"СУПУТНИК ЯК СИМВОЛ ЗЕЛЕНІЗМУ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"СУПУТНИК ЯК СИМВОЛ ЗЕЛЕНІЗМУ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Пригадую, коли преса повідомила про остаточне рішення запустити в космос супутник "Січ-2-30", хтось з запеклих професійних шанувальників ЗЕ заявив, що запуск супутника буде істинним символом влади Володимира Зеленського. Як не дивно, шанувальники ЗЕ виявилися просто напрочуд праві.

Справді, все президентство Зеленського просто ідеально описуєтсья історією із супутником "Січ". Тільки не тою її версією, яку розносять "плюси" та "позитивні блогери", а реальною історією. Щойно сайт "Заборона" випустив розслідування по цьому супутникові, і все стало на місця.

Супутник цей просто морально і фізично старий. Створили його як аналог супутника "Січ" запущеного в космос 11 років тому - як раз коли покорителем космосу намагався стати Віктор Янукович. З підкоренням вийшло кепсько, супутник пропрацював півроку (замість обіцяних п'яти) і про нього поспішили забути.

Супутник "Січ-2-30" навіть морально давно застарів. В часи коли західні супутники видають роздільну здатність у 30 см, "Січ" не може видати роздільну здатність сильнішу за 7,8 метрів. Очевидно, єдиною причиною запуску цього технологічного динозавра був піар і тільки піар. Зеленському, як до нього Януковичу, клепали імдж "президента що повернув Україну в космос". Що в результаті?

Наразі зі спутником немає стійкого зв'язку, його неможливо ідентифікувати, і з нього не отримано ще жодного знімку. Тобто очевидно, що історія завершилася повним провалом. Власне, як завжди коли за серйозні справи, що потребують освіти, досвіду і компетентності, беруться дилетанти. На кшталт вчорашніх шоуменів.

Ставка на розробки підприємства, яке ледве жевріє себе не випрадала. Існує інформація що виробники супутника примудрилися неправильно встановити на нього сонячні батареї. До речі, нині ці дивовижні люди звинувачують у проблемах супутника "особливості кластерного запуску" від SpaceX, тобто по суті - вони звинувачують в проблемах супутника Ілона Маска.

Зразу пригадав запорізький металургійний завод і доводи які наводили на опертивках ІТРівці. Все неймовірно знайомо!

Але й це ще не все. З'ясувалося, що угоду на запуск супутника "Січ" з компанією Ілона Маска укладали не напряму, а па-бам!... Через посередника. Після появи в ланцюжку нідерландської компанії ISILAUNCH, ціна запуску супутника зросла майже удвічи, а нідерландська компанія зразу ж найняла українську фірму ТОВ «СКАЙ ЕНЕРЖІ» аби та виробила плити для кріплення супутника до ракети Ілона Маска. Думаю далі все зрозуміло.

Підсумуємо викладене. Команда ЗЕ, з метою піару взала технологію розроблену задовго до них, не розібралася в нюансах і деталях, і витратила шалені кошти от просто ні на що, але й у власний піар встромила корупційну оборудку. Що це мені нагадує? Наприклад дороги з Великого Будівництва, коли зелені беруть дорогу збудовану за Порошенка докладають 300 м асфальту за ціну удвічі більшу ніж за Порошенка, звітують про перемогу, а потім 300 м асфальту від зелених сходять разом зі снігом.

Звісно, тепер супутник "Січ-2-30" буде наказкано забути, так само як "український Ірокез" та "українську вакцину від КОВІД за мільйон Зеленського". Але забути не вдасться. Бо такий символ президентства Зеленського як супутник "Січ", забути важко.

І так. Поки зелена команда витрачала шалені кошти на безглуздий власний піар, ЗСУ пальним забезпечена виявилася лише на третину. І шоломи з бронежилетами не закуповують з 2019 р. Може треба не піаром займатися, а державою?