"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Білий дім - Сполучені Штати уважно стежать за нафтовим експортом Росії та працюють із союзниками, аби встановлені цінові обмеження не порушувалися
*
Вірменія подала до Міжнародного суду ООН позов проти Азербайджану щодо порушення Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, звинувачуючи в утиску прав вірмен у Нагірному Карабаху
*
Станом на 20:00 29 вересня до Вірменії виїхали вже 98,6 тис. жителів Нагірного Карабаху
*
Виступаючи в Аризоні, Джо Байден попередив, що Дональд Трамп і його союзники становлять загрозу американській демократії
Президент Джо Байден попередив у четвер, що республіканець Дональд Трамп і його союзники становлять загрозу американській демократії - ця ідея буде його основним посланням напередодні виборів 2024 року, які, ймовірно, перетворяться на ще один поєдинок між двома політиками.
"Зараз в Америці відбувається щось небезпечне", - сказав Байден, говорячи про нещодавні погрози Трампа на адресу представників чинної адміністрації.
Байден вшанував спадщину покійного сенатора-республіканця США Джона Маккейна з Аризони, кандидата в президенти від республіканців 2008 року, який помер 2018 року. Байден і Маккейн залишалися друзями, незважаючи на глибокі політичні розбіжності.
У своєму виступі в місцевому арт-центрі Байден сказав, що мужності Маккейна бракує в Сполучених Штатах, і вона особливо необхідна зараз, тому що "історія привела нас до нового часу випробувань".
"Існує екстремістський рух, який не поділяє основні принципи нашої демократії, - сказав він. - Рух MAGA".
Байден сказав, що, на його думку, не всі республіканці поділяють ідеї "MAGA". Цю абревіатуру використовували в цьому випадку як відсилання до гасла Трампа "Зробимо Америку знову великою". Але, за його словами, "немає жодних сумнівів у тому, що сьогоднішня Республіканська партія залякана республіканськими екстремістами MAGA".
Він виклав різні кроки, які Трамп прагнув зробити, щоб підірвати демократію, наприклад, спробувати звільнити велику кількість державних службовців і замінити їх своїми друзями.
Промова Байдена прозвучала за кілька днів до ймовірного урядового шатдауну. Ситуацію спровокували прихильники Трампа серед республіканців у Палаті представників.
Плани Байдена на переобрання супроводжуються побоюваннями щодо його похилого віку (у листопаді йому виповниться 81 рік) та економічних проблем у США. Байден посилив риторику про потенційну загрозу демократії, що виходить від Трампа, прикладом чого є напад на Капітолій США 6 січня 2021 року.
Трампу висунуто кілька обвинувачень, зокрема за його роль у подіях 6 січня. Останніми тижнями він припустив, що голова Об'єднаного комітету начальників штабів США заслуговує на те, щоб "бути вбитим", а Міністерство юстиції має бути позбавлене фінансування.
Байден оголосив про виділення коштів з Американського плану порятунку на будівництво бібліотеки імені Маккейна в партнерстві з Інститутом Маккейна та Університетом штату Аризона.
Промова Байдена послідувала за другими республіканськими президентськими дебатами 2024 року, що відбулися в середу в Каліфорнії.
Трамп, який знову пропустив дебати, був названий губернатором Флориди Роном Десантісом "зниклим безвісти", тоді як колишній губернатор Нью-Джерсі Кріс Крісті висміяв його як "Дональда Дака".
Замість цього Трамп виступив із промовою в Детройті перед працівниками автомобільної промисловості, де розкритикував заходи підтримки Байденом виробників електромобілів.
