"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
У Європі перебувають понад 4,4 млн біженців із України – ООН
*
США та Албанія зберуть неофіційне засідання Ради безпеки ООН у середу, 2 листопада, для обговорення протестів в Ірані, що спалахнули після смерті жінки, затриманої за неправильне носіння хіджабу
*
На церемонію нагородження Нобелівської премії не запрошуватимуть посла Ірану
*
Джапарова: Санкції проти російських медіа – найкраще рішення для захисту суспільств
*
Перші процеси у МКС проти воєнних злочинців можуть початися ще цього року – єврокомісар
*
Джо Байден особисто візьме участь у саміті G20 в Індонезії - Білий дім
*
Поліція арештувала нападника на чоловіка Ненсі Пелосі, він виявився прихильником Дональда Трампа
*
Викритий російський шпигун з Норвегії роками вивчав в Канаді питання безпеки
*
Канада надасть стипендії та допомогу в працевлаштуванні двом десяткам українських науковців, які були змушені покинути Україну через російське вторгнення.
Про це повідомили в офісі прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо.
"Щоб пом'якшити руйнівний вплив російського вторгнення на українські інновації, знання та таланти, прем'єр-міністр оголосив про створення Канадсько-українського наукового партнерства, в рамках якого працювати й жити в Канаді будуть запрошені 20 науковців з України", - заявили в Трюдо.
Зазначається, що ця ініціатива допоможе Україні зберегти та відбудувати свої наукові та дослідницькі можливості. "Канадсько-українське наукове партнерство відкрите для науковців та аспірантів, які виїхали або виїжджають з України через російське вторгнення. Йдеться про висококваліфікованих осіб, які мають досвід у галузі природних ресурсів, та студентів, які бажають перевестися до канадських академічних установ для продовження своїх досліджень", - пояснили в офісі прем'єр-міністра Канади.
*
Міністерство оборони Британії заявило у суботу, що міністерство оборони Росії вдається до неправдивих заяв епічного масштабу, аби відволікти від свого катастрофічного вторгнення в Україну
*
Британська розвідка вважає, що виїзд населення та вивезення останків Потьомкіна з Херсона передують намірам Росії прискорити вихід із цього району
*
Олаф Шольц наступного тижня летить до Китаю - говоритиме й про Україну
*
Резерви Центробанку РФ можна було б тримати "замороженими", поки Росія добровільно не погодиться на відбудову України.
Про це заявив єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс.
За його словами, Євросоюз заморозив російські активи на суму понад 17 мільярдів євро у рамках санкцій проти Росії за вторгнення в Україну.
"Наразі активи 90 осіб були заморожені, понад 17 мільярдів євро в семи країнах-членах, у тому числі 2,2 мільярда євро в Німеччині", - сказав він медіагрупі видань Funke.
ЄС затвердив вісім пакетів санкцій з початку російської війни проти України вісім місяців тому. Українські політики неодноразово вимагали використати заморожені активи для відновлення країни після війни.
"Якщо ЄС конфіскує гроші, які надходять від кримінального бізнесу, їх можна направити в компенсаційний фонд для України. Однак ця сума далеко не достатня для фінансування реконструкції", - вважає єврокомісар.
За його словами, в рамках західних санкцій також заморожено 300 мільярдів євро з валютних резервів російського Центробанку.
"З моєї точки зору, ці 300 мільярдів євро принаймні можна зберегти як гарантію, поки Росія добровільно не візьме участь у відбудові України", - сказав Рейндерс.
Зараз у різних країнах світу заморожено російських активів на суму близько 500 мільярдів доларів США: це кошти, нерухомість та інше майно приватних осіб, здебільшого російських олігархів, а також золотовалютні резерви Центробанку РФ за кордоном.
*
Представники Грузії, Азербайджану, Угорщини та Румунії найближчим часом досягнуть угоди про постачання електроенергії до ЄС
*
Словенія направила другу велику партію озброєння Україні, передавши нашій державі 28 танків М-55S
*
У Литві триває ремонт самохідних артилерійських установок Panzerhaubitze 2000 (PzH2000), які були пошкоджені в Україні - балтійська держава відремонтує щонайменше 12 установок
*
Українські військові збили ракету «Іскандер-К», що летіла в напрямку Запоріжжя
*
У Бердянську чути вибухи - міськрада
*
Військовослужбовці Військово-Морських сил ЗСУ з 22 по 28 жовтня знищили 70 загарбників, дев'ять танків і гелікоптер
*
На півдні бійці Десантно-штурмових військ Збройних сил України знищили ворожий розрахунок 120-міліметрового міномета, особовий склад та боєкомплект російських загарбників
*
Бійці спецпідрозділу "Хорт" ліквідували заступника начальника штабу приватної військової кампанії "Вагнера"
*
Міжнародний валютний фонд (МВФ) наразі перебуває в переговорах із Україною, проте до появи визначеності з грошовою програмою пропонує підтримувати країну, яка потребує значних обсягів фінансування, через спеціально створений та адміністрований Фондом рахунок, повідомила директор-розпорядник МВФ Кристаліна Георгієва.
