"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Глава МЗС Дмитро Кулеба в Хорватії зустрівся з новопризначеним міністром закордонних справ Північної Македонії Тимчо Муцунським – дипломати обговорили підготовку двосторонньої безпекової угоди
*
Глава МЗС Дмитро Кулеба у Хорватії провів зустріч з міністром закордонних справ Вірменії Араратом Мірзояном
*
Перемога України повинна передбачати не тільки відновлення кордонів чи притягнення агресора до відповідальності, а й створення реальності, в якій нова агресія стане неможливою - Дмитро Кулеба в Хорватії
*
Туреччину виключили із "сірого списку" Групи розробки фінансових заходів із запобігання відмиванню грошей (FATF)
*
У суботу у Мавританії розпочалися вибори президента, де чинний глава держави Мохамед Ульд Газуані змагається з шістьма суперниками
*
Колишній президент США, демократ Барак Обама став на захист президента Джо Байдена після критики, яка пролунала на його адресу після дебатів з Дональдом Трампом.
Обама у своєму дописі в соціальній мережі X, раніше відомій як Twitter, заявив, що перші президентські дебати не змінили його ставлення до виборів 2024 року.
"Погані вечори дебатів трапляються. Повірте, я знаю", – написав Обама, коментуючи виступ свого колишнього віцепрезидента Байдена.
"Але ці вибори – це вибір між тим, хто все життя боровся за простих людей, і тим, хто дбає лише про себе. Між тим, хто говорить правду, хто знає, що добре, а що погано, і донесе її до американського народу прямо – і тим, хто бреше крізь зуби заради власної вигоди.
Минула ніч цього не змінила, і саме тому так багато поставлено на карту в листопаді", – зазначив Барак Обама.
*
Чимало європейських політиків були вражені та приголомшені невдалим виступом Джо Байдена під час президентських дебатів у четвер.
Про це йдеться у публікації The Guardian.
Після перших президентських дебатів на американських виборах голоси відчаю лунали з усього основного політичного спектру в Європі, поруч із закликами ще інтенсивніше готуватися до другого приходу Дональда Трампа у Білий дім.
Гі Вергофстадт, депутат Європарламенту і колишній прем'єр-міністр Бельгії, заявив, що "американську демократію на наших очах вбиває геронтократія". Він мав на увазі форму державного управління, де влада належить особам, що за віком перевершують основний вік працездатного населення.
Німецький фахівець з питань зовнішньої політики ХДС Норберт Реттген заявив, що "ця ніч не буде забута".
Трамп позловтішався над поганим виступом Байдена на дебатах
"Демократи повинні переосмислити свій вибір. А Німеччина повинна повним ходом готуватися до невизначеного майбутнього. Якщо ми не візьмемо на себе відповідальність за європейську безпеку зараз, ніхто не візьме", – зазначи Реттген.
Міністр закордонних справ Польщі Радек Сікорський у своєму коментарі звернувся до історії. "Марк Аврелій був великим імператором, але він зіпсував свою спадкоємність, передавши естафету своєму бездарному синові Коммоду, згубне правління якого і поклало початок занепаду Риму", - зазначив Сікорський.
Карл Більдт, співголова аналітичного центру Європейської ради з міжнародних відносин і колишній прем'єр-міністр Швеції, сказав, що виступ Байдена був настільки поганим, що шість опублікованих попереджень його ради щодо зовнішньої політики Трампа "тепер є обов'язковими для прочитання".
Більдт сказав, переобрання Трампа цілком може підбадьорити популістські праві сили в Європі, щоб ще сильніше перешкоджати спільній політиці та ініціативам ЄС.
Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн з німецької ліберальної Вільної демократичної партії заявила в інтерв'ю Rheinische Post: "Той факт, що така людина, як Трамп, може знову стати президентом, оскільки демократи не в змозі виставити проти нього сильного кандидата, буде історичною трагедією, яку відчує весь світ".
В Італії колишній прем'єр-міністр Маттео Ренці сказав: "Джо Байден не може цього зробити (не може виграти вибори)". Він зауважив, що Байден з честю служив США й не заслуговує на безславний кінець, але "змінити коней – це обов'язок кожного".