*
Шатдаун майже неминучий: республіканці в Палаті представників відмовилися підтримати бюджетний захід
У законодавців залишився один день, щоб запобігти закриттю роботи федерального уряду
*
Уряд США готується до можливого часткового закриття
Держустанови почали повідомляти співробітників про можливе припинення роботи, поки законодавці намагаються досягти угоди щодо бюджету
*
Спікер Палати представників республіканець Кевін Маккарті пропонує задовольнити вимоги ультраправих однопартійців та виключити пакет допомоги Україні із законопроєкту щодо тимчасового продовження фінансування уряду США
*
Кеннеді-молодший планує балотуватися на виборах у 2024 році як незалежний кандидат
Поява Кеннеді як незалежного кандидата може ускладнити ситуацію як для демократа Джо Байдена, так і для його ймовірного супротивника - республіканця Дональда Трампа
*
Спільник Трампа визнав себе винним у справі про втручання у вибори в Джорджії
Відповідно до умов угоди з прокуратурою, Скотт Голл має дати свідчення проти інших обвинувачених
*
Ще 7 000 співробітників автозаводів Ford і GM приєдналися до профспілкового страйку
Президент Об'єднаної профспілки робітників автопромисловості Шон Фейн закликав робітників заводів Ford і General Motors у Чикаго і Мічигані приєднатися до страйку співробітників детройтських заводів Ford, GM і Chrysler Stellantis
*
Блінкен закликав Вучича до дій у зв'язку з подіями в Косово
Держсекретар назвав "неприйнятними" нещодавні спалахи насильства в регіоні, що відколовся від Сербії
*
Американські законодавці закликали ввести санкції проти азербайджанських чиновників
Члени Конгресу заявили, що дії Баку в Нагірному Карабасі є порушенням прав людини
*
Голова комітету начальників штабів ЗС США генерал Марк Міллі пішов у відставку
В урочистій церемонії вшанування Міллі на військовій базі Маєр в Арлінгтоні брали участь президент Джо Байден, глава Пентагону Ллойд Остін і наступник Міллі - нинішній глава штабу ВПС генерал Чарльз Браун
*
Генерал Міллі вживе заходів щодо захисту своєї сім'ї після критики Трампа
Експрезидент заявив, що глава Об'єднаного комітету начальників штабів допустив дії, за які раніше загрожувала смертна кара
*
Американські сенатори закликали Кремль негайно звільнити журналіста Евана Гершковича
Лідери демократів і республіканців у сенатському Комітеті з міжнародних відносин заявили про ухвалену в п'ятницю резолюцію, що закликає до негайного звільнення журналіста Wall Street Journal Евана Гершковича, заарештованого в Росії за сфабрикованим звинуваченням у шпигунстві
*
Даян Файнстайн, найстаріший сенатор-демократ, померла у віці 90 років
За 30 років роботи в Сенаті США Даян Файнстайн була першопрохідцем у багатьох сферах. Вона була ініціатором першої федеральної заборони на штурмову зброю і випустила доповідь про тортури ЦРУ щодо підозрюваних у тероризмі іноземних громадян
*
Блінкен: Китай прагне стати "домінуючою державою" у світі
Держсекретар попередив про глобальні наслідки в разі кризи навколо Тайваню
*
США попередили про плани Китаю домінувати в інформаційному просторі
У Держдепартаменті заявили, що зусилля Китаю з маніпулювання інформацією вийшли за рамки кампаній, присвячених окремим подіям або тематиці
*
Майбутнє російської ПВК «Вагнер» та її подальша роль у війні РФ проти України залишаються невизначеними, однак це угруповання продовжує дестабілізувати ситуацію в окремих країнах Африки - Білий дім
*
Блінкен зустрівся з міністром закордонних справ Індії на тлі конфлікту Індії та Канади
Раніше Оттава звинуватила уряд Індії в причетності до вбивства сикхського активіста
*
Мінфін Британії: Ефективність обмеження цін на російську нафту потрібно перевірити
Велика Британія пропонує G7 встановити нову граничну ціну на російську нафту морського походження, аби санкцій були ефективними
*
Путін втратив контроль над війною, яку розпочав — начальник Штабу оборони Великої Британії
Україна утримує ініціативу у бойових діях, а Росія втратила контроль над війною, яку сама ж і розпочала. Про це заявив у четвер, 28 вересня, під час візиту до Києва начальник Штабу оборони Великої Британії адмірал Тоні Радакін, слова якого приводить пресреліз на сайті британського уряду.
«Нещодавні удари по Чорноморському флоту — ще один приклад того, як Україна утримує ініціативу. Путін втратив контроль над війною, яку він розпочав», — сказав Радакін.
За словами Радакіна, під час візиту він обговорював нові зобов’язання щодо військової допомоги, які були взяті в Рамштайні минулого тижня. Ці зобов’язання, на думку адмірала, допоможуть зміцнити та витримати стійкість України протягом зими та після неї.
«Цей візит разом із моїми візитами влітку зміцнили моє переконання, що Україна переможе. Велика Британія залишатиметься з нею на кожному кроці», — додав Радакін.
На початку вересня начальник штабу оборони Великої Британії висловив упевненість, що «Україна виграє, а Росія програє».
*
У Британії невідомі спиляли одне з найвідоміших дерев країни — його показали у фільмі 1991 року «Робін Гуд: Принц злодіїв», пише The Guardian.
Поліція розпочала розслідування, щоб знайти того, хто зрубав дерево Sycamore Gap (воно росло в невеликій ущелині між двома пагорбами) біля стіни Адріана у Нортумберленді.
Найімовірніше, дерево розпиляли бензопилою.
У 2016 році дерево навіть отримало нагороду «Дерево року» Британії. Місцеві мешканці та підприємці були спантеличені новиною, адже до цього дерева приїздило чимало туристів.