"Ми маємо рахунок, що адмініструється Фондом, через який кошти можуть бути спрямовані для таких виплат Україні. На сьогодні ми виплатили $2,2 млрд з цього адміністрованого рахунку Фонду", – сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна" у відповідь на запитання про можливості покриття дефіциту держбюджету України у 2023 році, що оцінюється Києвом у $38 млрд без грошової програми з МВФ.
"З точки зору ресурсів фонду – це лише початок (early days). Зараз ми взаємодіємо з урядом, і наступного місяця ми працюватимемо над тим, щоб побачити, на якому етапі, на яких умовах та в якому розмірі потрібно фінансувати", – додала Георгієва у кулуарах міжнародної експертної конференції у Берліні, що відбулася 25 жовтня.
Вона нагадала, що у 2022 році безпосередньо Фонд направив Україні $2,7 млрд екстреного фінансування.
Виступаючи на конференції, глава МВФ вказала, що, за поточними оцінками Фонду, щомісячні потреби України у фінансуванні в 2023 році в кращому разі становитимуть близько $3 млрд, проте з урахуванням додаткового фінансування закупівлі газу та ремонту критичної інфраструктури швидко досягнуть $4 млрд.
"Нещодавні ракетні атаки… не лише підтверджують правильність цих оцінок, а й змушують нас розглядати верхню межу $5 млрд", – додала вона.
Георгієва додала, що формування політики в умовах війни неймовірно складне, тому має бути ще багато роботи.
"Наш наступний крок - працювати з українською владою над підготовкою до Програмного моніторингу за участю ради директорів (PMB). Це допоможе встановити макроекономічні рамки та ключові короткострокові політики для України зараз... PMB допоможе каталізувати терміново необхідну підтримку з боку донорів і прокладе шлях до кінцевого переходу до повноцінної програми МВФ", – наголосила директор-розпорядник.
На конференції вона також висловила сподівання, що перше засідання ініційованої Україною Координаційної платформи – для фінансово-економічної координації з метою встановлення пріоритетів, обміну інформацією, забезпечення фінансування та обговорення макроекономічних змін, політики та прогнозів – відбудеться якнайшвидше та збере як двосторонніх донорів України, так і міжнародні фінансові інститути та національні агенції розвитку.
*
Світовий банк (СБ) заснував новий траст-фонд з метою першочергового відновлення України – Ukraine Recovery Trust Fund (URTF) та розпочав структурування перших трьох проєктів для фінансування через цей фонд, повідомив заступник виконавчого директора від України до СБ Роман Качур агентству "Інтерфакс-Україна".
"URTF - це, фактично, платформа, на яку донори можуть внести кошти. Світовий банк структурує проєкти з пакета першочергового відновлення. Зараз перші три проєкти, які готуються, - щодо житла, інфраструктурі та закладів охорони здоров'я", - повідомив він у кулуарах Міжнародної експертної конференції з відновлення України, що відбулася днями в Берліні.
"Вони будуть підготовлені, структуровані десь на початку грудня, і одразу розпочнеться їхнє фінансування в міру наявних коштів донорів. Зараз Голландія, Норвегія, Іспанія вже заявили, що вони внесуть грантові кошти до цих донорських фондів, і Світовий банк також внесе свої кошти і фінансуватиме ці проєкти", – додав Качур.
Він зазначив, що ці структуровані проєкти – на велику суму, ніж є зараз, і вони будуть відкриті для інших донорів у міру того, як ці донори з'являтимуться і приєднаються до фінансування.
Заступник виконавчого директора СБ нагадав, що до цієї миті Світовий банк працював з Україною за проектом PEACE (Public Expenditures for Administrative Capacity Endurance) – для фінансування поточних витрат, переважно на заробітні плати, а зараз створюється подібна інфраструктура для проєктів відновлення.
Качур зазначив, що фактично PEACE був основним проєктом для фінансування зарплат із червня цього року: усі зарплати у публічному секторі – лікарям, вчителям, державним службовцям – на 100% фінансуються через PEACE.
"І так заплановано до кінця року і, я сподіваюся, що цей проєкт буде продовжений і працюватиме і наступного року. Він добре себе показав цього року: не було затримок із виплатою зарплат жодного місяця, вони повністю профінансовані до кінця року з тими зобов'язаннями, які донори вже на себе взяли", – наголосив заступник виконавчого директора СБ.
Говорячи про проєкти відновлення, Качур нагадав про здійснену СБ оцінку збитків України від війни – Rapid Damage and Needs Assessment –$349 млрд лише за період із кінця з лютого до 1 червня.
"Зараз оновлюємо (оцінку). Ми не знаємо ще скільки, але це буде в рази більше. І під цю оцінку збитків, під напрями, які там описані, створюється ця інфраструктура траст-фондів. І зараз ми ідентифікуємо конкретні проєкти, оскільки $349 млрд – це колосальна сума, її неможливо швидко перетравити ні з українського боку, ні у донорів немає такої суми коштів", – зазначив він.
Заступник виконавчого директора наголосив, що дуже важливо дати зараз практичний результат – невеликі проєкти, які мають результат уже зараз та підйомні для донорів.