*
60% виборців-респондентів свіжого опитування у США вважають, що президента Джо Байдена слід "точно" або "ймовірно" замінити як кандидата від Демократичної партії після його виступу на дебатах у четвер
*
Дональд Трамп вдруге виведе Сполучені Штати з Паризької кліматичної угоди, якщо переможе на президентських виборах у листопаді
*
AMD випускає FSR 3.1
*
Amazon найняв співзасновників стартапу штучного інтелекту Adept і частину його команди аби посилити свої позиції на ринку ШІ
*
Багатство Уоррена Баффета після його смерті перейде до благодійного фонду
*
Канадський урядовець заявив у суботу, що переглядає рішення трудової ради країни після несподіваного страйку авіакомпанії WestJet
*
Канада запровадила санкції проти ізраїльських екстремістів, груп поселенців за насильство проти палестинців
*
СКУ та Українсько-Американська Координаційна Рада підтримали українських атлетів напередодні Олімпіади 2024
*
Українські військові привітали колег зі Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії з Днем збройних сил Його Величності, який відзначається щорічно в останню суботу червня
*
У Великій Британії представники близько 20 країн НАТО, партнерів Альянсу та Європейського Союзу зібрались для аналізу та узагальнення досвіду проведення базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних сил України.
“Великий симпозіум проходив на одному із навчальних полігонів Великої Британії, де відбувається підготовка українських військовослужбовців у рамках операції “Інтерфлекс”, - ідеться у повідомленні.
У його роботі взяли участь інструктори, представники навчально-тренувальних операцій і програм з різних країн, які безпосередньо організовують, сприяють, логістично забезпечують та проводять підготовку українських військових як у Великій Британії, так й в країнах ЄС.
Зокрема представники Збройних сил Великої Британії та України представили і проаналізували дворічний досвід базової загальновійськової підготовки в рамках багатонаціональної навчальної операції “Інтерфлекс” на території Сполученого Королівства.
Також у контексті навчальної операції “Інтерфлекс” країни-учасники операції, зокрема Канада, Фінляндія, Данія, Швеція, Норвегія, Австралія, Нова Зеландія, Румунія, Литва, Нідерланди, Естонія, Косово обговорювали та ділились досвідом підготовки українських новобранців.
Крім того, країни-партнери, які є учасниками НАТО і Євросоюзу, поінформували про досвід з надання допомоги у навчанні українських військових у різних країнах Європи в межах місії ЄС з надання військової допомоги Україні.
Окремо представники ЗСУ поділилися необхідними спостереженнями для визначення можливих модифікацій поточної підготовки на основі їхнього реального бойового досвіду з російсько-української війни.
Зокрема українські військовослужбовці наголосили на тих змінах, які варто покращити та впровадити, щоб програма відповідала всім вимогам бойових дій в Україні.
Крім того, вони подякували за стабільний графік навчань, адже в Україні - постійні повітряні тривоги через обстріл Росією всієї української території, а якісна підготовка військових повинна бути безперервною.
У Генштабі відзначили, що всі учасники симпозіуму могли відвідати тренування українських військових в урбанізованій місцевості та нічні тренування в окопах.
Командир багатонаціональної навчальної операції “Інтерфлекс” полковник британської армії Джеймс Турстан підкреслив, що “всі країни стоять пліч-о-пліч разом з Україною в жорстокій боротьбі з ворогом. Як би Росія не намагалась нас роз’єднати, ми стоятимемо поруч з Україною до перемоги”.
Крім того, він зазначив, що операція “Інтерфлекс” є двостороннім навчанням для всіх учасників.
Під час заключного етапу симпозіуму командир Інтерфлексу також висловив вдячність українським представникам та країнам-партнерам, вручивши їм коїни як знак вдячності та поваги.
Операція “Інтерфлекс” - це навчальна програма, призначена для новобранців ЗСУ із невеликим або без попереднього військового досвіду.
Українські капелани проходять двотижневу підготовку у Великій Британії, де знайомляться з досвідом колег Королівської армії.
*
Члени ультраправої "Альтернативи для Німеччини" ("АдН") переобрали в суботу Тіно Хрупаллу і Алісу Вайдель на наступний дворічний термін співлідерами партії
*
У суботу поліція застосувала перцевий газ і кийки, щоб зупинити велику групу протестувальників, які зібралися перед початком з’їзду ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" ("АдН"), що починається в Ессені в суботу
*
Менш ніж через три місяці після широкої легалізації канабісу у Німеччині сенаторка з питань юстиції і захисту прав споживачів Берліна Фелор Баденберг поскаржилась на надмірне завантаження і без того перевантаженої системи правосуддя
*
Провідна урядова партія Естонії, Партія реформ, визначила свого кандидата у прем’єри, який повинен замінити на посаді Каю Каллас, що має стати наступною керівницею дипломатії Європейського Союзу
*
Успішний досвід України щодо знищення значної частини Чорноморського флоту РФ шляхом ефективного застосування морських дронів та інших технологій є предметом вивчення з боку країн НАТО у контексті розвитку сучасної тактики бойових дій на морі.