*
Єврокомісія оголосила про початок перехідного періоду в застосуванні Механізму уточнення граничних показників вуглецю (CBAM), який запроваджує «вуглецевий» податок на товари, що надходять до ЄС із третіх країн
*
Якщо жителі Німеччини наразі допомагають українцям протистояти агресії РФ з альтруїстичних міркувань, то згодом вони побачать, що вільна мирна Україна в складі ЄС відповідає їхнім цілком прагматичним інтересам.
Таку думку висловив депутат Бундестагу, голова німецько-української парламентської групи Робін Вагенер під час дискусії у рамках «Київського діалогу».
«Ми підтримуємо Україну, тому що більшість людей розуміє, хто в цій війні агресор і на кого напали, хто є жертвами жахливих воєнних злочинів… З альтруїстичних міркувань Німеччина міцно стоїть на боці України. Але досі ще не вистачає розуміння, що перемога України є в нашому власному безпековому інтересі», - зазначив парламентарій.
Згодом у ФРН прийде усвідомлення і такого «раціонального інтересу» - що членство України в Євросоюзі надасть великі шанси для німецького бізнесу, зокрема в галузі чистої енергії, зауважив «зелений» політик. При цьому він застеріг, що немає «прискореного треку» на шляху до вступу України в ЄС. Швидке отримання статусу, навіть якби таке сталося, було би поганим як для ЄС, так і для самої України.
Отже, «втома» від війни, від України, за словами Вагенера, «не є альтернативою», якщо раціонально дивитися на ці речі. «Треба зрозуміти, що немає альтернативи сильній Україні», - підкреслив він.
Своєю чергою державний секретар МЗС ФРН Тобіас Лінднер акцентував на важливості не втрачати погляд на майбутнє під час війни. «Немає чіткої лінії розмежування між війною і відбудовою. Відбудова буде не після перемоги, вона вже відбувається», - сказав дипломат. Він нагадав, що наступного року в Берліні відбудеться конференція з відбудови.
Лінднер віддав належне Україні, яка попри війну проводить реформи, та відзначив роль у цьому громадянського суспільства, яке має продовжувати вимагати від уряду рішучих реформ і прозорості.
«Україна може покластися на нас. Зараз ідеться про постачання зброї. Але також в питанні наближення до ЄС», - заявив держсекретар німецького МЗС.
«Ми можемо покластися на Німеччину», - наголосив своєю чергою посол України у ФРН Олексій Макеєв. Він погодився з тим, що громадянське суспільство, яке влаштовує владі подекуди «холодний душ», відіграватиме провідну роль у відбудові країни.
«Саме унікальна синергія Української держави і громадянського суспільства веде нас до Перемоги, наближає до членства в ЄС і НАТО», - сказав дипломат.
Макеєв зазначив, що Україна та ФРН рухаються спільним шляхом до спільної перемоги. Наразі йдеться про постачання зброї, але й в питанні відбудови Німеччина гратиме провідну роль, переконаний посол, який був учасником найпершого «Київського діалогу» у 2005 році.
Те, що німецький бізнес зацікавлений, підтвердив і керуючий директор Німецько-української промислово-торговельної палати Райнер Перау.
«Ніколи до мене не зверталося так багато бізнесменів, зацікавлених у відбудові, як останнім часом. Вони бачать нові перспективи в Україні, великий потенціал співробітництва. Ми формуємо зараз Команду відновлення, до якої увійдуть спеціалісти з різних сфер», - поінформував він. При цьому Перау зауважив, що для того, аби насправді серйозні інвестиції зайшли, потрібно верховенство права, що також є вимогою на шляху до ЄС.
Дводенна конференція відбулася 28-29 вересня в берлінському офісі Фонду Конрада Аденауера за участі німецьких і українських політиків, дипломатів, експертів, представників громадянського суспільства.
