"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Головна проблема ООН – право вето в Радбезі і те, що його використовує росія, аби захистити дуже вузькі національні інтереси.
Про це посол ЄС в ООН Улоф Скоог сказав в інтерв’ю Голосу Америки Українською.
Посол зазначив, що представляє ЄС в ООН, але не буде захищати ООН з усіма її недоліками та проблемами, одна з них те, що право вето має така країна, як росія.
“Це, звичайно, недолік системи. Але ми повинні робити найкраще, використовуючи те, що маємо.
ООН самостійно не зможете вирішити ситуацію в Україні. Але може допомогти в комплексі з тим, що робить, наприклад ЄС: надання зброї, санкції проти росії… Тобто ми намагаємося просто мобілізувати усі механізми, які маємо”, - зазначив Скоог.
Відповідаючи на запитання щодо членства росії у Раді Безпеки ООН та заяву міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, що росія незаконно зайняла місце Радянського Союзу в Радбезі та ООН, він відповів, що розуміє українську позицію, яка полягає в тому, що росіяни незаконно отримали крісло.
“Але я не бачу реальних подальших кроків. Ми дуже критично ставилися до росії після війни в Грузії, анексії Криму в 2014 році, того, що вона зробила в Сирії. Ми засуджували один крок за іншим. Але ми маємо також визнати, що росія має постійне місце в Раді Безпеки. І ми просто намагаємося підвищити ціну відплати за те, що вона робить в Україні”, - сказав посол.
За його словами, якщо подивитися на країни-члени, можна побачити низку держав, які не представляють свій народ, бо вони не були обрані демократичним шляхом.
“І це недолік, бо ООН в цьому контексті не має критерію щодо членства. Але точно є попит на існування таких організацій, як ООН, де усі нації збираються разом, незалежно від того демократичні вони чи ні”, - сказав Скоог.
Він також наголосив, що президент рф путін повністю прорахувався у багатьох сферах, у тому числі щодо Європейського Союзу.
“Він не розумів, що своїми діями він створив багато єдності всередині ЄС. І незважаючи на те, що в Євросоюзі завжди є дискусія, перш ніж ми приймаємо кожен пакет санкцій, заходи, яких ми вживаємо проти росії, є надзвичайно потужними, особливо якщо враховувати їхню ціну для країн ЄС та бізнесу. Тому я не хочу вказувати на ту чи іншу країну, завжди будуть внутрішні дискусії, але те, що Європейському Союзу вдалося зробити в цьому напрямку досить дивовижно. Тому солідарність нашого населення в усіх країнах ЄС є дуже сильною, і я сподіваюся, що вона залишиться такою й надалі”, - підкреслив Скоог.
*
Заступник міністра фінансів США Воллі Адеємо обговорив із колегами з коаліції країн, які ввели обмеження цін на російську нафту, вже досягнутий прогрес та подальші санкції щодо нафтопродуктів із рф.
Про це повідомляє міністерство фінансів США.
«Зустріч продемонструвала єдність коаліції країн у питанні притягнення росії до відповідальності», - йдеться в повідомленні.
Заступники міністрів фінансів відзначили, що обмеження цін має дві мети - обмежити доходи росії від експорту нафти та стабілізувати світові постачання енергоресурсів.
Вони погодилися, що на нафтопродукти доцільно встановити дві різні граничні ціни: одну - на продукти, які продаються з надбавкою до ціни на сиру нафту (наприклад, дизельне пальне чи газойль), другу - на продукти, які торгуються нижче від вартості нафти (мазут).
Очікується, що перегляд граничних цін відбудеться в березні. Це дасть змогу врахувати зміни на світових ринках після запровадження обмежень на нафтопродукти.
Нагадаємо, 5 грудня набули чинності нафтові санкції ЄС проти росії. Гранична ціна на нафту і нафтопродукти та оливи, що походять або експортуються з рф, установлена на рівні 60 доларів США за барель. Вона буде переглядатися що два місяці задля реагування на розвиток ситуації на ринку і встановлюватиметься на рівні на 5% нижчому від середньоринкової ціни на російську нафту і нафтопродукти, розрахованої на основі даних Міжнародного енергетичного агентства.
G7 має намір встановити дві граничні ціни на російські нафтопродукти в лютому: одну - на нафтопродукти, що торгуються з надбавкою до сирої нафти, другу - на ті, що торгуються зі знижкою.
*
Американські високопосадовці радять Україні відкласти масштабний контрнаступ до того, як вона отримає надане США озброєння, а українські військові пройдуть навчання на ньому – про це повідомляє Reuters із посиланням на представника американського уряду.
За повідомленням, посадовець, спілкуючись із невеликою групою журналістів, заявив, що всі переговори Вашингтона з Україною щодо будь-якого контрнаступу відбувалися з акцентом на те, щоб українська влада приділяла достатньо часу передусім навчанню з використання отриманого обладнання.