Говорячи про найбільш пріоритетні витрати на відновлення в $17 млрд, про які заявляв СБ і уряд України, і вплив на них останніх масштабних обстрілів енергоінфраструктури, Качур зазначив, що пріоритезація цих $17 млрд може змінюватися.
"Якщо раніше говорили, що закупівля газу - найперше завдання, і в наших розрахунках ціна (газу) три місяці була $2-3 тис. за тисячу кубів, то зараз виважена ціна - $900, а окремі трейдери пропонують по $700 за тисячу кубометрів. Тому потреба зменшилася, але зросла в енергетиці. Треба швидко реагувати і використовувати кошти там, де вони найбільш необхідні", – навів приклад представник СБ.
Він не зміг спрогнозувати, яку суму з цих $17 млрд буде надано через URTF. "Це залежить від того, які ресурси будуть у донорів. Якщо грантові кошти – то це траст-фонд, якщо це будуть кредитні кошти, то це не буде траст-фонд, але, швидше за все, проєкти, на які використовуватимуться ці кошти, будуть структуровані банком", – пояснив Качур.
За його словами, зараз серед усіх донорів СБ має найбільшу здатність готувати такі проєкти: найбільше досвіду, персоналу, який працює з Україною, зв'язків з урядом на горизонтальному рівні – з кожним міністерством.
"Я оцінюю, що вони будуть локомотивом з підготовки проєктів для майбутніх донорів. Ми ж сьогодні чули, що всі донори наголошують на важливості механізмів звітності, процедур проведення закупівель, стандартів ESG. Вони не готові давати кошти в структури, де вони будуть витрачатимуться не за загальноприйнятими у цих країнах принципами", – зазначив заступник виконавчого директора СБ.
*
Американська програма USAID з аграрного та сільського розвитку має намір відібрати дві організації водокористувачів (ОВП) в Одеській та Черкаській областях для реалізації двох пілотних проєктів із відновлення або модернізації зрошувальних систем.
Як повідомляється на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України у середу, до 30 листопада USAID приймає від ОВП концепції проєктів на отримання субгрантів. За підсумками їхніх розглядів переможцям конкурсу буде виділено до 36,6 млн грн (до 18,3 млн грн на один субгрант однієї організації водокористувачів).
"Метою цих субгрантів є просування процесу земельної реформи, сприяння інноваціям у зрошенні, розширення прав та можливостей земле- та водокористувачів, допомога їм при введенні сучасного зрошення через впровадження нових технологій та автоматизацію зрошення, закупівлю та встановлення енерго- та водозбережного обладнання для скорочення втрат води , зменшення споживання енергії та збереження родючості ґрунту", - зазначається у повідомленні відомства.
Мінагрополітики уточнило, що Одеську та Черкаську області відібрано для пілотних проєктів, оскільки в них не точаться бойові дії з російськими окупантами, проте зрошувальні системи на цих територіях потребують відновлення чи модернізації.
*
"Нафтогаз" розраховує додатково видобувати близько 0,5 млн куб. м газу на добу на деокупованих територіях
*
Нацбанк прогнозує спад ВВП України у IV кв.-2022 на 35,6%
*
НБУ розробив альтернативний сценарій макропрогнозу на випадок затягування війни до середини 2024 року
*
НБУ прогнозує поступове скорочення дефіциту бюджету без урахування грантів до 12% ВВП у 2024 році
*
Агентство S&P підтвердило рейтинг Києва "ССС+" зі стабільним прогнозом
*
ENTSO-E підтверджує постачання в Україну зі Словаччини 15 МВт-год електроенергії в суботу
*
Український трейдер електроенергії ТОВ "ЕРУ Трейдинг" також вийшов на здійснення тестового постачання електроенергії зі Словаччини
*
Дорожники у вересні-жовтні розчистили 444 км доріг у Харківській області, у пріоритеті роботи поблизу Ізюма, Куп'янська та Балаклії
*
McDonald's відновлює роботу в Житомирі та в чотирьох ресторанах у столичному регіоні
*
Ціни на нові квартири в Україні зростають до 20% у жовтні, незважаючи на активні обстріли інфраструктури - "ЛУН"
*
АТ "Укрзалізниця" з 5 листопада запустить культовий "Потяг до перемоги" за маршрутом № 351/352 Київ – Кишинів (Молдова)
*
Міністерство оборони держави-терориста заявило, що військові ВМС Британії підірвали газопровід "Північний потік-1" і "Північний потік-2" минулого місяця
*
Росія заявила, що зупиняє участь у реалізації "зернової угоди" нібито через "теракт" у Севастопольській бухті в суботу вранці
*
Затриманий у жовтні співробітник норвезького Арктичного університету Тромсе, який називав себе професором із Бразилії Жозе Ассіса Джіаммаріа, насправді є громадянином Росії Михайлом Мікушиним, кадровим офіцером ГРУ
*
Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що готовий на тристоронній зустрічі в Сочі 31 жовтня підписати документ про продовження терміну перебування в Нагірному Карабаху російських "миротворців"
*
Файного дня всім