Це підтвердив у коментарі Укрінформу заступник командувача Об’єднаного командування сил НАТО у Норфолку (штат Вірджинія, США) контрадмірал Тімоті Генрі.
«Ми дивимось за межі теперішнього моменту, беремо уроки від того, що відбувається зараз, з реалій сьогодення, а також дивимося, куди нас можуть завести технології впродовж наступних трьох, п’яти, десяти років», - зауважив адмірал у відповідь на запитання, чи вивчають країни Альянсу бойовий досвід України в Чорному морі і як це може вплинути на майбутню тактику ведення бойових дій на морі взагалі.
Заступник командувача підкреслив, що Альянс уважно ставиться до передового досвіду в усіх регіонах, де відбувається збройне протистояння на морі. Це включає і тактику українських захисників у Чорному морі, і ситуацію в Червоному морі, і розвиток подій в Аденській затоці.
Адмірал також наголосив, що успіх НАТО й полягає в тому, що Альянс здатний спостерігати за розвитком подій та добре адаптуватися до змін.
У ГУР МО України наголосили, що завдяки ефективному застосуванню морських дронів ЗСУ змогли забезпечити перевагу в Чорному морі – попри те, що сили Чорноморського флоту Росії були набагато більшими.
*
Президент Польщі видав розпорядження щодо продовження терміну використання польських військових контингентів у Туреччині, Іраку та Латвії, а також ухвалив рішення щодо об’єднаних сил США, Великої Британії та Канади на території Польщі
*
Кабінет міністрів ухвалив Національну стратегію протимінної діяльності на період до 2033 року та Операційний план на її виконання на найближчі три роки
*
На фронті від початку доби сталося 78 бойових зіткнень з російськими загарбниками, найбільше на Покровському напрямку
*
США готує новий пакет військової допомоги для України – Reuters
Адміністрація Байдена заявить про це 1 липня, повідомляє агенція із посиланням на двох американських чиновників
*
Безпекові угоди: Україна отримуватиме $60 мільярдів щорічно протягом наступних 4 років
Україна підписала вже 20 безпекових угод із союзниками, зокрема з ЄС та США. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду 28 червня.
Згідно з цими угодами, в наступні 4 роки міжнародні партнери планують надавати Україні загальну військову підтримку на $60 млрд щорічно.
«Це унікальна історія, яка відкриває нові можливості для співпраці в оборонній сфері та дає основу для нашої майбутньої безпеки в мирний час», — зауважив Шмигаль.
Україна підписала з ЄС безпекову угоду з фінансовими зобов’язаннями. Документ, що має назву «Спільні безпекові зобов'язання між Європейським Союзом та Україною», суттєво відрізняється від двосторонніх безпекових угод України та держав-членів НАТО
*
Війська країни-агресора РФ просунулися на кількох напрямках фронту в Донецькій і Луганській областях, повідомляє DeepState
*
Від початку доби РФ нанесла 25 ударів КАБами по Донеччині та Луганщині
*
Пізно вночі з 28 на 29 червня Міжнародний валютний фонд оприлюднив оновлений меморандум з Україною, від виконання умов якого буде залежати подальша підтримка України - більшість умов виконано
*
У червні 2024 року до загального фонду державного бюджету надійшло 143,5 млрд грн податків, зборів та обов’язкових платежів, що на 12,3% більше від запланованого
*
Чистий продаж валюти НБУ скоротився другий тиждень поспіль - до $670,4 млн
*
Кабмін затвердив фінансову угоду між Україною та ЄС, яка регулює отримання грантової допомоги в рамках Ukraine Facility у розмірі 5,27 млрд євро протягом наступних чотирьох років. Підписання угоди планується на наступний тиждень
*
Україна та Організація Об'єднаних Націй з промислового розвитку (UNIDO) розпочали реалізацію Програми зеленого відновлення промисловості України на 2024-2028 роки
*
Україна у травні збільшила обсяги експорту мороженої яловичини, натомість поставки ВРХ живою вагою та охолодженої яловичини - зменшила
*
У 2024 році на аукціонах у Prozorro.Продажі реалізовано активів на 5,44 мільярда гривень
*
Україна планує продаж двох системно важливих банків - "Сенс банку" та "Укргазбанку". Міжнародно визнаного фінансового радника плануть призначити до вересня 2024 року
*
На сьогодні прогнозується імпорт 35 203 МВт-годин електроенергії