«Американські чиновники вірять, що наступ буде більш успішним, якщо українці скористаються навчанням і значними поставками нової зброї», – цитує Reuters.
Крім того, за даними агентства, США вважають, що Україні варто зосередитися на підготовці, а не на обороні Бахмута, де наразі тривають найбільш запеклі бої. Таку ж думку представника американської влади наводить агентство AFP.
Міністр оборони США Ллойд Остін на зустрічі у форматі Рамштайн 20 січня заявив, що США мають вікно можливостей для підтримки України до того, як вона почне контрнаступ, «і це недовго».
*
У засновника криптобіржі FTX Бенкмана-Фріда можуть конфіскувати $700 млн
Кошти в такому разі підуть на виплати ошуканим клієнтам
*
Експрезидент СКУ Евген Чолій закликав захід невідкладно надати Україні всю необхідну зброю
*
На лінії фронту російсько-української війни склалася ситуація, коли сторони спроможні тільки утримувати свої позиції, і лише в районі Бахмута зберігається імовірність обмеженого просування російських військ.
Про це йдеться у зведенні британської розвідки, опублікованому в суботу Міністерством оборони Великої Британії
Зазначається, що останніми днями найзапекліші бої точилися на трьох ділянках у Донецькій і Запорізькій областях.
При цьому на північному сході, біля Кремінної, Україна, ймовірно, досягла певних успіхів і ефективно захищалася від російських контратак.
На Бахмутському напрямку в Донецькій області російські сили та «вагнерівці», ймовірно, відновлювали свої позиції в місті Соледар після його захоплення на початку цього тижня, зазначається у зведенні.
На півдні, в Запорізькій області, обидві сторони зосередили значні сили та проводили артилерійські перестрілки й обмежені бойові сутички, але уникали будь-яких широкомасштабних наступальних зусиль.
*
«Всі розуміють, що Путін має програти» – посол України у Великій Британії Вадим Пристайко про надання ЗСУ західних танків
*
Британія передала Україні медобладнання та матеріали для лікарень
*
Уряд Великої Британії вживатиме заходів для скорочення залежності країни від тайванських напівпровідників через загрозу Китаю
*
У Британії засудили прихильника COVID-змови за планування терористичної атаки
*
Країни G7 та ЄС введуть два ліміти цін на нафтопродукти з РФ
*
Росія не змінить своїх планів після поразки в Україні – генерал НАТО
*
Україна задоволена результатами «Рамштайну» - Олексій Резніков
*
В уряді Молдови на тлі повномасштабної війни в Україні обговорюють можливість відійти від нейтрального статусу та вступити до НАТО.
Про це заявила президент Молдови Майя Санду
*
Естонія стане першою країною НАТО, що дасть для ЗСУ майже всі свої гаубиці
*
Оборонний бюджет Франції збільшать до 400 млрд євро
*
Німеччина озброїть Україну на €1 млрд. Головним пріоритетом для Німеччини стане передача Україні комплексів ППО та боєприпасів до них
*
Туреччина скасувала призначений на 27 січня візит міністра оборони Швеції Пала Джонсона до Анкари, після того як шведська влада надала дозвіл на проведення у Стокгольмі антитурецьких протестів
*
Чистий продаж НБУ цього тижня збільшився до $715 млн
*
USAID планує виділити $650 000 для формування підходу до поширення цифрового досвіду України
*
Кількість українців, які позитивно оцінюють розпад Радянського Союзу, зросла порівняно з 2020 роком – про це йдеться в результатах опитування Фонду «Демократичні ініціативи» Ілька Кучеріва, оприлюднених 20 січня.
За даними соціологів, до цієї події позитивно ставляться 73% респондентів, 12% оцінюють її негативно, 15% не визначилися.
«Ще у 2020 році «тужили» за СРСР близько 32%, а позитивно оцінювали розпад цього історичного утворення 49%. У Південному та Східному регіонах негативна оцінка розпаду СРСР переважала… Серед молодших респондентів на Півдні та Сході було дещо більше позитивних оцінок розпаду СРСР, а також багато тих, хто не мав однозначної думки. Серед старшого ж покоління у Південному та Східному регіонах туга за СРСР була невимовною», – порівнює Фонд.
*
ПВК «Вагнер» планує заробити $1 млрд на видобутку золота в Африці
*
Росіяни заміняють лікарів на окупованих територіях і лікують лише особовий склад своїх військ
Місцевим жителям окупанти забороняють приходити до лікарні
*
Окупанти не можуть запустити в роботу жоден енергоблок тимчасово окупованої ЗАЕС
росіяни продовжують зводити укріплення і будувати військові споруди навколо енергоблоків ЗАЕС
*
Тихої ночі всім