики вважають, що під час саміту Альянс домагатиметься ще більших витрат.
Щоб досягти мети НАТО, Канаді потрібно буде витрачати додатково 9,8-13,6 мільярда доларів на рік протягом п’яти років.
На карту поставлено довіру до країни серед партнерів, оскільки вона прагне зміцнити свою вагу на міжнародному рівні, зосередившись на Індо-Тихоокеанському регіоні, і оскільки рекламує себе як бажаного глобального постачальника ресурсів.
“Канада не може дозволити собі продовжувати робити мінімум для підтримки своєї армії”, — зазначив професор міжнародних відносин Оттавського університету та колишній радник прем’єр-міністра Джастіна Трюдо Роланд Періс.
Ліберальний уряд Трюдо виділив понад 759 млн доларів на військову допомогу Україні, і цього року його уряд завершив закупівлю 88 літаків F-35 у Lockheed Martin Corp у межах проєкту вартістю 14 млрд доларів. Він також заявив, що протягом 20 років витратить понад 28 млрд доларів на модернізацію Командування аерокосмічної оборони Північної Америки (NORAD). Одначе, Трюдо не впевнений, чи зможе його країни досягти показника НАТО.
Високопоставлений дипломат однієї з країн Альянсу зауважив, що європейські країни, зокрема, незадоволені нездатністю Канади досягти планових витрат.
“Для європейців це екзистенційне питання. Росія поруч. Але Канада знаходиться за Атлантичним океаном, і це не нагально. І вас не оберуть у Канаді, якщо ви пообіцяєте збільшити витрати на оборону”.
Вартість життя, доступне житло та охорона здоров’я, як правило, найбільше хвилюють канадський електорат.
Члени Альянсу розглядають оновлену обіцянку щодо інвестицій в оборону, згідно з якою 2% ВВП на оборону є мінімальним спрямуванням кожної країни.
Уряд Данії задумався про відтворення флоту підводних човнів для посилення присутності у Балтійському морі та стримування Росії. Скандинавська країна відмовилася від шістьох своїх субмарин у 2004 році.
14 червня уряд ФРН ухвалив Стратегію національної безпеки – як відповідь на низку безпекових викликів, для захисту Німеччини та безпеки на всьому європейському континенті.
21 червня розвідувальне агентство Communications Security Establishment (CSE) заявило, що російські хакери можуть спробувати підірвати потужний нафтовий і газовий сектор Канади, особливо через велику підтримку України з боку Оттави.
*
Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі в четвер підтримав зростання кількості постійних членів Ради безпеки ООН із правом вето, що могло б нівелювати нинішній вплив Росії.
Про це, як пише The Times, Клеверлі заявив у виступі в аналітичному центрі Chatham House.
На думку голови британського МЗС, склад Радбезу ООН має бути збільшений удвічі: туди мають увійти Бразилія, Індія, Німеччина, Японія та представник Африки. На його думку, це зробить російське вето "менш значущим".
"Брутальне вторгнення Росії в Україну є спланованим нападом на Статут ООН і на основні принципи міжнародного порядку, який був розроблений, перш за все, для того, щоб покласти край усім спробам завоювання і анексії", – сказав він.
"Я знаю, що це смілива реформа. Але вона відкриє для Ради безпеки шлях у 2020-ті роки", – додав міністр.
Клеверлі вважає, що для реформи Радбезу ООН необхідна "пряма взаємодія" з Китаєм.
"Якщо я збираюся просувати реформу, яку я маю намір просувати в багатосторонній системі, Китай є дуже важливим і впливовим гравцем у багатьох інституціях, і тому взаємодія з ним є важливою частиною порядку денного", – пояснив голова МЗС Британії.
Як відомо, до складу Ради безпеки ООН входять п'ять постійних членів – Велика Британія, США, Китай, Росія і Франція – і десять непостійних членів, яких обирають на дворічний термін.
Питання про реформу органу особливо гостро постало з огляду на повномасштабне вторгнення Росії, яка має право вето й може блокувати будь-які рішення, які притягнуть її до відповідальності за порушення міжнародного права.
Нагадаємо, США почали розробку пропозиції реформи Ради безпеки ООН, яка передбачає розширення його складу для кращого представництва регіонів світу, але без надання права вето.
*
До Британії доставили два нові F-35B
*
Лідери ЄС на саміті домовилися про стабільну підтримку України
*
Шарль Мішель - Безпрецедентне рішення ЄС від початку російської агресії підтримати Україну поставками зброї, стало поворотним пунктом в історії ЄС та кроком до формування європейської оборони
*
Урсула фон дер Ляєн - Європейський Союз та його країни-члени упродовж наступних тижнів активно обговорюватимуть можливі майбутні гарантії безпеки для України, щоб підтримати реалізацію української Формули миру, кожен з 10-ти пунктів якої відповідають Хартії ООН
*
Єврокомісія оприлюднила результати дослідження щодо перспектив розвитку транспортного сполучення між ЄС і країнами Центральної Азії, яке має сприяти притоку інвестицій та прискорити соціально-економічний розвиток цього регіону
*
Урсула фон дер Ляєн подякувала Швеції за «дуже успішне» головування в ЄС, термін якого добігає кінця сьогодні, та відзначила роль цієї країни у забезпеченні єдності зусиль з підтримки України в боротьбі проти російської агресії
*
Очільниця уряду Естонії Кая Каллас піддала критиці оцінку Європейського центрального банку, де вважають, ніби передача на користь України доходів, отриманих із заморожених активів РФ, нашкодить євро
*
У латвійській столиці 30 червня починаються XXVII Вселатвійське свято пісні та XVII Свято танцю, які триватимуть до наступної неділі. Вперше за 150 річну історію на заході на знак солідарності з українським народом і підтримки України виконають не латиську пісню – Гімн України
*
Делегація журналістів з більш як 10 держав відвідала Україну, щоб дізнатися правду про війну та як громадянське суспільство протистоїть пропаганді.
Зустріч іноземних журналістів із представниками громадянського суспільства відбулася в Медіацентрі Україна.
До складу делегації увійшли журналісти з Іраку, Казахстану, Узбекистану, Лівану, країн Західних Балкан та інших держав
*
США засудили акцію зі спаленням Корану у Швеції
При цьому в Держдепартаменті наполягають, що Швеція готова до вступу в НАТО
*
АР: Країни НАТО попросять Столтенберга залишитися на посаді генсека ще на рік
Столтенберг є вищою цивільною посадовою особою альянсу з 2014 року
*
Блащак - У найближчі кілька років ЗС Польщі отримають кількасот мільйонів набоїв різного калібру для стрілецької зброї
*
Литовський міністр оборони Арвідас Анушаускас, перебуваючи з неанонсованим візитом в Україні, ознайомив українського колегу Олексія Резнікова з довгостроковим планом Литви щодо допомоги української армії, а також поінформував його про останній пакет підтримки
*
Шарль Мішель - Європейський Союз не розголошує деталі щодо конкретного співробітництва з владою України у наданні військової допомоги, але ця допомога спрямована на те, щоб підвищити спроможності Збройних сил України та привести їх ближче до стандартів європейських армій та до НАТО
*
Міністр оборони Болгарії Тодор Тагарєв заявив, що незабаром країна відправить військову допомогу Україні
*
Командувач Об’єднаних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв заявив, що наразі безпосередньої загрози з боку Білорусі та Росії немає, однак, у разі зростання рівня загроз передбачено нарощування сил
*
На сході йдуть важкі бої, на півдні ворог намагається зупинити просування Сил оборони
Росіяни наразі зосереджують основні зусилля на трьох напрямках на сході, на Запорізькому та Херсонському - ворог намагається не допустити просування Сил оборони України
*
Українські військовослужбовці за добу знищили 6 районів зосередження живої сили, три склади боєприпасів, 24 артилерійських засоби на вогневих позиціях та станцію РЕБ росіян
*
Україна отримає від Світового банку $1,5 млрд на реконструкцію