*
У компанії "ДТЕК Енерго" запевняють, що всі пошкоджені внаслідок війни електростанції підлягають відновленню, але на це можуть знадобитися роки
*
"Укренерго" заявило, що отримало нове високовольтне обладнання від Energy Community, яке допоможе у відновленні енергосистеми України після масованих російських ударів
*
Україна залишатиметься енергодефіцитною державою ще тривалий час – CEO Yasno
Прогнозувати ситуацію в енергосистемі наразі вкрай важко
*
Тривале знеструмлення унеможливлює стабільну роботу мобільних мереж – представник «Київстар»
Навантаження на мережі під час блекаутів зростає у 2,5 раза
*
У травні обсяг ІТ-експорту з України становив 560 млн дол, що 15 млн дол більше, ніж у квітні 2024 року
*
Падіння IT-сектору є відносним, якщо порівнювати зі зростаннями у 20% в попередні періоди – CEO Intellias
На думку Седлера, ситуацію не можна назвати «катастрофою»
*
Індустріальні парки матимуть особливу вагу у відновленні економіки після війни – засновник UFuture
На думку Василя Хмельницького, індустріальний парк – це «гіпермаркет для заводів»
*
Кабмін створить туристичний реєстр
*
Таскомбанк приєднався до програми «єОселя»
*
Міжнародні інвестори готові вкласти $500 млн у будівельну галузь України
*
У червні аграріям нарахували за травень компенсації за придбану українську сільськогосподарську техніку на 18,6 млн грн
*
У місті Чернівці відкрили перший в області ресторан мережі McDonald’s. Заклад також став першим відкритим у 2024 році
*
Група компаній Fozzy Group запустила проєкт із чайовими для працівників "Сільпо". Наразі проєкт масштабували у 95 магазинах
*
Програма з МВФ поповнилася маяками реформи митниці та переглядом "правок Лозового"
*
Українці просять переглянути Нацстратегію доходів
*
За добу російською армією в Україні були атаковані 110 населених пунктів та 129 об’єктів інфраструктури
*
На бойовому чергуванні в Чорному морі станом на 06:00 29 червня Росія тримає один військовий корабель, який є носієм крилатих ракет типу «Калібр»
*******
Всі, всі, всі на корабель
*
Рада ЄС 29 червня ухвалила санкції проти білоруської економіки, які покликані віддзеркалити деякі з обмежувальних заходів проти Росії і таким чином вирішити проблему обходу санкцій
Своїм рішенням Рада ЄС продовжує заборону на експорт товарів і технологій подвійного призначення та передових технологій, а також вводить додаткові обмеження на експорт товарів, які можуть сприяти зміцненню білоруського промислового потенціалу.
Також запроваджуються додаткові обмеження на експорт до Білорусі товарів і технологій для морської навігації та предметів розкоші.
Крім того, буде заборонено прямо чи опосередковано імпортувати, купувати чи передавати з Білорусі золото та діаманти, а також гелій, вугілля та мінеральні продукти, включаючи сиру нафту. Останній захід буде доповнений новою забороною на експорт товарів і технологій, придатних для використання в нафтопереробці та скрапленні природного газу.
Рада ЄС забороняє надання певних послуг Білорусі, її уряду, державним органам, корпораціям або агентствам, а також будь-якій фізичній або юридичній особі, що діє від їх імені або за їх вказівкою. Йдеться, зокрема, про бухгалтерські, архітектурні та інженерні послуги, послуги з реклами й маркетингових досліджень та інші.
Також Рада ЄС розширює заборону на перевезення товарів автомобільним транспортом територією ЄС причепами та напівпричепами, зареєстрованими в Білорусі, в тому числі при перевезенні вантажівками, зареєстрованими за межами Білорусі.
Сьогоднішнє рішення вимагає, щоб експортери з ЄС включали до своїх майбутніх контрактів так зване "застереження про відсутність Білорусі", яке забороняє реекспорт до Білорусі або реекспорт для використання в Білорусі важливих товарів і технологій, товарів військового призначення, вогнепальної зброї та боєприпасів.
З метою мінімізації ризику обходу санкцій ЄС заборонить транзит через територію Білорусі товарів і технологій подвійного призначення, товарів і технологій, які можуть сприяти військово-технічному посиленню Білорусі або розвитку її сектору оборони і безпеки, товарів, які можуть сприяти посиленню білоруських промислових потужностей.