*
Глави держав Центральної Азії і канцлер ФРН погоджуються з необхідністю дотримуватися принципів поваги суверенітету та територіальної цілісності всіх країн
*
Вищий суд міста Ниш у Сербії засудив ексначальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова до одного року позбавлення волі за обвинуваченням у відмиванні грошей
*
7 країн EC поповнять запас артснарядів у рамках програми з надання допомоги Україні
Замовлення розміщені за контрактами, погодженими Європейським оборонним агентством (EDA). Вони стосуються 155-мм артилерійських снарядів - критично важливого виду боєприпасів у війні в Україні. Досі оборонні закупівлі були, в основному, прерогативою окремих урядів 27 країн-членів НАТО
*
Нідерландська компанія передала прикордонникам шість потужних позашляховиків Toyota Land Cruiser для оперативної евакуації поранених
*
Кабінет Міністрів схвалив залучення гранту на бюджетну підтримку від Міжнародного банку реконструкції та розвитку і Міжнародної асоціації розвитку у розмірі 150 млн доларів для реалізації проєкту «Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей (НОРЕ)»
*
Південна Корея разом з американським агентством USAID оголосили про виділення додаткової допомоги в розмірі $5 мільйонів на закупівлю добрив для українського аграрного сектора
*
АТ «Укрзалізниця» та компанія DAI Global LLC підписали меморандум щодо реалізації проєкту міжнародної технічної допомоги «Економічна підтримка України», що фінансується USAID, який передбачає розвиток експорту українського зерна залізничним транспортом
*
Частка непрацюючих кредитів у банківському секторі станом на 1 вересня 2023 року становила 38,5%, що на 0,8 в.п. нижче показника станом на 1 серпня
*
У Чернівцях провели українсько-латвійський бізнес-форум. На ньому представники бізнесу обох країн презентували свої можливості та шукали шляхи поглиблення співпраці між обома країнами
*
В Одесі відбулася зустріч співголів Міжурядової українсько-молдовської комісії з питань торгово-економічного співробітництва, де обговорили, зокрема, співпрацю в галузі агропромислового комплексу
*
Кабінет міністрів ухвалив рішення щодо запуску електронної системи безперервного професійного розвитку медиків
*
Кабінет міністрів ухвалив постанову про створення в Україні Державної служби у справах дітей, яка реалізовуватиме державну політику у сфері захисту прав дітей
*
Міністерство внутрішніх справ від 1 жовтня запускає телефонну «гарячу лінію» Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин
*
Національне агентство з питань запобігання корупції на час переговорів призупиняє статус п'яти грецьких компаній-перевізників та угорського OTP Bank у переліку міжнародних спонсорів війни
*
Голова Національного дослідницького центру "Курчатовський інститут" Михайло Ковальчук запропонував випробувати ядерну зброю на Новій Землі, щоб "налякати Захід".
За словами Ковальчука, дії західних країн щодо Росії стають "дедалі агресивнішими". Він нагадав, що 1961 року СРСР у відповідь на агресивну риторику США випробував найпотужнішу в історії термоядерну "Цар-бомбу" потужністю понад 50 мегатонн. "Після чого американці відразу стали домовлятися, миттєво", - сказав Ковальчук.
"Ось зараз точно така ж ситуація. Досить провести випробування на Новій Землі... Один разок хоча б. І все стане на свої місця", - додав глава "Курчатовського інституту". Його слова наводить РІА "Новости".
У лютому президент Росії Володимир Путін у посланні Федеральним зборам доручив забезпечити готовність полігону на Новій Землі до випробування російської ядерної зброї, якщо США проведуть його першими.
Путін також оголосив, що Росія припиняє свою участь у договорі про стратегічні наступальні озброєння. У відповідь держсекретар США Ентоні Блінкен назвав рішення Росії про припинення участі в договорі "глибоко сумним і безвідповідальним".
Міністр оборони Росії Сергій Шойгу і глава "Росатому" Олексій Лихачов у серпні здійснили обліт Центрального полігону Росії на Новій Землі, на якому з 1954 по 1990 рік СРСР підривав ядерну зброю.
Випробування "Цар-бомби" на Новій Землі відбулися 30 жовтня 1961 року. Руйнівна сила бомби була в кілька тисяч разів більшою, ніж у американського "Малюка", скинутого на Хіросіму в 1945 році. Вибухова хвиля обійшла Землю тричі. США проводили подібні ядерні випробування в 1950-х роках. Останні ядерні випробування в СРСР відбулися 1990 року, США - 1992-го.
Михайло Ковальчук брат глави банку "Россия" Юрія Ковальчука, близький друг президента Росії. Михайла Ковальчука називають одним з ідеологів війни з Україною.
Днями телеканал CNN з посиланням на супутникові знімки повідомив, що Росія приблизно з лютого минулого року займається реконструкцією ядерного полігону на архіпелазі Нова Земля в Північному Льодовитому океані. Судячи зі знімків, у період із 2021 до 2023 року на архіпелаг прибували кораблі й транспортні контейнери, проривалися тунелі в горах, а взимку розчищали дороги.
Модернізацією ядерних полігонів, за даними CNN, також займаються Сполучені Штати і Китай.
*
Путін доручив екс-голові штабу ПВК "Вагнер" створити загони добровольців
Уряд США оголосив ПВК "Вагнер" транснаціональною злочинною організацією
*
День анексії українських регіонів у Росії оголошено державним святом
*
Військовий уряд Буркіна-Фасо повідомив про спробу перевороту
Влада заявила, що ймовірних учасників заарештовано
*
Державне відомство Росавіація рекомендувало кільком російським авіакомпаніям не літати за кордон літаками Державної транспортної лізингової компанії (ГТЛК), яка перебуває під санкціями США та Євросоюзу через ризик арешту
*
Файного дня і Перемоги нам всім