У четвер правління Міжнародного валютного фонду (МВФ) завершило розгляд заявки на виділення кредиту Україні, що дало змогу Києву негайно виділити 890 мільйонів доларів на підтримку бюджету
*
У місті Трускавець на Львівщині побудують завод мінеральних вод за німецьким проєктом
*
Компанія «Епіцентр К» отримала статус авторизованого економічного оператора (АЕО)
*
Із 1 липня 2023 року АТ «Укрзалізниця» знижує ставку оренди власних вагонів-зерновозів та вагонів для перевезення борошна умовного типу 972 із 3,65 тис. грн до 300 грн на добу (без ПДВ)
*
Експортно-інвестиційний фонд Данії (EIFO) інвестує майже 27 млн євро в розбудову нового елеваторного комплексу компанії «Нібулон» в Ізмаїлі
*
Кабінет Міністрів ухвалив розпорядження «Про проведення у 2023 році оглядів витрат державного бюджету в окремих сферах»
*
У банківському секторі України станом на 1 червня 2023 року частка непрацюючих кредитів становила 39,12% проти 39,29% станом на 1 травня
*
Вилучені російські активи в Україні продаватимуть через онлайн-аукціони «Прозорро.Продажі», усі вилучені кошти буде спрямовано на подолання наслідків російської агресії та відновлення економіки
*
Мінекономіки ініціювало необхідні технічні зміни для старту великої приватизації через систему Прозорро.Продажі та розраховує на їх ухвалення Урядом на початку липня
*
Тайський бізнесмен Пай Саньжун придбав сорок вісім пожежних машин, карет швидкої допомоги та інших транспортних засобів для відправлення в Україну
*
Екоактивістка Грета Тунберг у Києві зустрілася з президентом України
*
У Києві працюють над розширенням фонду захисних споруд, одним зі шляхів є використання як укриття підземних приміщень та просторів
*
Національна комісія зі стандартів державної мови скоротила список населених пунктів, які рекомендує перейменувати, аби привести їхні назви у відповідність до мовних стандартів
*
Після початку повномасштабного вторгнення Росії серед читачів збільшився попит на українську літературу.
Про це сказав директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький.
"Зацікавлення читачів до української літератури зросло буквально починаючи з травня-червня минулого року. Фактором зростання в першу чергу була література 20-40 років. Як і українське розстріляне відродження тих письменників, які в 30-ті роки загинули в своїй країні, так і тих, кому вдалося виїхати за кордон. В першу чергу це Іван Багряний", - сказав Красовицький.
*
Мін'юст РФ оголосив "іноагентом" музиканта Бориса Гребенщикова
*
Опитування: майже третина росіян продовжують підтримувати Пригожина
*
CNN: Генерал Суровікін був почесним членом ПВК "Вагнер"
Розслідувальний Центр "Досьє" заявив, що такого статусу набули ще кілька десятків високопоставлених російських військових і співробітників розвідки
*
Російські генерали зникли з поля зору
Глава Генштабу і заступник командувача російськими силами в Україні не з'являлися на публіці після спроби заколоту "Групи Вагнера"
*
За наказом міністра оборони РФ Сергія Шойгу із 25 червня розпочалася фізична ліквідація “вагнерівців” на тимчасово окупованих територіях Донецької і Запорізької областей
*
До лав владної Комуністичної партії Китаю станом на кінець 2022 року належали 98,041 мільйона осіб
*
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі вважає, що Росія за допомогою пропаганди намагається вплинути на росіян, які втекли в Грузію від мобілізації
Та невже? Як несподівано, ага
*
Ахмед Закаєв - Так звані російські ліберальні опозиціонери, які перебувають на Заході, становлять більшу загрозу, аніж президент РФ Володимир Путін, бо своїми заявами про потенційні загрози розпаду країни дезорієнтують західну громадськість і насправді прагнуть зберегти Російську імперію
*
У Татарстані, який входить до складу РФ, вибухнув резервуар із хімікатами. Унаслідок інциденту загинули двоє осіб
*
Файного дня і Перемоги нам всім