Крім того, з метою протидії реекспорту товарів військового призначення, знайдених в Україні або критично важливих для розвитку російських військових систем, оператори ЄС, які продають такі товари до третіх країн, повинні будуть впровадити механізми належної обачності.
***
Глава угорського уряду Віктор Орбан, чия країна перебирає з 1 липня піврічне головування у Раді ЄС, заявив, що Європейський Союз занепадає, у той час як брюссельські посадовці нагадують йому комуністів
***
Глава угорського уряду Віктор Орбан опублікував статтю, у якій назвав "ганебним пактом" домовленість Європейської народної партії (ЄНП), соціал-демократів та лібералів про розподіл топ-посад у ЄС
***
Депутатка Європарламенту Маркета Грегорова повідомила, що чотири країни вимагають введення санкцій проти Грузії, зокрема – припинення візової лібералізації з країною.
Її заяву наводить портал SOVA.
Грегорова відзначила, що цими країнами є Естонія, Нідерланди, Чехія і Швеція.
За її словами, вони закликають до санкцій проти Грузії, а також до призупинення візової лібералізації у відповідь на ухвалення закону "про іноагентів".
Водночас депупатка відзначила, що у цих чотирьох держав немає підтримки більшості їхньої ідеї.
"Загалом мене турбує не тільки закон про "іноземних агентів", а й закон про зміни в Податковому кодексі, який фактично дасть змогу російським олігархам піти від санкцій. Таким чином, ці закони показують дуже тривожну тенденцію – те, що Грузія схиляється до Росії", – сказала євродепутатка.
Нагадаємо, у четвер саміт ЄС заявив про де-факто зупинку вступу Грузії в Євросоюз через "російський" закон про "іноагентів".
Раніше високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель підтвердив, що в Європейському Союзі підготували пропозиції заходів проти Грузії в разі її подальшого антидемократичного курсу.
Крім того, ПАРЄ закликала Грузію негайно скасувати скандальний закон про "іноагентів".
***
Дональд Трамп заявив, що якщо у США буде "розумний президент", то такі країни як Росія, Китай і КНДР перестануть бути ворогами Сполучених Штатів
***
Колишній президент США Дональд Трамп у п'ятницю зрадів поганому виступу свого конкурента на виборах Джо Байдена на президентских дебатах у четвер
***
Кремль заявляє про «провокації» з боку американських безпілотників над Чорним морем і готує відповідь
На росії вважають, що США за допомогою дронів ведуть розвідку та пошук цілей
***
Нерезиденти рекордно зменшили інвестиції в російські облігації, а Мінфін рф провалив план розміщення ОФП
Обсяг інвестицій нерезидентів у російські облігації федеральної позики (ОФП) у травні 2024 року зменшився ще на 2 мільярди рублів або на 0,1%, — до 1,39 трлн рублів. Про це пише російський Інтерфакс.
Водночас обсяг ринку ОФП у травні збільшився на 111 млрд рублів, чи 0,5%, — до 20,6 трлн рублів.
Відтак, частка інвестицій нерезидентів в ОФП на 1 червня становила 6,8% — це мінімальне значення з 1 липня 2012 року, тоді частка нерезидентів становила 6,5%.
У січні-травні 2024 обсяг інвестицій нерезидентів в ОФП впав на 91 млрд рублів, або на 6,1% (на початок року вони становили 1 трлн 483 млрд рублів), після зниження в 2023 році на 495 млрд рублів (на 25%).
Водночас Мінфін РФ виконав план надходжень коштів від розміщення облігацій внутрішньої федеральної позики (ОФП) у другому кварталі 2024 року лише на 50,6% — з три місяці вдалося розмістити цінні папери на 505,5 млрд рублів (без урахування додаткових розміщень після аукціонів 26 червня) при запланованому обсязі 1 трлн рублів.
Через це російський Мінфін збільшив квартальні плани щодо розміщення облігацій у третьому кварталі.
***
Microsoft повідомила більше як десять державних установ і державних університетів Техасу про те, що фінансовані Росією хакери отримали доступ до електронного листування між ними та компанією
***
Влада Китаю переконує жителів Тайваню в тому, що їхні поїздки на материк абсолютно безпечні, а кримінальне переслідування загрожує лише незначній кількості «затятих» прихильників незалежності острова в його керівництві
***
Хакери BO_Team спільно з ГУР атакували російські компанії, що підтримують війну
***
Розвідка США: Путін запропонував озброїти хуситів крилатими ракетами
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім