"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав позбавити росію місця постійного члена в Радбезі ООН через численні воєнні злочини
*
Станом на 18 жовтня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 15 956 жертв серед цивільних осіб: 6 322 загиблі та 9 634 поранені.
Заступниця Генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Дікарло також зазначила, що загинули щонайменше 397 дітей.
Фактичні цифри жертв, імовірно, значно вищі, додала вона.
*
ООН передасть Україні засоби для розмінування
*
Деніз Браун, постійна координаторка системи ООН в Україні, розповіла в інтервʼю Голосу Америки, що гуманітарні організації не мають доступу до мільйонів людей у непідконтрольних уряду районах які, ймовірно, потребують допомоги з наближенням зими.
*
Литовський суддя Дайнюс Жалімас, колишній глава Конституційного суду Литви (2014-2020) та декан факультету права Університету Вітаутаса Магнуса, вважає, що за наявності політичної волі є шлях відсторонити Росію від голосувань у Раді безпеки ООН в обхід її вето.
Про це він заявив на конференції "Міжнародне право проти геноциду", яку проводить у Берліні Центр ліберальної сучасності (LibMod).
Жалімас нагадав, що є потреба подолати проблему щодо покарання Росії за геноцид, пов’язану з правом Росії накладати вето на рішення Ради безпеки ООН. Однак, на його думку, світова спільнота має швидкий шлях відсторонення Росії від голосувань у Радбезі.
"Будь-які зміни (у роботі Радбезу) мають схвалювати постійні члени ООН, тобто включаючи РФ - тобто цього не буде. Але є й інші шляхи, щодо яких вже є прецеденти в ООН", - запевнив він.
У якості першого варіанта дій він назвав так званий "китайський прецедент", за яким свого часу місце в РБ ООН перейшло від уряду Тайваню до материкового Китаю. Детально про це читайте у статті "Як позбавити агресора права вето у Раді безпеки, і не тільки". Однак, на переконання литовського судді, є також інший варіант.
"Був другий випадок в історії ООН – це прецедент Південно-Африканської Республіки, коли Генасамблея ООН просто не визнала представників держави, яких спрямували до ООН, вирішивши, що вони не представляють народ (зокрема, через апартеїд)", - розповів Дайнюс Жалімас.
"І зараз питання в тому, щоб мати політичну волю вчинити з Росією так само. Фактично РФ можна викинути з ООН через невизнання її представників, тобто представників уряду, рішенням Генасамблеї", - наголосив литовець.
Український депутат, глава комітету у міжнародних правах Олександр Мережко, що брав участь у заході, наголосив, що Україна також вважає необхідним знайти шлях для позбавлення РФ її особливих повноважень у ООН. "Росія неналежно посіла своє місце в ООН і в Радбезі. Ми не визнаємо її членом ООН", - заявив депутат.
*
"Ми вже запросили експертів ООН відвідати Україну для того, щоб проінструктувати щодо перехопленого БПЛА іранського походження для того, щоб сприяти здійсненню Резолюції ради безпеки 2231", — розповів постійний представник України в ООН Сергій Кислиця.
Він також додав, що Україна закликає держави розглянути всі можливі кроки для того, щоб припинити подібні передачі БПЛА, ракет або звичайної зброї і повною мірою згодні з тим, що розслідування ООН має розпочатися прямо зараз.
"Ми вітаємо рішучу підтримку подібних кроків багатьма членами Ради Безпеки ООН", — сказав Кислиця.
*
У вінницьких «Прозорих офісах» запрацювало Агентство ООН. Фахівцям агентства за дорученням міського голови виділили по два робочих місця.
*
США розгорнули 2-у бригаду 101-ої десантної дивізії поряд з кордоном України у Румунії. 101-а десантна дивізія - одне з елітних ​з'єднань армії США, яке призначене для розгортання у мінімальний час. Армія США без зайвого анонсування перекинула та вже розгорнула у Румунії 2-у бригаду 101-ої десантної дивізії зі штатною кількістю у 4,7 тисячі осіб.
Відповідний сюжет був зняти американським каналом CBS, які отримали ексклюзивну можливість поспостерігати за тренуванням, яке проходить за декілька кілометрів від кордону з Україною.
Одразу слід зазначити, що 101-а десантна дивізія - одне з найбільш боєготових та елітних з'єднань армії США з мінімальним часом для перекидання та розгортання на будь-якому театрі військових дій строком до декількох діб.
У сюжеті прямо йдеться про те, що це перекидання пов'язано із загрозою з боку РФ, зокрема і плани Кремля 7-місячної давнини з прориву на Одесу та відрізанням України від Чорного моря. Також зазначається, що під час тренувань були відтворені ситуації з досвіду боїв ЗСУ з армією РФ, а окрім "легкої піхоти", перекинута й "важка техніка". Разом із американськими військовими аналогічне тренування проходить й армія Румунії.
Також у сюжеті є цікавий пасаж, що підрозділи 101-ої десантної дивізії США знаходяться у Румунії з метою захисту території НАТО, але у випадку "ескалації бойових дій або напад на НАТО вони повністю готові воювати на території України".
*
Обидві палати американського Конгресу обговорюють питання нового пакету військової допомоги для України.
Конгрес США працює над новим пакетом допомоги Україні на суму 50 млрд. доларів. Про це у п'ятницю, 21 жовтня, заявило видання Голос Америки з посиланням на коментар конгресмена-демократа Джима Кості.
За його словами, наразі в обох палатах Конгресу продовжуються переговори щодо розгляду нового пакету допомоги Україні.
ЗМІ зазначає, що розгляд питання має відбутися після виборів 8 листопада, але до того, як новий склад Конгресу розпочне роботу на початку січня.
"Ми повинні продовжувати. Саме тому переговори щодо наступного пакету фінансування життєво важливі, через нагальність та необхідність. І ми не знаємо, що трапиться. Вибори через 18 днів. Кевін Маккарті зробив заяви, які викликають занепокоєння", - пояснив Коста.
Зазначимо, що новий пакет оборонної допомоги США для України на 725 млн. доларів включає:
- ракети до систем HIMARS,
- десятки тисяч артилерійських снарядів,
- озброєння та техніку, необхідні для посилення можливостей ЗСУ.
У ЗСУ розповіли про успішне застосування німецької системи ППО IRIS-T
*
Троє членів комітету з розвідки Палати представників американського парламенту відвідали у п’ятницю Київ та побували на місцях атак іранських безпілотників.
Голова делегації конгресмен від Демократичної партії Джим Хаймс заявив, що візит був спрямований на демонстрацію солідарності з Україною, яка, за його словами, «бореться за демократію, доля якої турбує так багато людей у всьому світі».
«Ми всі відчували, що дуже важливо бути тут на двопартійній основі, щоб зробити безпомилкову заяву про те, що народ Сполучених Штатів і уряд Сполучених Штатів підтримують народ і уряд України», - додав він.
Своєю чергою, представник від Республіканської партії Майк Тернер, відповідаючи на запитання CNN, чи зміниться допомога США Україні, якщо республіканці отримають контроль над Палатою представників на проміжних виборах у листопаді, сказав, що «існує сильна двопартійна підтримка України, і вона триватиме».
Тернер також зазначив, що постачання американської зброї та розвідданих в Україну змінюватимуться зі зміною характеру загрози.
«Ми розглядаємо як протиповітряну оборону загалом, так і способи, за допомогою яких ми можемо здолати ці конкретні безпілотники. Але нам доведеться досягти цього разом. Наші цілі збігаються», - заявив він.
*
Російська державна ядерна корпорація "Росатом" заявила, що США фактично заблокували участь російських представників у конференції з ядерної енергетики у Вашингтоні, не видавши їм в'їзні візи.
"Росатом" і "Ростехнадзор" планували взяти участь у міністерській конференції Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) у Вашингтоні 26-28 жовтня, але досі не отримали віз.
*
Сполучені Штати можуть встановити верхню межу ціни на експорт російської нафти на рівні понад 60 доларів за барель – вище, ніж очікувалося раніше – аби вантажі не зникли з ринку
*
Джо Байден - Росія не повинна досягти успіху у війні проти України, тому що вона становить загрозу всьому Заходу.
Американський президент зазначив, що США витратили багато коштів на допомогу українцям
"Ми витратили багато грошей на допомогу українцям. Але це набагато більше, ніж про українців, це про НАТО, про Західну Європу. Це стосується забезпечення того, щоб президент Росії Володимир Путін не зміг досягти успіху", - сказав Байден.
*
Експрем’єр Британії Борис Джонсон заручився підтримкою понад 100 депутатів, що дозволяє йому вступити в змагання за лідерство у Консервативній партії
*
Колишній міністр фінансів Британії Ріші Сунак зміг заручитися підтримкою щонайменше 100 депутатів-консерваторів, що дозволяє йому змагатися за лідерство в Консервативній партії
*
Британська розвідка вважає, що завершення будівництва баржевого мосту поряд з пошкодженим Антонівським мостом у Херсоні надасть росіянам додаткові матеріальні і логістичні переваги
*
На думку міністра юстиції Німеччини Марко Бушмана, політика Ангели Меркель після анексії Криму значною мірою призвела до війни в Україні
*
Міністерство закордонних справ Естонії надало до Єврокомісії свої пропозиції щодо дев'ятого санкційного пакету заходів проти Росії та Білорусі, який готується, і хоче, щоб новий пакет швидко набув чинності
*
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок та міністерка оборони Крістіне Ламбрехт вимагають від міністра фінансів Крістіана Лінднера значно більше коштів на наступний рік для надання військової підтримки Україні
*
Вранці в суботу Росія атакувала Україну крилатими ракетами Х-101 та Калібр: 18 із них збила протиповітряна оборона
*
Фінська делегація 25 жовтня вирушить до Туреччини для обговорення питання про членство Фінляндії в НАТО
*
Канцлер Німеччини Олаф Шольц вбачає довгострокове завдання для світової спільноти у відновленні України після завершення агресивної війни Росії
*
Ідея скасування актів виконаних робіт та заміна на е-інвойс вже перетворилася на зареєстрований у Раді законопроєкт
*
До Верховної ради внесли проєкт постанови про визнання Білорусі тимчасово окупованою країною
*
Українська енергосистема піддалася масштабним атакам країни-терориста, через що критична інфраструктура працює на межі власних можливостей
*
Прокурори Офісу Генерального прокурора забезпечили передачу дев’яти суден, якими володіли російські фірми, від АРМА в управління українському підприємству
*
Іран засудив заклик до розслідування ООН використання Росією його безпілотників проти України
*
22-річний син Михайла Фрідмана Олександр Ожельський назвав несправедливими санкції, які запровадили щодо нього, оскільки він покинув РФ 24 лютого, брав участь у проукраїнських мітингах і вважає себе українцем
*
В ISW назвали цілі РФ в операції з підриву Каховської ГЕС
Підривом греблі гідроелектростанції окупанти можуть прикрити свій відступ та створити буферну зону на Херсонщині.
*
Файного дня всім